Linkuri accesibilitate

Autobuzele vechi din marile orașe | Vehicule poluante din anii '90, cumpărate la mâna a doua


Interiorul autobuzului Man Ng 321 care circulă prin municipiul Ploiești. Vehiculul a fost fabricat în 1997, adică împlinește 25 de ani. Cel mai vechi autobuz se poate găsi însă pe străzile Brăilei, el fiind importat din Austria la mâna a doua.
Interiorul autobuzului Man Ng 321 care circulă prin municipiul Ploiești. Vehiculul a fost fabricat în 1997, adică împlinește 25 de ani. Cel mai vechi autobuz se poate găsi însă pe străzile Brăilei, el fiind importat din Austria la mâna a doua.

Pe străzile Brăilei, un autobuz de origine austriacă, fabricat în urmă cu aproape treizeci de ani, se află în continuare în circulație. Situația este asemănătoare și în alte zone din România, unde cele mai vechi vehicule, care sunt și cele mai poluante, nu au fost scoase din circulație.

La cererea Europei Libere, nouă societăți de transport, din cele mai mari orașe ale țării, au pus la dispoziție detalii în legătură cu cele mai vechi vehicule aflate în folosință. Șase dintre municipii dețin autobuze fabricate înainte de anul 2000, iar alte trei au în componență vehicule fabricate după 2000, dar înainte de 2010.

Până la momentul publicării, societățile de transport din Cluj-Napoca și Craiova nu au răspuns solicitărilor.

Standardele de poluare ale Uniunii Europene, numite Euro, sunt clasificate în funcție de nivelul de emisii poluante – Euro 1 reprezintă cea mai mare normă de poluare, în timp ce vehiculele Euro 6 poluează cel mai puțin.

Autobuzele dinainte de anul 2000

Societatea care deține cel mai vechi mijloc de transport în comun folosit este Braicar (Brăila). Fabricat în 1994, în Austria, autobuzul Oaf, model Graf-Steyr, a fost cumpărat în 2011, la aproape două decenii de la fabricare. Norma de poluare este Euro 2, iar capacitatea lui maximă e de 92 de locuri.

În Ploiești, autobuzul Man Ng 321 a fost cumpărat și pus în funcțiune în 2014, deși a fost fabricat în 1997. Norma de poluare este Euro 2, putând să transporte 41 de pasageri pe scaune și 111 în picioare.

Oradea Transport Local, firma care asigură transportul urban, are în flotă un vehicul produs în 1998 și intrat în parcul auto în 2016, la optsprezece ani de la fabricare. Capacitatea autobuzului Mercedes Conecto este de 83 de călători.

Producătorul olandez Den Oudsten a lansat modelul B96-DL-595 în 1999, iar Compania de Transport Public Iași a intrat în posesia lui în 2013. Acesta poate transporta până la 91 de pasageri.

Cel mai vechi autobuz folosit de Regia Autonomă de Transport Brașov (RATBV), cu o capacitate de 100 de locuri, este un Mercedes Benz fabricat în 1999 și procurat în 2016. Deși norma de poluare a vehiculului este Euro 2, acesta a fost dotat cu un filtru de particule, ceea ce determină respectarea normelor de tip Euro 4, a transmis RATBV.

Ultimul mijloc de transport care aparține normei de poluare Euro 2 se află în Galați, fiind produs de firma nemțească Mercedes. Modelul apărut în anul 2000 a fost cumpărat de Transurb Galați în 2014, având o capacitate de 48 de locuri.

Cel mai vechi troleibuz, Maz ETON T203 a fost fabricat, cumpărat și pus în funcțiune în 2008. Troleibuzele nu au o normă de poluare, întrucât tracțiunea lor este electrică.

Conform Agenției Europene de Mediu (AEM), autoturismele, furgonetele, camioanele și autobuzele produc peste 70 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră asociate transporturilor. În plus, autobuzele sunt și o sursă de poluare fonică – peste 100 de milioane de oameni din țările membre ale AEM sunt afectați de poluarea fonică rezultată în urma traficului rutier.

Trei autobuze încadrate la norma Euro 3

Apărut în 2004, autobuzul MAZ 103-065 a fost achiziționat și dat în funcțiune în același an, de CT Bus din Constanța. Poate transporta 26 de persoane pe scaun și 73 în picioare. El circulă pe o rută urbană, legând gara de un centru comercial.

În Timișoara, modelul Conecto C al Mercedes Benz a fost fabricat și cumpărat în 2005. El a fost scos în circulație în luna mai a anului 2021 și are o capacitate de 106 locuri.

În capitala României, flota Societății de Transport are în componență un autobuz aparținând aceluiași producător, modelul fiind diferit. Mercedes-Benz 0 530 CITARO a fost fabricat și cumpărat în 2006, an de când se află în circulație. Are o capacitate de 107 locuri și se află în exploatare în cadrul autobazei Obregia.

Cel mai vechi troleibuz din București, Astra-Ikarus 415 T, a fost fabricat, achiziționat și pus în funcțiune în 1997.

Planul Național de Redresare și Reziliență prevede ca România să îmbunătățească sistemul de transport urban, prin achiziționarea unor autobuze sustenabile cu zero emisii. Până în 2026 ar urma să fie achiziționate 1135 de vehicule nepoluante, printre care 200 de autobuze electrice/hidrogen de 12-18 metri și 515 autobuze electrice/hidrogen de 10 metri.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG