Linkuri accesibilitate

„În sfârșit avem mitul conspirației care explică viziunea paranoică a Rusiei​​​​​​​”. Discursul lui Putin, explicat de istorici


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul de orchestrarea unei ofensive militare în estul Ucrainei încă de dinaintea începerii războiului său.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul de orchestrarea unei ofensive militare în estul Ucrainei încă de dinaintea începerii războiului său.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ținut un discurs în fața mulțimii de oameni și de soldați adunate în Piața Roșie din Moscova cu ocazia zilei de 9 Mai. Liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că se pregătea să invadeze Ucraina și a ținut un moment de reculegere pentru soldații ruși morți.

În discursul său, Putin a transmis că liderii din Vest pregăteau de anul trecut o operațiune militară ce ar fi trebuit să aibă loc în estul Ucrainei.

„Rusia a cerut un dialog cu privire la garanțiile de securitate anul trecut, dar țările NATO nu au dorit să ne audă. Aveau un alt plan, se pregăteau de o invazie a teritoriilor noastre istorice din Donbas”, a declarat Putin, menționând că Occidentul se pregătea de dinainte de război să trimită echipament militar și consilieri militari Ucrainei.

Discursul lui Vladimir Putin de 9 Mai: „Nu am avut alte opțiuni din cauza agresiunii Occidentului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

Potrivit acestuia, statul rus nu a avut de ales decât să lupte împotriva „naziștilor” și „bandiților”. El a continuat prin a da vina pe NATO și „decadența morală” a Vestului pentru tensiunile create cu Rusia.

„NATO a început să se extindă în teritoriile adiacente Rusiei. Deveniseră o amenințare absolută la adresa Rusiei”, a continuat acesta. Putin a ținut să-i felicite pe soldații și mercenarii armatei sale de diferite etnii, care luptă „umăr la umăr” în Donbas.

„Mă adresez militarilor din Donbas: vă luptați pentru Mama Rusie și pentru viitorul ei astfel încât lecțiile din al Doilea Război Mondial să nu fie uitate”.

Istoric: Numărul morților va fi mai greu de ascuns

Istoricul Cosmin Popa a criticat discursul lui Putin, pe care îl numește un „orator prost”.

Cosmin Popa, istoric român.
Cosmin Popa, istoric român.

„Prima observație este că a amestecat într-un soi de ghiveci imagistic versiunea sovietică a celui de-al Doilea Război Mondial cu versiunea rusească pe care armata sa o poartă în Ucraina, încercând să creeze impresia unui proces istoric unic, dacă vreți, început în 1941 și nesfârșit și astăzi, în care Rusia se întruchipează pe sine ca fiind apărătoarea libertății și, mai nou, ceea ce ei numesc valorile tradiționale ale unei societăți, contrapunându-le Occidentului descompus”, a spus istoricul Cosmin Popa, pentru Europa Liberă.

Potrivit istoricului și a datelor colectate de pe teren, Rusia a început deja mobilizarea și recrutarea populației, care va putea fi trimisă pe front.

Într-o postare pe Twitter a unui fost soldat britanic ce în prezent colectează informații din surse publice, rușii au început să încarce imagini în mediul online cu mai multe bilete de recrutare. Pe măsură ce numărul victimelor de pe front va crește, lui Putin îi va fi din ce în ce mai greu să ascundă o eventuală mobilizare generală a populației.

„Nu mai poți pretinde că ai 100 de victime când tu ai mobilizat jumătate de milion de soldați”, a adăugat Cosmin Popa.

Discursul lui Vladimir Putin vine în contextul în care, în ultimele două luni, Kremlinul s-a chinuit să obțină o victorie semnificativă pe frontul din Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022 de pe mai multe fronturi. Contrar așteptărilor analiștilor militari, care preconizau că Moscova avea să cucerească Kievul în doar câteva zile, războiul a intrat în a treia lună de război.

Problemele logistice de pe front ale Kremlinului, corupția din interiorul Ministerului rus al Apărării și rezistența trupelor ucrainene au dus la înfrângeri masive pe front și pierderi semnificative de vieți omenești în rândul armatei ruse.

Istoric: În sfârșit avem mitul conspirației care explică viziunea paranoică a Rusiei

„Că e nebun, că nu e nebun din punct de vedere clinic, e un caz de patologie a puterii gravă, patologie a puterii care s-a instalat în timp și, în decursul anilor, și-a dat arama pe față. Se vede cine este cu adevărat acest KGB-ist, care la început încerca să se adapteze celor cu care vorbea, acum este KGB-istul care vrea să lase o mare realizare în istorie în urma lui și, de fapt, produce o imensă catastrofă pentru Rusia”, spune istoricul Theodor Paleologu.

Theodor Paleologu, istoric, diplomat și om politic.
Theodor Paleologu, istoric, diplomat și om politic.

„Este un sfârșit lamentabil de domnie, un imens eșec. De fapt, ce se întâmplă acum este un abis pe care Putin îl sapă între Rusia și Ucraina. Propaganda lui Putin, Putinismul, folosește niște mituri - mitul salvatorului, mitul Epocii de Aur, mitul conspirației și mitul unității. Toate aceste mituri se regăsesc în propaganda putinistă”, completează diplomatul.

Acesta mai spune că liderul rus se prezintă ca un salvator, ca „cel care s-a scufundat în Marea Neagră și a găsit un vas grecesc. Evident că era pus acolo ca să-l găsească”.

„El e cel care călărește un urs sau mai face cine știe ce, tot felul de piese, înoată în apă înghețată. Apoi regăsim mitul Epocii de Aur, care este, evident, Uniunea Sovietică, dar, de fapt, toată istoria Rusiei este reinterpretată de propagandiștii și ideologii lui Putin, în sensul unei glorificări. E ideea excepționalismului rus”, mai arată Paleologu.

„Este promovat apoi mitul unității, ideea că Putin e cel care unește națiunea. De fapt, este o imensă minciună această unitate, pentru că Putin își propune, spune el, să împace Rusia comunistă cu Rusia veche. Asta e o utopie, pentru că nu poți împăca victimele cu călăii, adică poți să îi împaci cu condiția ca - evident - călăii să-și ceară iertare, dar ăsta este interzis de regimul lui Putin. Călăii nu-ți cer iertare, dimpotrivă, călăii sunt mai nerușinați ca niciodată în Rusia actuală.”

Istoricul mai spune că „avem de-a face cu o celebrare, o glorificare a celor mai sinistre figuri ale serviciilor secrete, ale poliției politice”.

„Acești criminali absolut abominali sunt puși pe soclu, li se fac statui, sunt glorificați și în același timp în discursul oficial avem pe același plan pe Stalin, pe Nicolae al II-lea, pe Soljențîn, asta e unitatea despre care vorbea, care de fapt devine o școală de imoralitate. Nu mai există diferență între bine și rău, între călăi și victime, totul e la grămadă. În sfârșit, avem mitul conspirației care explică viziunea paranoică a Rusiei, toată lumea, dar în mod special Occidentul conspiră împotriva Rusiei, vrea să umilească Rusia când e, de fapt, fix pe dos”, mai afirmă Theodor Paleologu.

„Realitatea regimului Putin este că avem de a face cu o masă de mafioți și de KGB-iști care jefuiesc o țară și prostesc poporul cu toate aceste manifestări de grandoare națională pentru a-i face pe oameni să suporte în continuare regimul represiv și prădalnic al acestei găști de mafioți și KGB-iști”, a concluzionat istoricul.

Putin a anunțat compensații

De asemenea, președintele rus a anunțat că familiile soldaților căzuți la datorie pe front vor primi ajutor și susținere din partea statului: „Camarazi, moartea fiecărui soldat și ofițer de război este o tragedie pentru noi toți și pentru familiile celor iubiți. Statul rus și ONG-urile din Rusia vor face tot ce le stă în putință să îi ajute pe cei afectați de război”.

Potrivit unor estimări date de ministrul Apărării din Marea Britanie, cel puțin 15.000 de soldați ruși au pierit în bătăliile din nordul, estul și sudul Ucrainei.

Cifrele ar putea fi mult mai mari, luând în calcul intensificarea luptelor din Donbas din ultimele săptămâni.

La rândul ei, armata rusă se face responsabilă de comiterea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în Bucea, unde peste 400 de civili au fost găsiți morți, mulți dintre ei executați sumar.

Sâmbătă, soldații ruși ar fi bombardat o școală în care se adăposteau mai mulți civili. Autoritățile de la Kiev anunță că numărul morților ar fi de ordinul zecilor.

Zelenski: Foarte curând vor fi două Zile ale Victoriei în Ucraina. Și cineva nu va avea niciuna

De la Kiev, președintele ucrainean a transmis la rândul său un discurs pentru a marca Ziua Victoriei.

„Luptăm pentru libertatea copiilor noștri și, prin urmare, vom învinge. Nu vom uita niciodată ce au făcut strămoșii noștri în cel de-al Doilea Război Mondial, care a ucis peste opt milioane de ucraineni. Foarte curând vor fi două Zile ale Victoriei în Ucraina. Și cineva nu va avea niciuna”, a spus Volodimir Zelenski.

„Am câștigat atunci. Vom învinge și acum. Iar Khreshchatyk (principala stradă din Kiev, n.red.) va vedea parada victoriei - Victoria Ucrainei! La mulți ani de Ziua Victoriei asupra nazismului! Glorie Ucrainei!”, a transmis liderul ucrainean, potrivit discursului publicat pe Facebook.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG