3 minute | Războiul ajunge la Moscova, violențe în Kosovo, profesorii nu revin la catedră

Etnicii sârbi din nordul Kosovo nu acceptă primari și aleși de etnie albaneză.

Rușii încep să simtă acasă războiul de peste graniță, militarii KFOR, de menținere a păcii, au fost supuși unor violențe fără precedent în Kosovo. În România profesorii rămân în grevă. Angajații din penitenciare și polițiștii anunță proteste.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Un incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea rusă Krasnodar a fost stins, după un atac cu drone, potrivit guvernatorului regiunii Krasnodar.
  • UE sancționează şapte persoane cu cetăţenie moldoveană, între care Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc, pentru destabilizarea Republicii Moldova şi acţiuni ce ameninţă Ucraina.
  • Greva profesorilor continuă și miercuri, în ciuda negocierilor pe care sindicatele le-au avut cu președintele Klaus Iohanis.

Războiul ajunge la Moscova cu drona

Războiul Rusiei în Ucraina vine la Moscova, anunță Foreign Policy. Publicația afirmă că atacul cu drone asupra Moscovei reflectă modul în care costurile războiului cresc tot mai mult pentru Kremlin: moralul intern al Rusiei e și așa scăzut, țara se confruntă cu un exod în masă iar acum, bătălia militară din Ucraina se vede pe cerul Moscovei.

Elita Rusiei din cartierele luxoase ale Moscovei gustă din războiul împotriva Ucrainei, scrie CNN. Cartierele elitelor din Moscova, obișnuite cu liniștea, dar și cu petreceri extravagante, au fost deranjate de zgomote mult mai puternice decât focurile de artificii. Era zgomotul dronelor care explodau în aer, relatează The Guardian.

A view of smoke rising after an explosion in the Moscow region

Pagubele fizice ale atacurilor au fost minime, precizează New York Times, geamuri sparte și unele răni minore, dar impactul psihologic este puternic pentru cei care aflau despre război doar de la televizor.

Rusia acuză Washingtonul că încurajează Ucraina să atace, însă Casa Albă susține că nu e de acord cu atacurile în interiorul Rusiei și că încă strânge informații despre incident.

Atacul cu dronă de la Moscova a fost ca „un film de groază”, titrează Politico un articol în care cetățeni ai Moscovei relatează ce au trăit în momentul în care dronele de atac zburau sau explodau deasupra capitalei.

Foreign Affairs face o analiză a politicii lui Vladimir Putin, bazată pe psihologia amenințării nucleare. Războiul din Ucraina depinde de gândurile și sentimentele unui singur om, constată Foreign Affairs.

Și BBC publică o tulburătoare poveste a mamelor și familiilor ucrainene obligate să își caute prin Rusia copii strămutați cu forța de Moscova.

SUA cer Turciei să permită rapid aderarea Suediei la NATO

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut Turciei să accepte imediat aderarea Suediei la NATO, transmite Reuters, care adaugă că Anthony Blinken e de părere că țara nordică a făcut deja pași importanți pentru a aborda nemulțumirile Ankarei.

De altfel, Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, susține în Financial Times că o nouă lege antiterorism adoptată de țara sa rezolvă obiecțiile Turciei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, au discutat despre aderarea țării nordice la NATO.

NATO condamnă atacurile fără precedent asupra militarilor săi din nordul Kosovo și mai trimite 700 de militari în regiune pentru a ajuta la stăvilirea protestelor violente. Euronews redă și reacția ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta spune că tensiunile din Kosovo ar putea duce la o „explozie uriașă” în Balcani.

Ciocnirile din Kosovo arată că ambițiile UE din Balcani se zădărnicesc, crede Bloomberg. Dar ce s-ar putea afla în culisele tensiunilor în creștere în Kosovo? New York Times propune câteva explicații. Iar Europa Liberă explică istoricul evenimentelor care a dus la violențele din nordul provinciei.

Profesorii nu se întorc la catedră după discuțiile cu președintele Iohanis

Profesorii continuă greva, chiar dacă președintele Iohanis le-a promis să medieze un acord politic între coaliție și sindicatele din Educație, scrie G4Media. Deocamdată nu e clar ce va conține acest acord.

Până să se rezolve protestul profesorilor, a început altul, cel al angajaților din penitenciare. Mai mult, polițiștii anunță proteste după mini-vacanță, anunță Spotmedia. Polițiștii sunt nemulțumiți de introducerea pensiilor militare în PNRR, dar şi de majorarea vârstei de pensionare până la 65 de ani.

Profesorii continuă greva generală după discuțiile cu președintele Klaus Iohanis.

Pe fondul instabilității sociale, premierul Nicolae Ciucă îi demite pe șeful Autorității Vamale Române și pe cel al Agenției Naționale a Resurselor Minerale. Cu o zi în urmă, Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a anunțat plecarea. De ce au loc tocmai acum aceste demiteri și demisii?, se întreabă Europa Liberă?

Alte știri:

  • Germania se îndoiește că Ungaria ar trebui să preia președinția UE - EUobserver
  • Oficialii au identificat ce anume a colorat în verde-neon Marele Canal din Veneția - Axios
  • Elon Musk se află în China după ce compania Tesla a anunțat recent că va deschide o a doua fabrică de baterii în Shanghai – The Economist

Vă așteptăm sugestiile, criticile sau mesajele de apreciere la adresa de e-mail treiminute@rferl.org, ori pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Adrian