UE va decide noi sancțiuni împotriva Iranului. Ministrul german de Externe: nu vom permite încălcările drepturilor omului

Ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, anunță că mai mulți membri ai Gărzii Revoluționare din Iran vor fi adăugați pe listele de sancțiuni.

Uniunea Europeană va decide mai multe sancțiuni împotriva Iranului, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

Declarația șefei diplomației germane vine înaintea Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene, care se reuneşte la Bruxelles, în 22 şi 23 mai 2023.

Pe agenda Consiliului se află subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Balcanii de Vest sau din regiunea Cornul Africii.

Ministrul de externe german a spus înainte de întâlnirea diplomaților europeni că mai mulți membri ai Gărzii Revoluționare vor fi adăugați pe listele de sancțiuni.

„Nu vom accepta asta”, a spus Baerbock, referindu-se la încălcările drepturilor omului din Iran.

Declarația diplomatei germane vine după ce, pe 19 mai, Iranul a executat încă trei bărbați reținuți în timpul protestelor antiguvernamentale.

Execuțiile au avut loc în ciuda obiecțiilor puternice venite din partea grupurilor de drepturi și a mai multor guverne care au spus că autoritățile de la Teheran organizează procese grăbite, forțează „confesiuni” și nu oferă acuzaților un proces echitabil, transmite Radio Farda.

Îți mai recomandăm Două persoane au fost spânzurate în Iran pentru că au promovat ateismul și au insultat islamul pe rețelele sociale

Cei trei cetățeni executați au fost implicați într-un incident din 16 noiembrie 2022, în timpul căruia doi membri ai forței paramilitare Basij și un ofițer de aplicare a legii au fost împușcați mortal în orașul central iranian Isfahan.

Ciocnirea a avut loc în timpul protestelor ample declanșate de moartea Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției pentru că ar fi încălcat regulile islamice privind hijab-ul.

Totuși, potrivit verdictului instanței publicat de familiile inculpaților, condamnarea la moarte pentru cei trei nu a fost pronunțată pentru omor, ci pentru „război împotriva lui Dumnezeu”, infracțiune aplicată adesea dizidenților politici. De altfel, cei trei condamnați nu au recunoscut acuzația de crimă în timpul mărturisirilor forțate difuzate la televiziunea de stat din Iran.

După anunțarea execuțiilor celor trei bărbați, organizația Amnesty International s-a declarat „îngrozită” de acțiuni, despre care a spus că sunt rezultatul unor procese defectuoase și accelerate.

Până în prezent, autoritățile iraniene nu au dat curs solicitărilor internaționale și au executat cel puțin șapte protestatari.

Activiștii pentru drepturile omului spun că autoritățile din Iran folosesc execuțiile pentru a insufla frica în societate și nu pentru a combate criminalitatea.