3 minute | Cât de rapid se extinde NATO, Regele Charles în România, președintele Iohannis ceartă profesorii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de gazda reuniunii Comunității Politice Europene în apropiere de Chișinău, președinta Rep. Moldova, Maia Sandu. Bulboaca, 1 iunie 2023.

Reuniunea europeană de la Castelul Mimi/Rep. Moldova a pus în lumină divergențele față de aderarea Ucrainei la NATO. A evidențiat și diferențele dintre cei doi lideri de limbă română: Maia Sandu și Klaus Iohannis. Cât despre război, acesta pare că se apropie concret și pe căi diverse, de Moscova.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Dimineața e marcată de vești proaste din Ucraina, unde rachetele rusești au făcut din nou victime și pagube. Dar și de perspectiva unor clarificări de poziții, după reuniunea Comunității Politice Europene care a avut loc ieri la Castelul Mimi din satul Bulboaca, lângă Chișinău.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Aflat la reuniunea a peste 40 de lideri EU și non-EU de la Castelul Mimi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut aderarea țării sale la NATO chiar la summitul de la Vilnius, din iulie.
  • Într-o ieșire fără precedent, președintele Iohannis, aflat la reuniunea de mai sus, a certat profesorii care refuză să iasă din grevă în ciuda unor concesii făcute de Guvern.
  • Regele Charles al III -lea al Marii Britanii începe astăzi o vizită de cinci zile în România. E prima deplasare externă de la Încoronare și a doua de când e monarh.

Președintele Zelenski a cerut din nou aderarea Ucrainei la NATO

Ziua cu adevărat istorică pentru Rep. Moldova de ieri - cel mai mare eveniment internațional ținut vreodată aici - a început cu întâlnirea bilaterală dintre președinta-gazdă, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cărui sosire a fost ținută secretă până în ultimul moment, a relatat Europa Liberă.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, inițiatorul și cel mai entuziast avocat al Comunității Politice Europene, organism ce cuprinde state UE și non-EU, cu excepția Rusiei și Belarus.

Colegii de la Europa Liberă Moldova scriu că cei 47 de lideri europeni, UE și non-UE, au transmis un semnal de unitate în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Maia Sandu a spus de altfel că desfășurarea summit-ului la numai 20 de kilometri de granița ucraineană este „o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei”, care „luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru”.

Cu toate acestea, cererea insistentă a președintelui Zelenski ca Ucraina să fie primită în NATO chiar la summitul de la Vilnius din iulie, a fost primită cu reticență, după cum remarcă, de pildă, Politico, titrând: „Pledoaria lui Zelenski expune disensiunile dintre europeni”.

Ceva mai mult optimism pentru Ucraina inspiră WP care remarcă într-un articol de opinie că ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, e chiar serious când spune că vrea să ajute Kievul cu armament.

Cât despre aderare, o șansă mai rapidă pare să o aibă Rep. Moldova, după o eventuală aderare accelerată la UE. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a avut numai cuvinte de laudă la adresa vitezei cu care Maia Sandu înțelege să desfășoare reforme, notează colegii RFE de la Chișinău.

Președintele Iohannis îi ceartă pe profesori

Aflat la Palatul Mimi, președintele Iohannis, și el semnatar al unui acord bilateral cu Volodimir Zelenski, a avut o ieșire neobișnuit de dură la adresa profesorilor aflați încă în grevă.

„Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?” s-a întrebat el retoric, printre altele, citat de Europa Liberă, fără să anticipeze că replica naturală este dacă nu cumva chiar guvernul său le-a periclitat.

Președintele Iohannis a semnat ieri, la Castelul Mimi de la Bulboaca/ Rep. Moldova, un acord bilateral cu Ucraina. Se pare că a fost mai puțin inspirat în mesajul către profesorii de acasă.

Or, replica respectivă a venit imediat și pe multe canale. Presa abundă în comentarii critice la adresa președintelui. G4Media este un exemplu, SpotMedia cu un editorial aspru al Ioanei Dogioiu. Ea atrage atenția că președintele pășește pe terenul periculos al dezbinării și fricii.

Principalul reproș al președintelui este acela că sindicatele din Învățământ nu au încetat greva după ce guvernul Ciucă a decis să acorde unele majorări salariale eșalonate, în speță o majorare de 1000 de lei brut, după cum anunță Europa Liberă.

Or, în acest moment, din cauza tonului nepotrivit al președintelui, se pare că e nevoie nu numai de un mediator între Guvern și sindicate - acesta ar fi trebuit să fie președintele, ci și între Președinte și sindicate.

Regele Charles al UK pentru cinci zile în România

Inspirație pentru calm și negociere ar putea obține președintele Iohannis, în cursul zilei de azi, de la o persoană care prin experiență, rol și temperament a atins excelența în materie. Și anume Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

El începe astăzi o vizită de cinci zile în România. E prima deplasare externă de la Încoronare și a doua de când e monarh. Lungimea vizitei, vizită privată însă, i-a surprins însă chiar și pe colaboratorii săi apropiați din România.

Europa Liberă România deschide ziua cu o prezentare a contextului vizitei, inclusiv cele privind recepția de la Cotroceni din această seară și cu o scurtă trecere în revistă a legăturilor de rudenie cu familia regală a României.

Arborii remarcabili sunt adevărate monumente ale naturii. Vă gândiți vreodată în fața unui astfel de copac câte știe această ființă?

Dar tratează într-un articol separat, semnat tot de ardeleanul Ovidiu Cornea, un subiect foarte, foarte drag Regelui Charles: arborii remarcabili din România și proiectul româno-britanic menit să îi apere. Nu îl ratați, inclusiv imaginile sunt spectaculoase.

Alte subiecte:

Toate cele bune,

Elena