Dacian Cioloș exclude revenirea la guvernare cu Florin Cîțu premier/Care sunt condițiile USR PLUS

Dacian Cioloș spune care sunt condițiile pentru ca USR PLUS să revină la guvernare, dar susține că nenegociabilă este îndepărtarea lui Florin Cîțu din funcțiea de premier.

Dacian Cioloş exclude posibilitatea întoarcerii USR PLUS la guvernare cu Florin Cîţu prim-ministru, aceasta fiind o condiție nenegociabilă. Copreședintele USR PLUS răspunde astfel Rezoluției adoptate sâmbătă de BPN al PNL, care ceruse partidului să revină necondiționat în guvern.

Dacian Cioloș a precizat că există deschidere în USR PLUS pentru revenirea la guvernare, el însuși fiind pe această poziție, dar că sunt o serie de condiții prealabile, prima fiind ca Florin Cîțu să nu mai fie premier. „Vrem un premier care să lucreze pentru coaliţie şi nu pentru interesele lui în partid”.

Nu există nicio şansă să continuăm guvernarea cu Florin Cîţu premier şi nu pentru că suntem râzgâiaţi, ci pentru că vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu. (...) Nu există această variantă, nu pentru că avem noi un fix cu Florin Cîţu ca persoană, ci pentru că am mai încercat deja de două ori, nu are sens să mai încercăm încă o dată”, a susținut Cioloș sâmbătă la un post de televiziune.

Îți mai recomandăm PNL cere USR PLUS revenirea necondiționată la guvernare și denunțarea colaborării cu AUR

Noi aşteptăm ca Florin Cîţu să fie, în sfârşit, serios şi să dea dovadă de maturitate şi să lase la o parte toate provocările acestea copilăreşti şi inutile. El ştie foarte bine, pentru că i-am spus-o clar, la ultima şedinţă de coaliţie, ce vrem noi de fapt de la această coaliţie. Vrem în primul rând reforme, nu amânarea lor, ci punerea lor în practică, nu declararea lor doar pe hârtie şi în programul de guvernare, ci vrem punerea lor în practică. Florin Cîţu a demonstrat că nu asta îl interesează, ci să câştige alegerile în PNL şi pentru asta a fost gata să subordoneze Guvernul intereselor lui electorale”, a mai spus Cioloș.

Copreședintele USR PLUS i-a răspuns și liberalului Rareș Bogdan, care a solicitat, în eventuala reîntoarcerii USRPLUS la guvernare, o renegociere a posturilor de miniștri între partide. ”Eu îi spun lui Rareș Bogdan că nu renunțăm la reforma pensiilor speciale, la desființarea secției speciale (…), de aici plecăm. Nu intrăm în coaliție pentru funcții. (…) Noi ne dorim ministere de unde să facem reforme pe care le-am promis, la care ne-am angajat încă din campanie. Dacă ne apucăm să ne târguim pe posturi, asta înseamnă că deblocăm discuțiile din coaliție?”, a întrebat Cioloș.

El a precizat exact condițiile pe care liberalii trebuie să le respecte pentru ca USR PLUS să se reîntoarcă la guvernare: ”premier predictibil, un calendar pe reforme și o repartiție a portofoliilor, care să ne permită și nouă posibilitatea de a face reformele propuse”.

Dacă PNL îl alege pe Florin Cîţu preşedinte al partidului, Cioloș a spus că nu este problema USR PLUS care nu vrea să interfereze în viața partidului. Întrebat însă ce va face USR PLUS dacă premier va fi propus tot Cîțu, Dacian Cioloș a evitat un răspuns clar.