Interviu: De ce se pregătesc forțele ucrainene și rusești pentru un război lung

Soldați ucraineni într-un obuzier autopropulsat cu turelă americană de 155 mm, în mijlocul războiului, în regiunea Donețk, la 13 iunie.

Forțele rusești sunt tot mai aproape de a cuceri ultima urmă de rezistență din regiunea Luhansk din estul Ucrainei. Războiul pare departe de a se termina.

Câștigurile rusești au fost costisitoare, spun analiștii, cu un număr mare de victime și pierderi de echipamente. Acest lucru a determinat serviciile britanice de informații în domeniul apărării să prezică faptul că impulsul Moscovei va încetini în următoarele câteva luni.

Între timp, Kievul continuă să ceară cu insistență transporturi mai mari și mai rapide de arme și muniții din Occident.

Forțele ucrainene suferă pierderi mari și își epuizează stocurile de muniții în luptele intense din Donbas. Luptele au loc în Sievierodonețk și în apropierea orașului-soră, Lîsîceansk.

În ciuda previziunilor, războiul pare departe de a se fi încheiat. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 20 iunie că războiul ar putea dura ani de zile, o evaluare susținută și de premierul britanic, Boris Johnson.

Un președinte rus sfidător, Vladimir Putin, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg din 2022.

Într-un discurs de 73 de minute rostit la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 17 iunie că Moscova nu va renunța la obiectivul său actual de a lua regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Mesajul sfidător adresat Occidentului a venit în condițiile în care mulți analiști consideră că președintele rus speră că atenția și sprijinul occidental pentru Ucraina vor dispărea și se vor diminua în timp, permițând Kremlinului o șansă de a obține o victorie din invazia sa costisitoare.

Pentru a afla mai multe, RFE/RL a vorbit cu Margarita Konaev, cercetător la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă al Universității Georgetown.

RFE/RL: Vreau să începem cu cronologiile. Se pare că ne aflăm într-un fel de fază de mijloc în acest moment și toate părțile spun să ne pregătim pentru ceea ce va fi probabil un război foarte lung. Unde vedeți că evoluează acest război și care este părerea dvs. cu privire la intervalul de timp pe care oamenii ar trebui să-l aibă în vedere?

Margarita Konaev: Cronologia este o întrebare bună. Un lucru pe care l-am învățat destul de devreme [în acest război] este că este practic imposibil de prezis ce va urma. Acest lucru a fost adevărat încă de la început.

Margarita Konaev, cercetător la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă al Universității Georgetown, SUA.

Mulți observatori au fost surprinși de multe dintre întorsăturile care au [avut loc], iar acest război cu siguranță nu a decurs așa cum mulți au prezis la început. Dar se pare că din martie sau aprilie nu au existat schimbări operaționale sau, cu atât mai puțin, strategice cu adevărat semnificative. Așa că este greu de evaluat chiar dacă suntem în etapa de mijloc [a războiului] sau dacă suntem la începutul mijlocului, sau spre sfârșitul mijlocului.

În ceea ce privește modul în care se va încheia acest război, am spus de mult timp că încheierea acestui război - dacă și când va avea loc - va fi o decizie politică.

În mod evident, factorii militari vor juca un rol semnificativ, dar, în cele din urmă, este vorba de un angajament politic și de un compromis politic într-un fel sau altul. Acest lucru depinde de Putin și de Ucraina.

RFE/RL: Lupta din Donbas avansează, deoarece vedem lupte dure în Sievierodonețk și Lîsîceansk, unde Rusia face progrese. Care este sentimentul dumneavoastră despre ceea ce se desfășoară pe câmpul de luptă? Poate Rusia să mențină acest impuls?

Konaev: Susținerea este importantă în acest moment. Partea care este capabilă să lupte pe termen lung este cea care va avea o pârghie din orice câștig teritorial sau operațional pe care îl va obține pentru un fel de acord diplomatic sau de încetare a focului.

O mare parte din luptele de zi cu zi au fost concentrate mai mult în partea Luhansk a Donbasului. Acolo am văzut că Rusia a făcut aceste câștiguri. Este greu de spus cum se va desfășura acest lucru.

Se pare că Rusia a îmbunătățit unele elemente logistice și a făcut schimbări la nivelul conducerii sale, deși nu pare să fi făcut schimbări semnificative la nivelul comenzii și controlului [său].

O casă complet distrusă este fotografiată după un bombardament în orașul Lysychansk din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, la 13 iunie 2022

Dar orice fac acum funcționează mai bine decât ceea ce nu au reușit să realizeze la început. Dar, din nou, a avut loc o redefinire majoră a obiectivelor.

Cu războiul concentrat în est, au o serie de variabile care lucrează pentru ei. Dar totul este încă în joc și va fi o luptă grea și foarte lungă.

RFE/RL: În ultimele săptămâni, am văzut mai mulți oficiali ucraineni spunând că, pentru a-și susține lupta, au nevoie de mai multe arme și muniții. Am văzut, de asemenea, că serviciile de informații militare ucrainene au spus că, potrivit evaluării lor, rușii au suficiente muniții și echipamente pentru a continua să lupte în acest război cel puțin încă un an. Ținând cont de acest lucru, ar trebui să ne așteptăm la un ritm de luptă similar cu cel pe care l-am văzut până acum sau lucrurile ar putea încetini sau accelera, având în vedere incertitudinea cu privire la stocurile de muniție?

Konaev: Cred că luptele vor continua pe tot parcursul verii, doar pentru că vremea permite.

S-ar putea să vedem o încetinire mai târziu în toamnă și poate spre iarnă. Occidentul este angajat să aprovizioneze Ucraina, deocamdată. Armele grele care au fost deja promise sunt pe drum sau sosesc. Nu pare că Ucraina este dispusă să se oprească din luptă, iar Rusia continuă în mod clar să avanseze.

Rusia are avantajul artileriei și al munițiilor de care are nevoie pentru a continua. Așadar, ținând cont de toate acestea, nu am impresia că războiul se va opri [în curând].

Este dificil să ții pasul cu evoluția zilnică a războiului, deoarece a fost atât de progresivă, iar multe dintre câștigurile obținute de fiecare parte au fost inversate de-o parte și de alta.

Teritoriul câștigat astăzi de Rusia ar putea fi pierdut săptămâna viitoare. Este o luptă foarte diferită de cea pe care am văzut-o la început, care părea mult mai rapidă.

Războiul dronelor Războiul dronelor | Luptele aeriene dintre Rusia și Ucraina de pe cerul Donbasului

Modul în care se va progresa va fi o chestiune de atenție internațională. Atenția s-a mutat deja în altă parte din cauza evoluțiilor interne, cum ar fi creșterea prețurilor la petrol și gaze și inflația.

Așadar, toate aceste variabile vor afecta în mod inevitabil traiectoria acestui război, care, pe de o parte, este un război interstatal între două țări, dar, pe de altă parte, este și un război internațional.

RFE/RL: Cum rămâne cu luptele din sud, în special din jurul Hersonului, unde vedem că ucrainenii desfășoară contraatacuri? Pot ei să recucerească unele dintre aceste zone din sud, în timp ce Rusia se concentrează asupra Donbasului?

Konaev: Am văzut lipsa de capacitate a Rusiei de a efectua operațiuni amfibii și de a-și reaproviziona și debarca forțele folosind Marea Neagră. Ucrainenii sunt poziționați acolo și au capacități de a folosi destul de eficient armele pe care le-au primit din Occident.

Dar ezit să spun că ucrainenii vor fi capabili să recucerească efectiv Hersonul. Pe de o parte, Rusia nu controlează de fapt în totalitate niciun teritoriu din sud într-un mod irefutabil.

Soldați ucraineni pe linia frontului, în apropiere de Avdiyivka, la 18 iunie.

Există, de asemenea, problema modului în care Rusia obține câștiguri, și anume că distruge în esență zonele rezidențiale și majoritatea orașelor în sine, până la un punct în care multe dintre ele sunt depopulate. Kherson a fost în mare parte cruțat, dar am văzut acest lucru în Mariupol și este ceea ce vedem acum în Severodonețk.

Dacă forțele ucrainene încearcă să recucerească Kherson, vom asista, probabil, la o intensificare a luptelor prin recucerirea unui oraș. Orice fel de operațiune ofensivă împotriva unui oraș este extrem de violentă și, de asemenea, extrem de costisitoare.

Așadar, ar fi un mare angajament din partea ucrainenilor să încerce să cucerească un oraș pe care Rusia vrea să îl păstreze.