Medicul spune că are mare încredere în epidemiologii care au propus carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov și nu înțelege de ce politicienii s-au substituit medicilor.
Daniel Coriu vrea ca medicii care ies cu mesaje false anti-vaccinare sau cu informații nedovedite științific să fie sancționați repede, nu la o distanță de câteva luni cum se întâmplă acum.
Șeful medicilor din România arată că e necesară vaccinarea obligatorie pentru medici, iar pentru asta autoritățile trebuie să ia măsuri. Tot ele ar trebui să asigure medicamente pentru toate spitalele care tratează cazurile de Covid, inclusiv pentru Spitalul Fundeni, unde el este medic.
„Întotdeauna trebuie să luptăm pentru fiecare medicament. Aici este discriminarea, noi trebuie să avem acces rapid. Și aici vorbim de București, eu sunt convins că, în spitalele mai mici, este mult mai grav, dar oamenii nu au curajul să recunoască”, spune Daniel Coriu în interviul acordat Europei Libere.
Suntem într-o situație gravă în România, iar dvs ați ieșit public să spuneți că medicii care ies cu informații nefundamentate științific vor fi suspendați. Cine îi va urmări pe acești medici? Există un mecanism?
Dr. Daniel Coriu: Nu numai că suntem în pandemie, suntem într-un dezastru. Avem un număr enorm de decese evitabile, de oameni care nu ar fi trebuit să moară, pentru că vedem că persoanele decedate sunt persoane nevaccinate. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru al medicilor, prin lipsa de încredere în mesajul autorităților.
Trebuie să recunoaștem că, la acest lucru, s-a ajuns și din cauza unor medici care au transmis mesaje greșite și au indus în eroare populația, punând în pericol sănătatea publică. Trebuie să oprim acest lucru. Propunerea noastră este o inițiativă legislativă care să ne permită un mecanism rapid de sancționare a medicului care face astfel de lucruri.
Noi nu dorim să pedepsim, ci să responsabilizăm medicii. Un medic care iese în mass-media transmite mesajul acolo ca profesionist, nu iese ca persoană fizică, el trebuie să-și asume rolul social pe care îl are. Oamenii îl ascultă pentru că este profesionist, el trebuie să transmită numai și numai informații corecte bazate pe dovezi științifice.
Ce arată despre pregătirea medicilor faptul că există medici care ies cu informații nedovedite științific în general, dar mai ales acum despre vaccinare și despre Covid? Avem o problemă în pregătirea medicilor?
Dr. Daniel Coriu: Da, din păcate, da. Să știți că, în orice societate, există acest lucru, există o populație a medicilor care își exprimă opiniile personale nebazate pe dovezi științifice, dar acolo nu ies public pentru că nu au voie să iasă public. Numai în România se permite acest lucru. Noi nu vrem blocarea liberei exprimări, dar nu admitem emiterea de opinii personale nevalidate științific.
Sunt medici care nu s-au vaccinat, la fel și asistenții medicali și personalul sanitar. Și dintre ei au ieșit cu un mesaj antivaccinist. Dumneavoastră vă referiți la medici, dar cine va sancționa asistentele, de exemplu?
Dr. Daniel Coriu: Noi putem controla numai profesia medicală. Medicul care iese public cu un astfel de mesaj va ajunge în fața unei comisii care va analiza cele spuse în public, iar medicul trebuie să dea explicații și să-și motiveze opiniile sale.
Îți mai recomandăm Vaccinare obligatorie în România? Ce spun profesorii, polițiștii și mediciiAdică va mai dura ceva.
Dr. Daniel Coriu: E vorba de câteva zile, nu de ani cum se întâmplă acum. Și acum noi avem acest mecanism, să știți. Avem medici care sunt în comisiile de disciplină, dar sunt în comisiile de disciplină de ani de zile.
Noi am început din aprilie anul trecut și nu s-a finalizat nicio comisie de disciplină. Și aici este frustrarea noastră pentru că acești oameni încă vorbesc liber și ei nu simt nicio presiune, cred că nimeni nu are ce să le facă, că au dreptul la liberă exprimare. Și atunci noi trebuie să venim cu argumente punctual pentru această situație de dezastru în care trăim acum. Ne trebuie niște măsuri excepționale care să limiteze diseminarea de informații eronate.
Medicii apar în presă cu informații eronate și pentru că trusturile de presă le oferă această posibilitate. Colegiul Medicilor ce a făcut pentru evitarea unor astfel de situații?
Dr. Daniel Coriu: Pe legislația actuală, noi considerăm că ne-am făcut datoria, dar durează ani până clarificăm situația în justiție. Inițial, se face o reclamație care ajunge în comisia de disciplină teritorială, comisie care se strânge în luni sau ani, la final se dă o concluzie care este atacată de medicul respectiv la noi la Colegiul Medicilor. Aici există comisia superioară de disciplină, unde va sta din nou luni sau ani de zile. Procesul durează ani de zile și la final nu mai contează, n-are nicio relevanță. De asta noi dorim ca lucrurile să meargă repede.
Îți mai recomandăm De ce refuză mulți români vaccinarea, deși le mor zilnic sute de semeniLa noi, sunt multe dezbateri despre obligativitatea vaccinării medicilor, măsură deja luată în alte țări europene. Ce a făcut Colegiul Medicilor pe această temă?
Dr. Daniel Coriu: Da. Însă, aici trebuie să intervină autoritățile statului. Noi reglăm profesia. Am avut o discuție încă din luna iulie cu Ministerul Sănătății, cu CNCAV, despre introducerea testării obligatorii cu costuri suportate de către medici. Era o formă prin care noi oarecum forțam vaccinarea. Am ieșit public cu această propunere, dar niciun politician nu a avut curajul să-și asume această propunere. Politicienii au ezitat și am ajuns aici acum.
Această campanie de vaccinare a fost bine făcută? Dumneavoastră ce ați fi făcut mai bine ca să nu ajungem în această situație când doar o treime din populație e vaccinată?
Dr. Daniel Coriu: Eu nu vreau să comentez cum s-a făcut, eu zic că noi (n.r. Colegiul Medicilor) ne-am făcut datoria, am făcut cele mai importante evenimente încă de la începutul lui 2021, am avut evenimente mari despre vaccinare, care au avut milioane de vizualizări pe Facebook, am făcut parteneriat cu TVR 1. Am făcut ceea ce am putut noi face. Sigur, eu nu pot să judec autoritățile să spun că au făcut bine sau rău, dvs judecați unde suntem acum.
Nu judecați, dar situația de acum ne privește pe toți, în primul rând pe colegii dvs de la ATI care sunt epuizați.
Dr. Daniel Coriu: Foarte corect. Eu vin cu două mesaje. În primul rând, să responsabilizăm populația. Un studiu de la OMS făcut în această toamnă ne arată că 32% din populația României acceptă și au acceptat vaccinarea.
Pe de altă parte, există 17% care refuză și sunt intolerați la dovezi științitice, acești oameni nu mai pot fi convinși. Dar la mijloc sunt 50% dintre oameni care sunt indeciși și asta e ținta noastră să ajutăm acești oameni să ia decizia corectă. Asta înseamnă responsabilizare socială, oamenii aceștia trebuie să înțeleagă situația gravă în care ne aflăm. Pe de altă parte, sistemul medical este întins la maximum în perioada asta, noi trebuie să prioritizăm resursele.
Suntem într-un sistem medical cu resurse limitate. Guvernanții trebuie să înțeleagă acest lucru. Medicii lucrează și fac tot posibilul să salveze cât mai multe vieți, dar noi nu putem să alegem. Nu vrem să fim puși în situația să alegem pe cine să tratăm. Noi trebuie să primim tot ceea ce avem nevoie, și aici mă refer la ghiduri terapeutice care să permită un algoritm de prioritizare a cazurilor. Iar statul român trebuie să asigure resurse uniforme pentru că noi toți lucrăm în spitale Covid.
Inițial, toate resursele au fost alocate către spitalele de boli infecțioase, ceea ce a fost corect. Dar acum noi toți suntem Covid. La Spitalul Fundeni, unde lucrez, avem secție Covid și nu am acces la tot ce ceea ce înseamnă antiviral, la Remdesevir. Aici statul trebuie să intervină rapid.
Îți mai recomandăm Infografice | România se află în cea mai gravă situație din pandemie: cifre record și dezastrul vaccinăriiVreți să ne spuneți că Spitalul Fundeni nu are medicamente pentru tratamentul Covid?
Dr. Daniel Coriu: Nu există acces fără probleme. Întotdeauna trebuie să luptăm pentru fiecare medicament. Aici este discriminarea, noi trebuie să avem acces rapid. Și aici vorbim de București, eu sunt convins că spitalele mai mici este mult mai grav, dar oamenii nu au curajul să recunoască.
Aici trebuie să intervină statul român să facă o repartizare corectă a resurselor. Degeaba facem protocoale terapeutice dacă noi nu asigurăm și resursele din spate.
Colegii dvs epidemiologi de la INSP au propus carantinarea Bucureștiului, propunere care a fost respinsă de politic. Cum vedeți că se poate rezolva această problemă în care specialiștii nu sunt luați în seamă?
Dr. Daniel Coriu: Nu înțeleg legătura politicului aici, de ce există o intervenție a politicului aici. Asta trebuie să ne spună politicienii, de ce se bagă ei într-o decizie medicală? Pentru că specialiștii ne spun: trebuie să blocăm transmiterea virusului. Cum? Prin lockdown - pe modelul de anul trecut. Dacă epidemiologii spun asta, fă-o! Dacă politicienii au o altă alegere, eu nu pot să răspund în locul lor.
Mor sute de oameni zilnic. Dumneavoastră, ca președinte al CMR, credeți că un lockdown de 2 săptămâni, o lună ne-ar ajuta să trecem peste perioada asta foarte grea?
Dr. Daniel Coriu: Eu personal am mare încredere în profesioniștii noștri care au recomandat acest lucru.
Îți mai recomandăm Bâlbâiala pentru intrarea Capitalei în carantină | Epidemiologii de la INSP puși la colț de Raed ArafatSituația din România a determinat OMS să trimită un medic expert în dezastre. Cât va mai dura pandemia?
Dr. Daniel Coriu: E o intrebare complicată. Ca orice pandemie se va consuma, pentru că se va ajunge la o imunitate de turmă. Imunodeprimații, din păcate, vor deceda, restul populației se va imuniza, este ceea ce se întâmplă în prezent. Este cinic că am ajuns aici!
Nu trebuia să ajungem aici. Este ceva care nu pot să înțeleg. Cum în secolul XXI, când avem la dispoziție toate produsele pentru vaccinare și puteam să nu ajungem aici, totuși am ajuns într-un dezastru oarecum tolerat de noi!
Tot OMS a făcut o predicție că România va ajunge la 70% populație vaccinată în mai 2024 la ritmul actual de vaccinare. Până atunci va ține și pandemia la noi?
Dr. Daniel Coriu: Părerea mea e că nu va dura atât această pandemie, dacă nu cumva apare vreo tulpină, dar noi sperăm să nu se întâmple. Specia umană a rezistat la multe pandemii, dar noi suntem într-un dezastru în România pe care noi l-am tolerat. Cine sunt vinovații? Acum nici nu mai contează. Suntem în această situație și trebuie să facem totul să stăpânim această pandemie.
Îți mai recomandăm Soluțiile OMS pentru evitarea unei catastrofe umanitare în România