Președintele Iohannis: Nu există nicio gaură la buget. Nu vor fi tăieri de salarii sau concedieri cât timp am un cuvânt de spus

Președintele Klaus Iohannis a spus că situația economică a României este bună, pentru ca discuția despre tăieri de salarii sau concedieri ale bugetarilor să nu aibă loc.

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit joi despre scăderea încasărilor la bugetul pe anul curent cu 20 de miliarde de lei, despre care o parte dintre liderii coaliției de guvernare au spus că înseamnă fie tăieri de salarii, fie concedieri.

„E o discuție care a luat-o într-o direcție complet greșită”, a răspuns președintele Iohannis, aflat joi la Constanța.

„Situația economică este bună, avem creștere economică, avem dezvoltare cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize. În același timp, România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni. Am negociat patru zile și patru nopți și am obținut atunci 80 de miliarde de euro. Este o oportunitate imensă și treaba Guvernului este să creeze cadrul ca acești bani să fie trași pentru a dezvolta economia. Asta trebuie să facă guvernul”, a completat el.

Klaus Iohannis a mai spus „pe românește” că „Guvernul a crezut că Fiscul va aduna mai mulți bani” atunci când a construit bugetul pentru anul 2023. „A existat o oarecare supaevaluare a capacităților de colectare”, a subliniat el.

Îți mai recomandăm Avertismentul ministrului Marcel Boloș: Reforma salarizării din PNRR implică disponibilizări sau reduceri de salarii

„Nu există nicio gaură și nicio perspectivă tristă. Evident că trebuie corectate lucrurile şi pe colectare şi pe partea de cheltuieli. Fiscul trebuie să se miște un pic mai bine și Guvernul să se miște mai judicios”, a afirmat Iohannis.

Președintele a ținut să sublinieze că „nu este nevoie de tăieri” de salarii sau de disponibilizări.

„Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii, nu există un astfel de concept la nivelul meu, nici la nivelul coaliției. Ideea mea și a coaliției nu este să băgăm România într-un scenariu de austeritate”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a amintit și de criza din 2008-2009, când „s-a dovedit că austeritatea nu este o soluție” și le-a transmis acest lucru politicienilor și „cvasi-politicienilor”.

„Ultimul lucru pe care îl doresc, acum, în prag de sărbători, este ca românii să-și facă griji că vor fi tăieri de salarii sau concedieri. (...) Am mai văzut măsuri alandala (...) doresc un plan judicios, făcut cu cap, tăiem de acolo de unde se poate tăia, fără a pune ceva în dificultate”, a mai spus președintele.

Îți mai recomandăm Guvernul vrea să facă rost de 20 de miliarde de lei fără să taie salarii, să crească taxe sau să renunțe la investiții

Întrebat despre „țopăiala” făcută în ultima vreme de parlamentarii coaliției PSD-PNL-UDMR, care au aprobat mărirea salariilor pentru primari, Klaus Iohannis a răspuns că va avea grijă „să nu ajungem într-o țopăială bugetară”.

Întrebarea a făcut referire la o declarația sa, din 2017, când președintele i-a avertizat pe miniştrii guvernului PSD-ALDE, condus de Mihai Tudose, după ce au depus jurământul la Cotroceni.

„Dacă au supraevaluat bugetul, acum nu au decât să găsească opțiuni smart pentru a aduce bugetul în cote realizabile”, a mai răspuns Klaus Iohannis, joi, la Constanța.

Declarațiile președintelui au venit în contestul în care premierul Nicolae Ciucă a cerut ministerelor să își reducă cu 6% cheltuielile, după ce Executivul a descoperit că, în primul trimestru din 2023, veniturile la buget au fost mai mici cu 20 de miliarde de lei decât era prevăzut.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat zilele trecute că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce la scăderea numărului de bugetari sau la modificări ale salariilor acestora. El a spus însă că o decizie finală va fi luată de coaliția de guvernare.

De asemenea, întrebat de ce nu sunt publice cheltuielile privind deplasările sale, președintele a răspuns că „așa este legea”.

Îți mai recomandăm Deplasările președintelui Iohannis costă 100 de mii de euro pe zi. Datele clasificate de Cotroceni, calculate de Europa Liberă