Evacuarea din Afganistan în imagini - Mii de oameni vor să fugă din calea talibanilor

Un bebeluș este predat soldaților americani peste zidul aeroportului din Kabul, pentru a fi evacuat,  19 august 2021.

Cetățeni afgani și spanioli se îmbarcă într-un avion militar pentru a fi evacuați, pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 18 august 2021.
 

Femei și copiii lor încearcă să intre în Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 16 august 2021. Noua conducere talibană din Afganistan a declarat că va proteja drepturile femeilor afgane în cadrul normelor legii Sharia.

 

Un membru al forțelor talibane inspectează zona din afara Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 16 august 2021. Luptatorii talibani au preluat controlul asupra Kabulului la 15 august, după o ofensivă fulgerătoare.
 

Sute de oameni încearcă să intre pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 16 august 2021. Chiar dacă talibanii au spus că nu se vor răzbuna pe cei care au luptat împotriva lor, oamenii sunt speriați și vor să plece cât mai repede din țară.
 

Mullah Baradar Akhund, un înalt oficial al talibanilor, alături de un grup de bărbați, face o declarație video pe 16 august 2021. Baradar este actualul lider politic și unul din cei 4 membrii fondatori ai grupării talibane. 

Parașutiști germani urcă în aeronava Airbus A400M pe aeroportul din Tașkent, Uzbekistan, înainte de plecarea la Kabul, Afganistan, în timpul unei operațiuni de evacuare militară a cetățenilor germani, a muncitorilor locali și a altor persoane expuse riscului.

Mai multe persoane demonstrează în fața Casei Albe din Washington în data de 15 august 2021, în ziua în care insurgenții talibani au intrat în capitala Afganistanului, Kabul.
 

Președintele Joe Biden face o declarație după preluarea de către talibani a Afganistanului, 16 august 2021, Washington, DC. Biden a explicat motivele pentru care retragerea SUA din Afganistan nu putea fi amânată și a declarat că SUA nu pot lupta într-un război civil în care armata afgană nu vrea să lupte.

 

Această fotografie a făcut înconjurul lumii și ne arată disperarea populației afgane și criza în care s-a cufundat Afganistanul. 
Aproximativ 640 de afgani se înghesuie în interiorul unui avion de transport, C-17 Globemaster III al Forțelor Aeriene ale SUA, pentru a fi evacuați din Afganistan. Imagine făcută în data de 15 august 2021.

Comandantul general al Comandamentului Central al SUA, Kenneth F. McKenzie, vizitează centrul de control al evacuării din Aeroportul Internațional Hamid Karzai, Afganistan, 17 august 2021.
 

Cetățenii britanici și locuitori cu dublă cetățenie din Afganistan se îmbarcă într-un avion militar pe aeroportul din Kabul, Afganistan, 16 august.

 

Un bărbat ține în mână un certificat care îi recunoaște munca pentru americani, în timp ce sute de oameni se adună în afara aeroportului internațional din Kabul, Afganistan, 17 august 2021. Talibanii au declarat o „amnistie” în tot Afganistanul și au cerut femeilor să se alăture guvernului lor, încercând să convingă populația de bunele lor intenții.
 

Un soldat american ține în brațe un copil în zona de evacuare din aeroportul internațional din Kabul.

Un soldat iranian distribuie cutii de suc refugiaților afgani adunați la granița dintre Iran și Afganistan, care încearcă să intre în republica islamică după preluarea țării lor de către talibani la începutul acestei săptămâni. Zeci de mii de oameni au încercat să fugă din Afganistan de când militanții islamiști au pătruns în capitală pe 15 august.


 

Un bărbat ajută o fată să se urce pe zidul Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 16 august 2021.
 

Cetățeni români evacuați din Afganistan. Potrivit surselor oficiale, 33 de cetățeni români se aflau în Afganistan atunci când Kabulul a fost cucerit de talibani, iar oficialitățile române fac toate demersurile să îi aducă pe toți în siguranță acasă.

Cetățeni francezi și afgani așteaptă să urce la bordul unui avion de transport militar francez pe aeroportul din Kabul, pentru evacuarea din Afganistan, 17 august 2021.

Soldați americani stau de pază pe aeroportul din Kabul din Kabul, în timp ce cetățeni afgani așteaptă să fie evacuați, 16 august 2021. Din cauza panicii create în urma neputinței evacuării rapide a tuturor oamenilor aflați pe aeroport, unii dintre aceștia au distrus și jefuit aeroportul, fapt care a determinat întărirea măsurilor de securitate.

Membri ai serviciului Departamentului Apărării al SUA păzesc aeronavele pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 17 august 2021. 

Pasagerii ajunși la baza principală a Australiei din Orientului Mijlociu, cu primul zbor de evacuare al Forței de Apărare Australiene din Kabul. Fotografia care este nedatată, a fost transmisă la 18 august 2021, de Departamentul Apărării din Australia.