De ce s-a grăbit România cu doza a treia și nu a renunțat la festivismul vaccinării miniștrilor

Valeriu Gheoghiță a vaccinat primul pacient cu doza a treia, dar printre primii beneficiari se numără și reprezentanți ai Guvernului.

Autoritățile au început festiv administrarea celei de-a treia doză de vaccin pentru persoanele imunizate complet.

Printre primii vaccinați au fost tot reprezentanții autorităților: ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, vicepremierul Kelemen Hunor, secretarul de stat Read Arafat și mai mulți medici de la Spitalul „Matei Balș”.

În primele ore ale deschiderii programării pentru a treia doză s-au înscris aproximativ 12.000 de persoane.

Inițial, autoritățile au spus că prioritate pentru a treia doză au persoanele vulnerabile și cei cu comorbidități, la fel cum anunțaseră și atunci când a început vaccinarea inițial. Apoi au lăsat la liber și a treia doză.

Până acum sunt vaccinați numai 5,38 milioane de români cu ambele doze, adică aproximativ 30% din populația eligibilă. Vaccinarea bate însă pasul pe loc, iar zilnic aproximativ 18.000 de oameni se vaccinează cu prima doză, după cum arată statisticile zilnice din ultimele zile.

Acest lucru e în contrast cu numărul de infectări care crește de la o zi la alta. Marți, România a avut un număr record de infectări - 11.049 de cazuri noi de covid, potrivit statisticilor oficiale.

Rezolvă a treia doză problema numărului mare de nevaccinați din valul al patrulea?

Expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheș răspunde că a treia doză nu rezolvă de niciun fel problema vaccinării populației și a valului patru.

Razvan Chereches.

„Tot ce face doza a treia e că oferă un nivel de protecție suplimentară pentru cei care sunt deja protejați. E ca și cum noi am trăit toată viața într-o vară lungă și urmează iarna, și o parte dintre noi și-au luat geci pe ei pentru că urmează iarna, iar 70% din populație spune că nu a avut nevoie de nicio geacă și n-o să-și ia nicio geacă. Iar cei care și-au luat deja geacă își mai iau încă una”, explicitează Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș Bolayai din Cluj-Napoca.

Expertul susține că problema valului patru nu e deloc abordată de autorități, pentru că cei mai vulnerabili în acest val patru sunt cei nevaccinați, la care nu ajunge nici măcar doza întâi.

„Din perspectiva sănătății publice nu are niciun sens doza a treia, nu aduce un beneficiu suficient de mare ca să fie introdusă la acest moment. Singurul argument pe care l-aș vedea pentru a treia doză este că le expiră Pfizer și Moderna și atunci încearcă să evite acest lucru. Sau vor să crească în mod artificial numărul de vaccinări, pentru că nu le vor pune la grămadă ca să crească numărul de doze”, a mai spus Cherecheș.

Comunicarea pentru vaccinații cu AstraZeneca lasă de dorit

Comunicarea publică pentru a treia doză este la fel de proastă la fel cum a fost și pentru celelalte doze, fapt care a dus la situația prezentă și a lăsat loc liber la anti-vacciniști, mai consideră Cherecheș. Profesorul susține că cel puțin în privința vaccinării cu a treia doză a persoanelor vaccinate inițial cu AstraZeneca nu e clar ce se va întâmpla.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a fost printre primii la vaccinarea cu doza a treia

„Sunt studii la ora actuală care arată că mixtul dintre vaccinuri - adică cei care au făcut inițial Astra Zeneca și au primit a treia doză de vaccin Pfizer au rezultate celulare pe imunitate mult mai bune decât Astra Zeneca cu Astra Zeneca, sau Pfizer cu Pfizer. Dar acest lucru ar fi trebuit anunțat. În mod evident că oamenii sunt anxioși din moment doza a treia ar fi cu un vaccin diferit”, spune Răzvan Cherecheș.

În această privință, nici coordonatorul campaniei naționale de vaccinare nu are un mesaj clar. Dacă până acum a spus că persoanele vaccinate complet cu Astra Zeneca pot face a treia doză cu Pfizer, marți, Valeriu Gheorghiță a spus că săptămâna aceasta se va lua o decizie cu privire la acest lucru.

Îți mai recomandăm Vaccinare obligatorie în România? Ce spun profesorii, polițiștii și medicii


„Instrucţiunile şi procedurile sunt foarte clare. Ele au fost trimise încă de săptămâna trecută centrelor de vaccinare şi prin Direcţiile de Sănătate Publică şi în această săptămână vom evalua posibilitatea ca persoanele care au primit prima doză de vaccin Astra Zeneca şi care din diverse motive, pentru că s-au speriat cel mai frecvent, şi au amânat efectuarea rapelului cu vaccin Astra Zeneca şi care au trecut deja de şase luni de la acel moment vor putea să beneficieze de un vaccin pe bază de ARN mesager direct, fără nicio recomandare medicală, dar această hotărâre o vom lua în cursul acestei săptămâni, după ce va fi dezbătut în cadrul grupurilor ştiinţifice", a spus el.

Vaccinarea cu doza a treia poate crește imunizarea în grup cu doar 5%

Gheorghiță a recunoscut indirect și că vaccinarea merge prost: „Pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de acoperire vaccinală la nivelul populației, pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răspândirea virusului, alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie”.

Valeriu Gheorghiță a dechis vaccinarea cu a treia doză de vaccin

Medicul Octavian Jurma spune că din punct de vedere al creșterii imunității de grup, vaccinarea cu a treia doză nu face decât să crească marginal această imunitate.

„Adică real probabil că mulți dintre cei care se vor vaccina nu au neapărată nevoie de vaccin acum. Vaccinul este gratuit, din punct de vedere al statului nu costă nimic că oricum avem vaccin în exces, din punct de vedere al imaginii e un lucru bun, individual e un lucru bun pentru că avem o protecție în plus. Însă, cei nevaccinați – adică două treimi din populație – rămân problema. Dacă îi vaccinezi tot pe cei deja vaccinați poate crești cu 5% imunitatea de grup, deci efectul va fi foarte scăzut per ansamblu”, explică Octavian Jurma.

Îți mai recomandăm Covid-19 | De ce se infectează persoanele vaccinate?

Faptul că acum au fost chemați toți cei vaccinați cu a doua doză poate fi considerat un exercițiu de imagine. „Autoritățile au optat să-i vaccineze pe toți pentru a vedea din nou oameni care stau la coadă la centrele de vaccinare. Am remarcat și eu pentru că ar fi arătat bine și din punct de vedere politic dacă centrele de vaccinare ar fi pline”, a mai spus Jurma.

Doza a treia se face numai din vaccinurile pe bază de ARN mesager, Pfizer sau Moderna, și o pot face toate persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin covid.

CNCAV recomandă a treia doză pentru:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă),
  • persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Proiectul certificatului verde obligatoriu pentru medici

În paralel cu recomandarea unei a treia doze și pentru medicii care luptă cu pandemia, Ministerul Sănătății vrea să introducă obligatoriu certificatul verde privind covid care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea pentru toți angajații din sistemul sanitar.

Proiectul pus în dezbatere de Ministerul Sănătății arată că personalului medical care nu prezintă certificatul digital i se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital. După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Măsurile se vor aplica şi pentru personalul IGSU/ISU, IGAv şi al laboratoarelor de analize medicale.

Sindicaliştii din Sănătate au reacționat dur, marţi, cu privire la acest proiect. „Domnule Cîţu, vei reuşi să-ţi înjumătăţeşti singura „armată” care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4”, au transmis sindicaliştii, care anunţă că vor lupta împotriva proiectului.

Sindicaliștii au cerut ca testele să fie asigurate gratuit de către stat.„Este vorba deci despre un proiect de lege abuziv! Segregarea poate fi eliminata prin asigurarea gratuităţii testelor pentru depistarea Covid 19 pentru personalul care lucrează în sănătate, în primul rând”, au venit cu precizări și sindicaliștii de la Uniunea TESA care au spus că vor transmite Ministerului Sănătăţii această solicitare.

Introducerea certificatului verde obligatoriu pentru medici nu este o noutate, alte țări precum Franța și Italia au introdus deja această măsură.

Valul patru trece tot mai multe județe în scenariul roșu

Îți mai recomandăm Neputința Covid | Ce variante mai are România pentru ca sistemul sanitar să nu se sufoce