3 minute | Cine e guvernul Ciucă, Moscova amenință Ucraina, o dispută cu femei bătute

Kremlinul a avertizat că acordarea de ajutor militar Ucrainei de către Statele Unite ar fi de natură să escaladeze tensiunile în zona Mării Negre.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul morților de Covid va depăși 2,2 milioane pe continentul european, adică încă o treime pe lângă cei 1,5 milioane de oameni care s-au stins până acum. În primele luni ale lui 2022, unitățile de Terapie Intensivă vor fi solicitate la maxim.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Se pare că România va avea un nou guvern înainte de 1 Decembrie, ba chiar înainte de repetițiile pentru parada militară care au loc duminică.

Iată principalele știri:

  • Coaliția PSD-PNL-UDMR și-a pregătit echipa cu care va lucra generalul Ciucă, în prezent premier desemnat. Citiți mai jos promisiunile.
  • Amenințările Rusiei la adresa Ucrainei și mai ales cei 100.000 de soldați ruși care o înconjoară fac războiul iminent. Poate fi oprit?
  • Europa riscă încă 700.000 de morți de Covid în lunile care vin, avertizează OMS. Germania a impus de astăzi certificatul verde la locul de muncă.

Cine sunt miniștrii cabinetului Ciucă și ce promit ei

Nu există publicație din România care să nu fi trecut în revistă CV-urile miniștrilor propuși de PSD, PNL sau UDMR pentru cabinetul Ciucă. Unele redacții, precum Europa Liberă (dar nu numai), au intrat în detalii.

Un nume controversat se dovedește a fi Adrian Câciu. Acest agronom cu o carieră funcționărească la Ministerul Agriculturii și apetit pentru declarații virulente pe rețelele de socializare și apariții la televizor este propunerea PSD pentru ministerul de Finanțe.

Gabriela Frânceanu Firea și președintele PSD, Marcel Ciolacu în toamna lui 2020. Deși înfrângerea la alegerile locale din 2020 i-a redus vizibilitatea, și adversarii, și colegii de partid știu că dna. Firea este un politician redutabil.

Fostul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, a primit în grijă nou înființatul minister al Familiei și Tineretului. Declarația sa din 2014, cum că nu există familie adevărată fără copii, i-a asigurat probabil ascensiunea. G4Media trece în revistă înlesnirile preconizate pentru susținerea natalității.

Reacția publică a dus și la o primă retragere. Ex-fotbalistul Marius Humelnicu, absolventul unei facultăți tehnologice și oficial local, propus de PSD la Economie a anunțat că renunță „din motive personale”.

Adevărul trece în revistă programul de guvernare și notează promisiuni legate de majorări de salarii și pensii și autostrăzi finalizate în trei ani.

Premierul desemnat N. Ciucă, citat de Digi24, spune că acțiunile cabinetului său vor fi jalonate de PNRR, adică cele 29 de miliarde oferite condiționat de UE, dar și de controversatul program Anghel Saligny, cel care a dus la ruptura de USR.

Operațiunile militare rusești amenință Ucraina

În mijlocul unei pandemii care nu dă semne de final, noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila (PSD) se instalează la minister pe fondul avertismentelor OMS că primele luni ale lui 2022 vor fi teribile în materie de Terapie Intensivă.

În ciuda creșterii economice stranii marcate de inflație galopantă și blocaje în aprovizionare, Finanțele, Economia, Fondurile Europene se află în prima linie de bătaie. New York Times atrage atenția că restricțiile impuse de molimă vor provoca mari probleme.

Între miniștrii care alcătuiesc CSAT, probabil că foarte solicitat va fi sociologul Vasile Dâncu de la Apărare, dar ministrul de Externe, diplomatul Bogdan Aurescu, pe fondul acutizării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se teme de iminența unui război provocat de Rusia.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski estimează că în jur de 100.000 de soldați ruși se află suficient de aproape încât să poată lovi teritoriul ucrainean, iar șeful spionajului militar de la Kiev, gen. Kirilo Budanov, a avertizat că Moscova pregătește un atac asupra Ucrainei în ianurie 2022, ambii citați de Times.

Aceeași analiză vorbește despre cele 60 de milioane de dolari în ajutor militar oferit de Statele Unite Ucrainei din 2014 încoace, dar și despre amenințările Kremlinului că orice nou sprijin va acutiza tensiunile.

Colegii Europa Liberă în rusă/ucraineană/engleză scriu că șefii de stat major din Rusia și Statele Unite tocmai au avut o convorbire telefonică pe fondul escaladării tensiunilor. Gherasimov și Milley au discutat „chestiuni de securitate care provoacă îngrijorare”.

Un autor îndeamnă la violență în familie

Proprietarul Editurii Hyperliteratura a anunțat că a scos din circulație romanul „Scrisoare către Ceaușescu” a scriitorului George Burcea după ce acesta a îndemnat ca femeile să fie bătute.

Paradoxal, lucrarea lui George Burcea era o pledoarie convingătoare tocmai împotriva violenței în familie. Editorul Andrei Ruse s-a declarat șocat. „A avut efectiv o criză de nervi și a spus cu subiect și predicat că unele femei merită bătute și chiar a sugerat să li se dea în cap. M-am crucit”, a scris el într-o postare pe Facebook, anuntând că retrage din librării cartea lui G. Burcea.

Autorul a explicat că exprimarea sa agresivă și nervoasă se adresa celor care au luat în derâdere faptul că gătește. Și-a cerut scuze: „Cea mai mare greșeală este că am spus niște lucruri la furie cu care nu rezonez și care nu îmi fac deloc cinste nici și niciunei femei”.

Una din cauzele violenței în familie este consumul de alcool, o alta viziunea tradițională potrivit căreia femeia este o ființă de rangul II, care trebuie să se supună bărbatului.

Violența domestică este una in marile probleme ale societății românești. În ultimii opt anim 426 de femei au fost ucise de partenerii lor, 33 din ianuarie până în august anul acesta, după cum a aflat recent Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • O navă spațială a NASA urmează să lovească un asteroid. Cercetătorii vor să afle în ce măsură impactul poate schimba traiectoria asteroidului. Lansarea navei are loc la 1 am/ora Statelor Unite pe Coasta de Est.
  • Câteva adnotări ale lui Albert Einstein pe când calcula teoria relativitării au fost vândute la licitație pentru 11 milioane de euro, notează BBC.
  • The Guardian citează studii făcute în Noua Zeelandă potrivit cărora albatroșii divorțează mai frecvent din cauza stresului provocat de încălzierea globală.

Sper că măcar la final v-am făcut să zâmbiți. Scrieți-ne la treiminute@rferl.org

Toate cele bune, pe mâine,

Elena