Procurorul general din Iran, Mohammad Jafar Montazeri, a spus sâmbătă că poliția moravurilor nu are nimic de a face cu sistemul judiciar al țării și a fost citat de mai multe surse spunând că poliția moravurilor ar fi fost „abolită”.
Mai mult, el a mai fost citat spunând că a discutat despre reformarea legii hijabului în parlament, care ar urma să aibă loc în câteva săptămâni.
„Știm că simțiți o tulburare când vedeți femei fără hijab în orașe, credeți că oficialii nu fac nimic în această privință? Ca cineva care este în mijlocul acestei probleme, vă spun că atât parlamentul, cât și justiția lucrează. De exemplu, chiar ieri am avut o ședință cu Comisia de Cultură a Parlamentuluim și veți vedea rezultatele într-o săptămână sau două”, a spus Montazeri pentru ISNA, agenția de știri a statului.
Îți mai recomandăm Val de arestări în Iran. Încotro se îndreaptă o țară cuprinsă de proteste?Postul de televiziune Al-Alam a transmis ulterior că singurul lucru care s-a putut înțelege cert din declarația lui Montazeri a fost că poliția moravurilor și sistemul judiciar al țării sunt două lucru diferite.
CNN a citat surse din țară spunând că „niciun oficial al Republicii Islamice nu a spus că poliția moravurilor a fost dizolvată”.
Poliția moravurilor din Iran a fost criticată dur de comunitatea internațională și de activiști după ce Mahsa Amini a murit în timp ce se afla în custodia autorităților. Tânăra de 22 de ani a fost ucisă de polițiști în septembrie, iar incidentul a stârnit proteste în toată țara.
Jurnaliștii iranieni atrag atenția, însă, că informația potrivit căreia poliția moravurilor ar fi fost eliminată este una eronată. Ei au transmis că știrea a pornit de la o interpretare greșită a declarațiilor lui Montazeri.
Știrea a fost preluată de mai multe publicații, printre care și New York Times. Montazeri a fost citat atât de BBC, Reuters, AFP și Al Jazeera după care informația s-a răspândit rapid.
Activiștii și jurnaliștii din Iran au fost cei care au avertizat asupra veridicității informației. Activista pentru drepturile omului, Atena Daemi, a fost citată spunând că știrea falsă a fost pusă în circulație tocmai pentru a-i induce în eroare pe protestatari.
O altă activistă pentru drepturile omului și jurnalistă din Iran, Masih Alinejad, a scris pe Twitter că știrea a fost lansată fără măcar să fi fost verificată în prealabil.
Ea a spus că sursele iraniene au lansat-o ca „pură propagandă”.
Jurnalista Nahayat Tizhoosh a semnalat că declarația dată de Montazeri era una cât se poate de vagă, dincolo de faptul că oficialul iranian nu are nicio responsabilitate în poliția moravurilor și nu ar fi putut lua o astfel de decizie.
Până la publicarea acestui articol autoritățile iraniene nu au venit cu nicio declarație oficială privitoare la poliția moravurilor. Nici Ministerul Afacerilor Interne din Iran nu a formulat vreun punct de vedere pe acest subiect.
Poliția moravurilor acționează în Iran din 2006, din mandatul președintelui Mahmud Ahmadinejad, iar scopul său este cel de a implementa legile privind codul vestimentar - mai ales legea privitoare la hijab.
Purtarea hijabului în public este obligatorie pentru femeile din Iran, în conformitate cu legea islamică.
De la începutul protestelor, au apărut informații care au arătat că numărul ofițerilor din poliția moravurilor a scăzut, iar numărul femeilor care nu poartă hijab în public a crescut.
Potrivit guvernului iranian, de la începutul protestelor au murit 200 de oameni.
Organizațiile pentru drepturile omului susțin că, de fapt, numărul total al victimelor este dublu, iar Organizația Națiunilor Unite a transmis că au murit 300 de oameni în timpul protestelor declanșate de la moartea tinerei Mahsa Amini.
Protestele reprezintă o provocare uriașă pentru guvernul teocratic din Iran, nemaiîntâlnită de la Revoluția Islamică din 1979.
Peste 18.000 de oameni au fost arestați, dintre care unii au fost condamnați la moarte, spun activiștii din Iran.
Îți mai recomandăm Sărutul devenit viral în Iran în timp ce protestatari sunt ucișiRolul femeilor la aceste proteste este în continuare unul esențial. Gesturile de solidaritate ale activistelor au atras atenția întregii lumi, cum este cel de tăiere a părului și refuzul de a purta hijabul.
Poziția luată de guvern față de protestatari a fost una dură, însă mai mulți politicieni iranieni și-au schimbat între timp atitudinea, având în vedere fragilitatea economică a țării.
Iranul se confruntă acum cu o situație economică instabilă după sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii împotriva programului nuclear al Teheranului.
Într-un interviu acordat televiziunii naționale, ministrul iranian al Apărării, Majid Mirahmadi, a declarat că nu economia este cauza protestelor, ci lipsa justiției.
„Aceasta este o problemă, însă nu este cauza principală. Este un protest împotriva nedreptății”, a spus Mirahmadi.
Președintele Ebrahim Raisi a spus că restricțiile în vigoare sunt prevăzute în Constituția țării, însă acestea pot fi implementate și prin metode mai flexibile.