Șeful NATO, Jens Stoltenberg: Lumea a devenit mai nesigură după decizia Rusiei de a suspenda tratatul New Start

„Mai multe arme nucleare și mai puțin control al armelor fac lumea mai periculoasă”, a spus Jens Stoltenberg, după ce Rusia și-a anunțat retragerea din tratatul New Start privind controlul armelor nucleare.

Decizia Rusiei de a suspenda tratatul de control al armelor New Start face lumea un loc mai periculos, a declarat secretarul general al NATO.

„Mai multe arme nucleare și mai puțin control al armelor fac lumea mai periculoasă”, a spus Jens Stoltenberg, îndemnând Rusia să-și reconsidere decizia.

„Acesta este unul dintre ultimele acorduri majore de control al armelor pe care le avem”, a spus el, și „doar un alt exemplu” de îndepărtare de la ordinea internațională bazată pe reguli.

Decizia Kremlinului de a abandona tratatul New Start este „o altă dovadă că ceea ce face Rusia este demolarea sistemului de securitate care a fost construit la sfârșitul războiului rece”, a spus și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Vladimir Putin a anunțat că suspendă participarea Rusiei la tratatul New Start cu SUA într-un lung discurs în care a învinuit Occidentul pentru începutul războiului în Ucraina.

„În urmă cu un an, președintele Putin și-a lansat războiul ilegal împotriva unui vecin pașnic. Faptele sunt clare pentru toți să le vadă. Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul. Ucraina este victima agresiunii și susținem dreptul Ucrainei la autoapărare, un drept care este consacrat în Carta ONU. Președintele Putin este cel care a început acest război imperial de luptă, Putin este cel care continuă să escaladeze războiul”, le-a declarat Jens Stoltenberg reporterilor la sediul NATO din Bruxelles, la scurt timp după discursul lui Vladimir Putin.

Când războiul se va termina, a spus Stoltenberg, vor fi necesare „aranjamente pe termen lung pentru securitatea Ucrainei”, „pentru a rupe ciclul agresiunii ruse”, a spus el în prezența șefului diplomației UE și a ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, în timpul primei lor trilaterale.

Kuleba a spus că au discutat despre Potrivit lui Kuleba, ei au discutat despre pregătirea militară, arme și achiziții, cu angajamentul de a ajuta Ucraina să „procure arme și muniție cel mai eficient” și să se asigure că acestea sunt livrate pe câmpul de luptă.

Borrell a spus că le-a scris miniștrilor apărării din UE, care se întâlnesc la începutul lunii martie, cerându-le să furnizeze mai multe muniții Ucrainei din stocurile lor și să accelereze aprovizionarea cu altele noi, ceea ce, a spus el, mai multe țări fac deja. „Parametrii de timp a ceea ce trebuie să facem sunt măsurați în săptămâni, nu în luni”, a spus Borrell.

Kuleba a spus că guvernul Ucrainei va „examina amănunțit” un plan de pace care urmează să fie prezentat de China în cursul acestei săptămâni, spunând că cele două țări împărtășesc aceeași credință în principiul integrității teritoriale.