3 minute | Ex-premier japonez, împușcat, UK caută premier, amenințările lui Putin contra lui Zelenski, blocaj în portul Constanța

Vladimir Putin amenință că „de-abia a început cu Ucraina”; Volodimir Zelenski a anunțat deschiderea a 21.000 dosare de crime de război. Numai la Mariupol au fost uciși de forțele ruse peste 20.000 de civili. Ucraina a început să primească armament greu din Occident.

Demisia premierului britanic, Boris Johnson, este subiectul dominant în presa internațională. În România, multe publicații redau amenințarea lui Vladimir Putin cum că în Ucraina „nici măcar n-am început”. Între timp, guvernele UE/SUA și economiștii se tem de inflație și o criză prelungită.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Dacă nu ați avut vreme ieri să citiți/vedeți câte ceva din episodul retragerii lui Boris Johnson de la ședia Partidului Conservator din Marea Britanie, e momentul să o faceți. Sau să vă rezervați timp în week-end. E mult prea interesant. Și util.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a fost împușcat azi la un eveniment electoral. Cel mai probabil a murit. Atacatorul a fost prins.
  • În pofida sutelor de mii de victime și dislocarea a peste 10 milioane de oameni, Vladimir Putin spune că în Ucraina „nici n-am început”. Exporturile de cereale ucrainene sunt blocate inclusiv în portul Constanța.
  • Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat ieri că se retrage din funcția de președinte al Partidului Conservator. Acesta își va alege un nou lider care va deveni un nou lider.

Cât de repede va apărea un nou premier la Londra?

Cu siguranță că demisia lui Boris Johnson din fruntea conservatorilor britanici ar fi rămas încă ore întregi în fruntea șirurilor de articole online.

Din nefericire, analizele și detaliile evoluțiilor de la Londra, „au fost declasate” de un straniu breaking news din Japonia.

Atacatorul ex-premierului Shinzo Abe prins de polițiști în civil, după ce a tras asupra înaltului oficial la un meeting electoral. Incidentul a avut loc în orașul japonez Nara azi, 8 iulie, la ora locală 11.30

Fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat, se pare mortal, la un meeting electoral din orașul Nara; duminică au loc alegeri.

Revenind la demisia lui Boris Johnson, BBC prezintă cele mai probabile soluții la îndemâna Partidului Conservator pentru noul premier. Dar analizează și implicațiile internaționale, cu ajutorul corespondenților pentru Europa, Statele Unite sau Asia.

The Times pledează pentru rapiditate într-o analiză abrazivă a comportamentului de guvernare a lui Boris Johnson: „Politica economică și cheltuielile publice sunt un dezastru. Noul lider moștenește stagnare. Foștii oficiali au tipărit prea mulți bani, iar inflația a explodat”. E o frază care vă sună cunoscut, nu-i așa?

O galerie de artă din Kiev expune un portret al premierului Boris Johnson, grație politicii sale ferme față de Rusia. În ciuda temerilor, politica Londrei e jalonată de considerente strategice majore, prin urmare nu se va schimba prin plecarea actualului premier, explică experții consultați de Europa Liberă.

The Guardian explică detaliat ce anume a dus la actuala criză politică de la Londra, cu trimiteri precedente demisii de premieri. New York Times, de asemenea, și puteți vedea în interiorul articolului multimedia inclusiv anunțul video al lui Boris Jonhson însuși.

Editorialistul Times merge însă mai departe și explică mecanismele guvernării: procese, hârtii/reguli și personalități. Or, argumentează el, Boris Johnson fiind unul dintre cei mai dezorganizați premieri pe care i-a avut vreodată marea britanie, neatent și la procese și la hârtii, încurcările s-au ținut lanț.

Ce ar fi făcut Margaret Thatcher sau Gordon Brown încă din ajunul actualei crize energetice? Politici publice, cu implicarea opiniei publice, de economisire a energiei, de pildă. Cum ar fi tratat aceștia relațiile problematice cu China?

De dincolo de ocean, Washington Post salută startul deblocării situației din Downing Street. Presiunea Partidului Conservator și a opiniei publice s-a dovedit suficient de puternică. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Donald Trump în rândul republicanilor americani nici măcar după Asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Noile amenințări ale lui Putin & alte necazuri

Europa Liberă în engleză și română redă declarațiile lui Vladimir Putin care susține (din nou) că Occidentul a provocat războiul din Ucraina și că - vai și-amar - nici nu a început însă ce are de făcut în Ucraina. Iar dacă vesticii chiar vor să înfrunte Rusia, ar fi indicat să o facă pe câmpul de luptă.

Cine privește însă fie și în treacăt câteva imagini din orașele ucrainene făcute una cu pământul, ia în calcul că peste nouă milioane de oameni au părăsit țara ca să își salveze viața (în România au ajuns peste 1,2 milioane și au cerut protecție temporară numai 20.000, atenție) și urmărește, fie și în scurte rezumate, apelurile dramatice ale președintelui Zelenski la ajutor militar occidental de protecție anti-rachetă, își poate face singur o idee despre ce valoare au amenințările lui Vladimir Putin.

Mai mult de nouă milioane de oameni și-au părăsit casele de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022. S-au înregistrat zeci de mii de morți în rândul civililor, dar și al militarilor ruși. Autoritățile ruse nu informează propria opinie publică asupra desfășurării ostilităților. Inclusiv familiilor soldaților primesc greu informații.

Pentru o viziune limpede sunt foarte utile informațiile ce răzbat din Rusia însăși. Dincolo de zdrobirea opozanților, uneori la propriu, războiul din Ucraina, corelat cu propaganda agresivă a Kremlinului, au răvășit familii întregi, explică un documentar Europa Liberă.

Între timp, Finlanda își închide și fortifică granița cu Rusia de la un capăt la celălalt. Rusia, un vecin nefrecventabil și amenințător.

Portul Constanța, blocat de afluxul prea mare de cereale

Colegii mei Marian Păvălașc și Alexandru Miron, au făcut o incursiune în portul Constanța pentru rubrica „Țară în Service” din această săptămână. Informație la prima mână și imagini video de calitate, articolul multimedia merită și timp, și atenție.

Portul procesează extrem de greu mărfurile care îl tranzitează. Încercarea tardivă a României de a sprijini Ucraina să își exporte cerealele îngreunează și chiar blochează accesul cerealelor românești în port: „Automarfarele din port sunt atât de multe, încât timpul de descărcare a crescut de la două ore, cât era în 2021, până la peste 12 ore, cât este acum, așa cum ne spun șoferii de pe TIR-uri”

Aceastan condițiile în care abia acum, în toiul verii, se fac lucrări la calea ferată din interiorul portului. În condițiile în care Națiunile Unite publică repetat avertismente și apeluri pentru deblocarea cerealelor ucrainene pentru limitarea foametei în țări sărace.

În ciuda întrebărilor sistematice puse de Europa Liberă și de alți colegi de presă încă din primăvară, în privința vitezei de tranzit și la Constanța, dar și la Galați/Issacea, am descoperit azi pe G4Media soluția-minune găsită de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, fost premier PSD, pentru ca zecile și sutele de TIR-uri care așteaptă să intre la descărcare în port, cale de 5 (cinci) km, să nu mai blocheze șoseaua. Și anume: o imensă parcare.

Prima imagine care îmi vine în minte sunt cozile la alimente din anii '80, dintre blocuri. Nicolae Ceaușescu era iritat de șirurile lungi de „români de rând” de pe marile bulevarde. Așa că a ordonat ca alimentele greu de găsit - adică mai toate - „să se dea prin spate”. Cozile să nu mai fie la vedere.

Alte subiecte:

Toate cele bune,

Elena