Datele furnizate marți de Ministerul Sănătății arată că în spitale erau mai puțini pacienți pe secție față de ziua anterioară (4.032, față de 4.158), dar la terapie intensivă erau 277, cu 14 mai mulți față de luni.
Aproape 600 dintre pacienții Covid din spitale sunt copii.
În același interval de 24 de ore au murit 38 de persoane diagnosticate cu Covid, iar numărul total al deceselor cauzate în România de virusul SARS-CoV-2, de la începutul pandemiei până acum, a ajuns la 66.049.
Dintre cele 38 decese înregistrate de luni până marți, unul a fost la categoria de vârstă 0-9 ani.
„Cea mai bună soluție în acest moment este să prevenim boala”, spune pentru Europa Liberă medicul de familie Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. Iar principalele două variante pentru a face acest lucru, și cele mai facile, sunt vaccinarea și purtarea corectă a măștii.
Virusul a ajuns la o contagiozitate de 16.Medicul Sandra Alexiu
„Noi avem o problemă – cei care dorim să ne protejăm, purtăm masca, dar cel care e bolnav, fie că știe fie că nu știe, nu poartă mască și devine o sursă pentru alți 16 oameni în jurul lui. În acest moment, virusul a ajuns la o contagiozitate de 16 - dacă ești bolnav, poți îmbolnăvi 16 oameni din jurul tău. Ei pot fi din familia ta, pot să fie bătrâni, pot să fie oameni care au o patologie cronică deja și riscă să se îmbolnăvească mai mult, pot să fie pacienți cu imunitatea distrusă. Trebuie să ne gândim la ceilalți!”, insistă medicul.
Sandra Alexiu atrage atenția că, așa cum o demonstrează, de fapt, și cifrele în creștere, nu este un virus care dispare vara.
„Testez în fiecare zi 4 - 5 oameni pozitivi. Din ce testez eu, deci un singur cabinet. Dacă fiecare doctor are în fiecare zi 4 - 5 cazuri noi, e enorm”, spune medicul de familie.
„Ne găsim într-un moment în care crește numărul de cazuri pentru că am avut și vom avea în continuare concerte și festivaluri și lumea nu consideră că e necesar să poarte mască, Or, asta e o problemă pentru că ne îmbolnăvim; unii se îmbolnăvesc grav, unii ajung la ATI, unii decedează. E atât de simplu să porți o mască și totuși nu e folosită”.
O revenire la restricții dure nu mai este o soluție, adaugă medicul Sandra Alexiu. Nu pentru că ar exista o „saturare”, ci pentru că „formele s-au schimbat, sunt mai ușoare și ai oameni care se infectează a doua, a treia, chiar și a patra oară. Pur și simplu nu are rost”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea, luni că a identificat „o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, deoarece „creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă”.
Marți însă, datele pe care se bazau declarațiile sale de luni se schimbaseră – în cifre, erau mai puțini pacienți internați pe secții față de luni și mai mulți, cu 14, la ATI.
Medicul Sandra Alexiu precizează că s-au modificat și simptomele – nu mai este vorba în special de febră mare sau lipsa gustului și mirosului, ci de forme care pot fi confundate ușor cu o răceală (dureri de cap, dureri de gât, probleme la înghițit, răgușeală, tuse). În aceste condiții, testarea este varianta pentru identificarea tratamentului corect.
Sandra Alexiu spune că se uită cu îngrijorare la perioada următoare pentru că nu crede că atitudinea populației se va schimba suficient de repede. Iar din partea autorităților, poate e „puțin cam liniște”.
În opinia medicului de familie, faptul că informațiile cu privire la infectări nu mai sunt difuzate pe multiple platforme, ci doar pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, poate face ca acestea să ajungă la un număr limitat de persoane. Informarea ar trebui extinsă, spune ea.
Din luna iunie, platformele online sau de social media, încetățenite ca furnizor de informații în pandemie nu au mai prezentat aceste date.
Îți mai recomandăm 10.000 de cazuri de Covid pe zi în august? Specialist: vom conviețui cu virusul, dar trebuie să protejăm persoanele vulnerabileÎn privința vaccinării, lucrurile sunt la fel de neclare, [pe pagina de Facebook RoVaccinare, ultima postare e din 13 iulie] dublate și de lipsa de interes a populației.
„Ce să nu mai vorbim de atitudinea pe care o au oamenii în continuare față de ideea de vaccinare... Noi, medicii de familie, putem administra acum vaccinul, dar nu avem ce vaccina pentru că nu mai există cerere”, spune Sandra Alexiu.
Pagina Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă datele din 21 iulie. Potrivit acestora, procentul de vaccinare în România (cu două doze) era de 42,3%, pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înainte doar de Bulgaria, cu 29,9%.
Îți mai recomandăm Infectările cu Covid au crescut de 7 ori într-o lună | Rafila: Vârful o să fie în luna august, școlile pot începe în format fizicÎn condițiile actuale, simpla revenire la masca de protecție, purtată corect, e principala recomandare a medicului de familie Sandra Alexiu: „Și distanța ar fi util de păstrat și celelalte regulii de igienă, dar purtarea corectă a măștii – o mască medicală cu cel puțin trei straturi, care să fie pusă peste nas și până sub bărbie, ca să sigileze suficient de bine zona respiratorie, schimbată după cel mult trei ore sau în momentul în care se udă poate fi suficient pentru a ne proteja”, amintește medicul.
Ministrul Rafila a insistat, luni, că nu ar trebui creată panică. „E posibil și un val 7, dar nu vreau să speriem lumea, n-are niciun fel e rost. Trebuie să fim echilibrați. /.../ Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”, a declarat el, la conferința la care a participat fără mască.
În privința introducerii obligativității măștii măcar în mijloacele de transport în comun, Rafila a precizat că nu există pârghii legale pentru aceasta, odată cu ridicarea stării de alertă. Temea „excede cu mult competența Ministerului”, a adăugat el.
Perioada de vară a fost marcată de evenimente publice cu mulțimi mari de oameni. Dincolo de concerte sau evenimente cu public numeros, nici autoritățile sau reprezentanții sistemului nu promovează purtarea măștii. Săptămâna trecută, la Iași, membri ai Serviciului de Ambulanță, un prim contact al celor mai vulnerabili pacienți, l-au ascultat pe ministrul Rafila, din public, fără a purta măști.