Rusia luptă pentru că NATO i-a amenințat existența, pentru că pământul rusesc din Donbas (estul Ucrainei) trebuia apărat, pentru eliminarea „nazismului”, a spus Vladimir Putin, adresându-se forțelor pe care le-a trimis în Ucraina.
Vladimir Putin nu a invocat amenințarea nucleară, nu a dat vreun semn că „operațiunea specială”, cum o numește în continuare, s-ar apropia de sfârșit, dar nici nu a anunțat vreo victorie majoră.
Your browser doesn’t support HTML5
Situația din Ucraina nici nu i-ar fi permis să o facă. Chiar dacă vicepremierul Rusiei a vizitat duminică Mariupol, oraș pe care Rusia se chinuie să îl cucerească încă din prima zi de război, Mariupol nu poate fi motiv de laudă.
E un oraș distrus, aproape ras de pe fața pământului în care, în mod inexplicabil, un grup de luptători ucraineni continuă să supraviețuiască în combinatul Azovstal.
Mărturiile războiului includ cu greu „victorii”. Mariupol e orașul din care au apărut primele relatări despre gropi comune, în care civilii, inclusiv copii, au fost bombardați în mod deliberat.
Chiar și steagul cu simboluri sovietice arborat duminică la Mariupol nu face decât să arate, încă o dată, distrugerea, nu „eliberarea”, adusă de armata Rusiei.
Dincolo de teritoriile ocupate încă din 2014 de separatiștii sprijiniți de Moscova în Donețk și Luhansk, mărturiile războiului ar putea fi incluse cu greu în vreun discurs din Piața Roșie.
„Forțele Rusiei nu au avut niciun avans semnificativ, pe niciun front, în 8 mai”, scria Institutul pentru studiul războiului (ISW) cu o zi înainte de „Ziua Victoriei”, cum este denumită ziua de 9 Mai în Rusia.
Analiza specialiștilor de la Washington arată că forțele Rusiei continuă să vizeze cucerirea orașelor din Donețk și Luhansk, iar Mariupol și Herson rămân ținte principala, în timp ce „contraofensiva ucraineană din Harkov” continuă să opună o rezistență puternică.
În timpul paradei din Piața Roșie, Ministerul Apărării de la Kiev publica o actualizare a datelor sale cu privire la pierderile suferite de Rusia în războiul ordonat de Vladimir Putin. Ucraina ar fi „lichidat”:
- circa 25.650 de militari ruși;
- peste 1.100 de tancuri;
- peste 500 de sisteme de artilerie;
- peste 150 de elicoptere.
Printre pierderile pe care Ucraina afirmă că le-ar fi suferit Rusia până acum se mai află aproape 200 de aparte de zbor, aproape 2.000 de vehicule și rezervoare de combustibil, aproape 100 de rachete de croazieră.
Informațiile nu sunt confirmate independent. Ministerul britanic al Apărării spunea în 25 aprilie că estimează circa 15.000 de morți în rândul militarilor ruși trimiși să lupte în Ucraina. De la Moscova, cifrele sunt menționate rar și sunt semnificativ mai mici.
La sfârșitul lunii martie, Rusia anunța că 1.351 dintre soldații săi fuseseră uciși și 3.825 răniți în Ucraina. După o lună, potrivit Reuters, autoritățile de la Moscova instituiau noi reguli menite să păstreze secretul asupra victimelor războiului.
În discursul de 9 Mai, Vladimir Putin a anunțat că familiile militarilor uciși sau răniți în Ucraina vor primi „un sprijin special”.
Îți mai recomandăm „În sfârșit avem mitul conspirației care explică viziunea paranoică a Rusiei”. Discursul lui Putin, explicat de istoriciDe la Londra, evaluarea făcută luni de serviciile de informații militare conturează „neajunsurile” intervenției în Ucraina.
Rusia a fost nevoită „să folosească muniție învechită, mai puțin fiabilă, mai puțin precisă și mai ușor de interceptat”.
„Rusia va încerca, probabil, să înlocuiască armamentul de precizie pe care l-a folosit deja. Invazia în Ucraina de către Rusia a dezvăluit deficiențe în capacitatea sa de a efectua lovituri majore de precizie. Rusia a supus orașele Ucrainei unor bombardamente intense și nediscriminatorii, cu puțină sau deloc atenție pentru victimele civile”, mai arată sursa citată.
Analiza informațiilor ar arăta, potrivit ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, că Rusia a folosit arme pe care nu le poate înlocui ușor, ceea ce poate da un avantaj semnificativ Ucrainei, precizează BBC.
Chiar dacă discursul de luni al lui Vladimir Putin nu a confirmat așteptările și avertismentele analiștilor internaționali, și chiar dacă nu a dat indicații cu privire la mersul războiului, Reuters remarcă că pe teren, în Ucraina, s-a sesizat o accelerare a ofensivei rusești.
Oficialii ucraineni menționează lupte grele în estul țării și au transmis populației să se adăpostească în condițiile unui risc ridicat de bombardamente.
În timp ce avea loc parada din Piața Roșie, patru rachete lansate din Crimeea au lovit Odesa, anunță autoritățile ucrainene. În Luhansk, transmite BBC, care citează autorități de la Moscova, un atac în apropierea orașului Zolote ar fi distrus o stație radar de război fabricată în SUA și folosită de forțele ucrainene.
9 Mai 2022 marchează 75 de zile de război și o lună de când forțele Rusiei au fost nevoite să se retragă din regiunea Kiev - lăsând în urmă orașe distruse și dovezi ale ororilor comise asupra civililor - fără victorii majore și fără o viziune evidentă asupra soluțiilor pe care le-ar avea.
Îți mai recomandăm Războiul lui Putin | NATO avertizează că urmează „o şi mai mare brutalitate'' în Ucraina. Putin spune că victoria va fi a RusieiÎn aceste condiții, discursul lui Vladimir Putin a părut, cel puțin publicului din afara Rusiei, unul care nu a reușit să ascundă eșecurile repetate ale intervenției Rusiei în Ucraina. Aceasta și în comparație cu mesajul transmis de președintele Ucrainei.
Pe 9 Mai, Putin a vorbit despre „Mama Rusie” în fața militarilor participanți la o paradă fastuoasă, Zelesnki despre libertatea copiilor ucraineni, mergând singur, printre baraje anti-tanc, pe principala stradă din Kiev.
„Curând, vor fi două Zile ale Victoriei în Ucraina, iar cineva nu va avea niciuna”, a spus Zelenski.
Potrivit Națiunilor Unite, peste 12 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele după invazia ordonată de Vladimir Putin. Aproape jumătate dintre ei au părăsit țara.
Numărul morților din rândul civililor, confirmat de ONU, depășea 3.300, în data de 6 mai. Organizația precizează însă că cifrele raportate sunt semnificativ mai mici decât cele reale.