Atât Guvernul sud-coreean cât şi cel japonez au anunţat lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară de acţiune, despre care oficialii de la Tolyo afirmă că a ajuns la o înălţime de 2.000 de km, cu o rază de 800 de km, înainte de a cădea în apele costelor estice ale Peninsulei Coreene.
„Dacă racheta ar fi fost lansată la un apogeu normal, raza ei ar fi fost cuprinsă între 3.500 de km şi 5.500 de km, ceea ce o face o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune şi testul cu cea mai lungă rază din 2017”, a declarat cerecetătorul asociat pentru apărare şi analize militare la Instititul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra, Joseph Dempsey, pentru CNN.
Îți mai recomandăm 10 ani cu Kim Jong-un. Cronologia celor mai importante evenimente din Coreea de NordCoreea de Sud a raportat că lansarea rachetei a avut loc duminică la ora locală 07:52 (22:52 GMT) în largul coastei de est a Coreei de Nord, scrie BBC.
Statele Unite au cerut Coreei de Nord „să se abțină de la alte acte destabilizatoare”.
Experții militari arată că ritmul neobișnuit de rapid al testelor balistice din Coreea de Nord indică intenția sa de a face presiuni asupra administrației Biden asupra negocierilor nucleare îndelungate, în condițiile sporirii dificultăților prin care trece țara asiatică.
De asemenea, experții sugerează că în spatele valului de lansări se află inclusiv semnalarea politică a puterii globale și regionale și, de asemenea, nevoia practică de a testa noi sisteme de inginerie și comandă militară.
Îți mai recomandăm Coreea de Nord | Aniversarea a 73 de ani de comunism în plină criză alimentară„Statele Unite condamnă aceste acțiuni și solicită să se abțină de la alte acte de destabilizare”, a arătat comandamentul Indo-Pacific al armatei americane într-o declarație după lansarea de duminică.
Japonia, Coreea de Sud și SUA au condamnat toate lansarea rachetei, acesta fiind cel de-al șaptelea test din această lună.
ONU interzice Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare și a impus sancțiuni stricte. Dar statul din Asia de Est sfidează în mod regulat interdicția, iar liderul Kim Jong-un a promis că va consolida apărarea țării sale.
Momentul lansării rachetei este, de asemenea, considerat ca fiind semnificativ, venind chiar înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din China și înaintea alegerilor prezidențiale din Coreea de Sud din martie.
În ianuarie 2022, Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune.
Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că seria de teste de duminică amintește de tensiunile crescute din 2017, când Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare și și-a lansat cele mai mari rachete, inclusiv unele care au survolat Japonia.
Îți mai recomandăm De ce și-a suspendat activitatea Ambasada României în Coreea de Nord, ultima misiune UE la PhenianPotrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap, racheta pare să fie similară cu racheta Hwasong-12 pe care Coreea de Nord a testat-o în 2017.
SUA au impus mai multe sancțiuni Coreei de Nord la începutul lunii ianuarie, ca răspuns la lansările anterioare de rachete. Discuțiile dintre cele două țări au stagnat de la preluarea mandatului președintelui american Joe Biden.