Joi dimineață, mai mulți angajați ai Societății de Transport București au intrat în grevă spontană. Șoferii din 15 depouri și autobaze nu au scos vehiculele pe traseele stabilite, astfel încât călătătorii nu au avut cu ce să se deplaseze la serviciu.
ACTUALIZARE 16:05 Tribunalul București a suspendat greva angajaților Serviciului de Transport București. Conducerea STB a acționat în instanță, și îi acuză pe angajați de organizarea ilegală a acesteia.
„Nu există un conflict colectiv de muncă, pentru că noi, Sindicatul Transportatorilor, n-am fi avut cum să declanșăm un conflict colectiv de muncă, pentru că nu am început negocierile colective. Legea 55/2020 interzice conflictele colective de muncă, e vorba de o oprire voluntară și spontană a muncii, pentru că cei 1.000 de oameni care au protestat ieri au strigat revendicări la care nici Consiliul de Administrație, nici directorul general n-au spus nimic. Aveau posibilitatea încă de ieri să dezamorseze acest conflict de muncă, n-au făcut-o”, a transmis Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB.
ACTUALIZARE ora 11:00 Serviciul de Transport București cere judecătorilor să suspende greva sindicaliștilor, pe care o consideră ilegală. Magistrații analizează speța în regim de urgență, iar termenul pentru sentință a fost stabilit la ora 14:00.
ACTUALIZARE ora 9:00 Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat joi că greva la Societatea de Transport Bucureşti, în urma căreia maşinile nu au ieşit pe traseu, este ilegală, fiind o acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile. El a precizat că STB a depus deja acţiune în instanţă, iar municipalitatea va face o cerere de intervenţie, care e scrisă deja. El a mai susţinut că nu este grevă spontană, ci este orchestrată de liderii de sindicat, fiind o grevă politică, condusă de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD. Nicuşor Dan a transmis protestatarilor că este deschis la dialog, dar nu prin liderii de sindicat.
Reprezentanții STB au scris pe Facebook că protestul este unul ilegal.
„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze”, a transmis STB pe Facebook.
Greva spontană are loc după ce miercuri 700 de angajați ai Societății de Transport București au participat la un miting în care au cerut demiterea directorului general al societății, Adrian Criț.
Directorul STB a declarat joi dimineață la Digi 24 că greva este ilegală și că va face o plângere penală.
Angajații STB îl acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Ei majorări salariale de 200 de lei.
Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, a declarat miercuri că angajaţii sunt nemulţumiţi pentru că bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut.
„Mai mult, după discuţiile avute acum o săptămână, când i-am cerut directorului general să spună care va fi creşterea de salarii fundamentată în proiectul de buget, şi despre care n-a spus nimic atunci, ieri am intrat în posesia proiectului de buget şi creşterea fondului de salarii este minus 1,64%. Deci ce inflaţie? Că bugetul de salarii e mai mic decât anul trecut. Dar la capitolul contracte de mandat, comisii, comitete şi ce mai e pe acolo, creşterea e de 18,94%, deci când e vorba de Consiliul de Administraţie şi de directorul general s-a putut, iar când e vorba de oameni nu se poate", a declarat miercuri Vasile Petrariu.
De cealaltă parte, directorul Adrian Criț susține că există un contract colectiv de muncă valabil pentru angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti şi el a fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli.
„Contractul colectiv de muncă, în conformitate cu articolul 20 din legea 55/2020 este valabil în momentul de faţă. Noi suntem în continuare în stare de alertă şi pe perioada stării de alertă orice contract colectiv de muncă rămâne valabil. Mai mult, ca urmare a solicitării sindicatului reprezentativ şi a celorlalte sindicate am fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. S-a transmis o informare către sindicatul reprezentativ în data de 7 ianuarie cât şi către celelalte sindicate prin care începând cu data de 15 intrăm în negocieri", a spus Adrian Criţ.
El a declarat că nu a suspendat niciodată discuţiile cu niciun reprezentat al sindicatelor, ci, dimpotrivă, i-a chemat, le-a solicitat sprijin.
„De asemenea, am sprijint realizarea unor condiţii mai bune de muncă. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi angajaţii. Dacă în ultimii 20 de ani investiţiile nu au fost majore în zona de reparaţii de infrastructură, pentru anul acesta avem prevăzut şi acest aspect. Condiţiile de muncă ale angajaţilor trebuie să fie modificate, trebuie să fie mai bune. Ştiu că s-a pus problema vizavi de anumite piese de schimb, de întreţinerea a parcului", a mai spus Adrian Criţ.