Pe 19 august 2020, prin Ordonanța de Urgență 139, Guvernul decidea acordarea unor ajutoare de stat companiilor Tarom S.A și Blue Air S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite din cauza pandemiei de Covid.
Cum a început scandalul Blue Air
Blue Air a anunțat marți seară că suspendă toate zborurile de pe aeroporturile din România în intervalul 6-12 septembrie din cauza „unei situații neprevăzute constând în oprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului”. Peste 1.000 de pasageri ai Blue Air se pregăteau de îmbarcare, pe aeroportul Otopeni când compania a anunțat sistarea zborurilor. Premierul Nicolae Ciucă a reacționat și a precizat că suspendarea zborurilor a afectat aproximativ 3.000 de oameni. La rândul său, ministrul Tanczos Barna a declarat că blocarea conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a zborurilor și a spus că Ministerul Mediului nu a aprobat decizia luată de Blue Air.
Cele două companii se confruntau cu pierderi importante din cauza restricțiilor impuse și erau în imposibilitatea continuării activității, ca urmare a lipsei resurselor financiare pentru efectuarea plăților curente.
Impactul social cauzat de închiderea celor două companii ar fi însemnat afectarea a 2.900 de angajați, dar și a furnizorilor și subcontractorilor. Inițiatorii ordonanței de urgență - ministerul Transporturilor, susținea că, în cazul ieșirii de pe piață a celor două companii, statul ar fi avut venituri semnificativ diminuate în următorii 3-5 ani prin scăderea încasărilor din impozite, taxe și contribuții directe.
În cazul Blue Air Aviation, în baza actului normativ, Ministerul Finanțelor Publice era abilitat să garanteze, în numele și pe contul statului, unul sau mai multe împrumuturi bancare în valoare totală de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat și ajutor de salvare, acordate în condiții speciale.
Contractele de împrumut urmau să fie încheiate cu banca de stat Eximbank care evalua capacitatea de rambursare, clasa de risc și structura garanțiilor constituite de Blue Air în favoarea statului.
Garanțiile pe care le aducea Blue Air pentru primirea împrumutului erau:
- Un teren intravilan de 94.479 mp situat în sectorul 1 din București, șos. București-Ploiești nr. 97 A.
- Pădurea amplasată pe terenul de mai sus.
- Aeronavele aflate în proprietatea Blue Air AVIATION - S.A (șase aeronave)
- Acțiunile deținute de AIRLINE INVEST - S.A. și Rada Mihai Cătălin (CEO și acționar principal al companiei), în proporție de 75%, pe care le aveau la BLUE AIR AVIATION - S.A.
- 75% din acțiunile deținute de Rada Teodor Cristian și Rada Mihai Catalin în capitalul social al AIRLINE INVEST - S.A. (societate acționară la rândul ei în compania Blue Air Aviation)
- acțiunile deținute de AIRLINE INVEST - S.A. și Aurora Engineering - S.R.L. în capitalul social al BLUE AIR Technic - S.R.L.
Condițiile ajutorului de stat - Eximbank: există risc ridicat ca Blue Air să nu respecte condițiile financiare
Trei luni mai târziu, prin HG 862, sunt stabilite și condițiile bancare în care BlueAir poate accesa împrumutul de la EximBank garantat de stat. Creditul avea o maturitate de 6 ani, cu o rată a dobânzii compusă din ROBOR la 12 luni +4% pe an. Procedura este supervizată de Comisia Europeană. Compania primește și o perioadă de grație de 12 luni. Asta înseamnă că Blue Air ar fi urmat să restituite băncii primele rate începând cu finalul anului 2021.
În nota de fundamentare a hotărârii este prezentată o analiză a Eximbank SA în privința situației economico-financiare a Blue Air Aviation S.A. Principalele puncte ale analizei arată că:
- Există o incertitudine semnificativă cu privire la capacitatea societății de a își continua activitatea și un risc ridicat de a nu își onora obligațiile financiare.
- Societatea îndeplinește cerințele legale pentru a fi încadrată în categoria întreprinderilor în dificultate. Mai mult de jumătate din capitalul subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate.
- Societatea este decapitalizată. La sfârșitul lunii iunie 2020 înregistrează capitaluri proprii negative (496,9 milioane lei/iunie 2020, 373 milioane lei/2019, -446 milioane lei/2018)
- Gradul de îndatorare al societății este extrem de ridicat și prezintă un trend ascendent, Dacă în 2018, el se ridica la 164,2%, în 2020 ajunsese la 200,13%.
- Fluxurile de numerar negative generate de impactul epidemiei au afectat capacitatea companiei de a asigura lichiditățile necesare achitării drepturilor salariale, a datoriilor către furnizori și celor față de bugetul statului.
Concluzia Eximbank arată că valoarea companiei era, la acel moment negativă.
Cu toate acestea, prin hotărârea de guvern, semnată de Ludovic Orban, în calitate de premier, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanțe (Florin Cîțu era plecat) și Lucian Bode, ministrul Transporturilor, este acordată permisiunea BlueAir de a accesa cei 300 de milioane de lei.
Eroare de server
Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!
Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.
Please use Search above to see if you can find it elsewhere
De monitorizarea activității societății Blue Air după parafarea înțelegerii trebuia să se ocupe Ministerul Transporturilor.
Cătălin Drulă a devenit ministru în ianuarie 2021, la trei luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.
„În cele 8 luni, ianuarie-august 2021, ale mandatului meu la Transporturi, am monitorizat situația companiei, conform obligațiilor de diligență ale ministerului. La finalul mandatului meu, acum 12 luni, compania era încă echilibrată operațional, situația degradându-se treptat ulterior”, a declarat Cătălin Drulă pentru Europa Liberă.
Degradarea de care vorbește Drulă a venit în perioada în care Blue Air ar fi trebuit să înceapă să restituie către Eximbank banii. Nu există date oficiale că acest lucru s-ar fi întâmplat.
Europa Liberă a solicitat atât EximBank, cât și Ministerului de Finanțe, garantul împrumutului către BlueAir, să comunice dacă, din octombrie 2021 și până în prezent, au existat plăți făcute de companie către banca de stat sau dacă au existat cereri de renegociere a contractului.
Îți mai recomandăm Blue Air a suspendat intempestiv toate zborurile și acuză statul român de sabotaj. Reacția Guvernului RomânieiÎn același timp cu degradare situației companiei, legea pentru aprobarea ordonanței inițiale de acordare a împrumutului a ajuns în Parlament și a fost modificată.
Singura modificare, procesată la începutul acestui an, a fost că Ministerul Transportului nu se mai ocupa de executarea garanției de către stat, în situația în care se ajungea la asta, ci de acest lucru se ocupa Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
„Este de neînțeles de ce ministrul Grindeanu a lăsat atâția români să-și ia țeapă, când deja din primăvara 2022 dumnealui știa ce urmează să se întâmple, după cum arată amendamentul PSD prin care muta compania la AAAS la momentul executării garanției", a mai precizat Drulă.
Sorin Grindeanu a anunțat și el că existau date că firma are probleme, dar și că acestea nu ar fi dus automat la suspendarea activității pentru că a fost amenată de Ministerul Mediului.
„Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna şi mi-a spus că această soluţie pe care au adoptat-o este urmare a unui lung şir de discuţii avute cu cei de la Blue Air. Blue Air nu era forţat să oprească zborurile. Această poprire nu duce automat la întreruperea zborurilor. Situaţia de la Blue Air nu a apărut peste noapte, au fost semnale în trecut”, a precizat ministrul Transporturilor în cadrul unei emisiuni la Antena 3.
Iulie 2022 - ANPC - amendă record pentru BlueAir pentru nerespectarea obligațiilor asumate
În ciuda ajutorului de la stat, activitatea BlueAir s-a degradat constant. Conform Autorității pentru Protecția Consumatorilor, între 30 aprilie 2021 și 30 aprilie 2022, compania a anulat 11.289 de zboruri care aveau 178.405 rezervări.
Suma încasată de la clienți se ridica la 66.585.967,68 lei. Era motivul pentru care compania a fost amendată cu 2 milioane de euro, în iulie.
Șeful ANPC, Horia Constantinescu anunța chiar că firma se pregătește să iasă de pe piață și de aceea întârzie restituirea banilor către clienți. Blue Air neagă toate informațiile.
Septembrie 2022 - Ministerul Mediului blochează conturile Blue Air
La început de septembrie, Ministerul Mediului, prin Agenția Fondului de Mediu, a dispus blocarea conturilor companiei pentru neplata unei datorii de 28 de milioane de lei.
Compania a reacționat și a anunțat suspendarea tuturor zborurilor până la ridicarea popririi. Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului ridicarea popririi, dar acesta a refuzat pentru că ar fi ilegală.
Tanczos Barna a susținut că procedura de executare silită era începută de foarte multă vreme, iar compania nu a încercat reeșalonarea cu autoritatea statului.
UPDATE - Agenția Fondului de Mediu a deblocat miercuri seară conturile companiei Blue Air și a dispus reeșalonarea datoriilor pe o perioadă de 12 luni.
5 milioane de lei - bani din fondul de rezervă pentru rezolvarea crizei
Guvernul a dat miercuri o ordonanță de urgență prin care a alocat 5 milioane de lei din fondul de urgență pentru repatrierea românilor din străinătate care aveau bilete la compania Blue Air și care au rămas blocați în aeroporturi după suspendarea tuturor zborurilot.
Premierul Nicolae Ciucă anunța, miercuri dimineața, că 2.098 de români apelaseră la serviciile consulare și au cerut să fie aduși în țară.
Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a pus la dispoziția cetățenilor un număr de telefon pentru a-i sfătui cum să procedeze pentru recuperarea banilor plătiți pe bilete.
Blue Air încearcă transferarea zborurilor către o altă companie
În aceeași zi în care anunța suspendare tuturor zborurilor, compania Blue Air anunța, pe pagina sa de internet încheierea unui parteneriat „strategic de tip codeshare” pentru a oferi opțiuni de călătorie extinse , atât pe zborurile interne, cât și pentru cele regionale.
Procedura ar trebui demarată din 12 septembrie, în urma unui memorandum de înțelegere dintre Blue Air și Air Connect.
Controlul comercial și riscul pentru aceste rute rămân la Blue Air, care va continua să fie responsabilă de vânzări, marketing și asistență pentru clienți, dar se așteaptă să realizeze economii de costuri și raționalizări de peste 15-20% în cadrul cooperării, prin implementarea tipului de aeronavă ATR-72 pe serviciile regionale și de tip navetă.
Air Connect va fi responsabilă de controlul operațional.
Blue Air și Nelu Iordache
Blue Air nu este la primul scandal de presă. Ani buni a fost deținută de controversatul om de afaceri Nelu Iordache. Acesta a fost condamnat, în 2021, la 12 ani și jumătate de închisoare pentru delapidarea propriei companii - Blue Air Transport Aerian S.A. (devenită Sky Bata Imobiliare S.A.)
În anul 2012, Nelu Iordache a anunțat că firma sa, Romstrade, va construi un aeroport internațional privat, care ar fi trebuit finalizat în 2014. Acesta se va afla la 22 de kilometri de Bucureşti și 40 de kilometri de Giurgiu, iar șantierul ar fi urmat să coste circa 200 milioane de euro.
Potrivit procurorilor, între februarie şi aprilie 2011, Nelu Iordache, administrator al Bata Sky Imobiliare, a înregistrat în contabilitatea companiei achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare de peste 9 milioane de euro, din care TVA de aproape 2 milioane de euro.
Îți mai recomandăm Țară în service | Prăbușirea TAROM. Cum a ajuns compania de stat datoare vândută și ce șanse are să scape de faliment„Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu și-a însușit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro”, au arătat procurorii DNA.
În 2014, activele companiei aeriene - Blue Air Airline Management Solutions prelua activele Blue Air în urma unui proces de vânzare organizat Casa de Insolvență Transilvania, compania care gestiona insolvența Romstrade, cea mai mare firmă, la acel moment, a grupului de firme deținute de Nelu Iordache. Blue Air Management Solution este actual Blue Air Aviation.