Ceremonia de învestire a noului președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a avut în prim plan diversitatea țării. Cu el pe scenă au fost o persoană indigenă, o femeie de culoare, un bărbat cu dizabilități, un copil și un muncitor dintr-o fabrică.
În mod normal, fostul președinte trebuie să înmâneze panglica simbolică în culorile steagului Braziliei, însă Jair Bolsonaro a fugit în Florida în semn de protest, în așteptarea rezolvării problemelor sale în justiție, după ce a pierdut imunitatea conferită de funcția prezidențială.
În locul fugarului Bolsonaro, noul președinte a primit panglica de la un gunoier de 33 de ani.
Bolsonaro a contestat vehement rezultatele din octombrie. Unii dintre susținătorii săi au stat în corturi în fața sediului armatei timp de cincizeci de zile, cerând militarilor să oprească așa-zisul „furt al alegerilor” de către Lula da Silva.
Îți mai recomandăm Soarta Pădurii Amazoniene ar putea fi decisă de rezultatul alegerilor din Brazilia„Un președinte care dă mai departe panglica prezidențială transmite ideea că alegerile s-au încheiat, permite pacificarea țării. (Prin absența sa), este ca și cum Bolsonaro le-ar fi spus adepților săi că refuză să accepte rezultatul", a explicat analistul Creomar de Souza pentru AFP.
„Obișnuiam să spunem «Dictatură niciodată ». Astăzi, după teribila provocare pe care am depășit-o, trebuie să spunem «Democrație pentru totdeauna!»”, au fost spusele lui Lula din timpul ceremoniei.
Noul președinte al Braziliei a mai promis că va lupta împotriva foametei și că va încerca să unească țara. A mai declarat că Brazilia se află într-o stare deplorabilă după președinția lui Jair Bolsonaro și a promis să folosească resursele țării într-un mod responsabil. De-a lungul mandatului fostului președinte, defrișarea pădurii amazoniene a crescut cu 60 la sută.
Îți mai recomandăm Brazilia lui Bolsonaro se prăbușește în pandemieProtejarea mediului va fi una din temele definitorii ale mandatului lui Lula. Încă din prima zi, acesta a reînființat Fondul Amazonului, un depozit de fonduri din întreaga lume care are scopul de a finanța proiecte de prezervare a pădurii Amazoniene. În timpul președintelui Bolsonaro, fondul nu a fost folosit.
Lula a mai fost președintele Braziliei între 2003 și 2010. A părăsit mandatul cu un procent de susținere de 80%. Între 2018 și 2019 acesta a executat 580 de zile de închisoare din cauza unor acuzații de corupție. Ulterior, Curtea Supremă a Braziliei a înlăturat condamnarea deoarece s-a dovedit că judecătorul care a dat sentința a fost influențat.