Linkuri accesibilitate

Regele Charles începe azi vizita de cinci zile în România. E prima vizită externă de la Încoronare, a doua de când e monarh


Regele Charles al III-lea în timpul discursului de la recepţia organizată la palatul prezidenţial din Berlin, cu ocazia vizitei sale în Germania, din 29 martie. A fost prima deplasare externă ca monarh. O recepţie de întâmpinare ar urma să aibă loc şi vineri la Cotroceni.

Regele Charles al III-lea își începe vineri vizita de cinci zile în România, prima vizită externă după Încoronare și a doua de când a devenit monarh, în septembrie 2022. O dovadă clară a legăturii sale puternice cu România, spun diplomați și experți consultați de Europa Liberă.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi salutat astăzi, vineri, 2 iunie, la ora 15.30 la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Ceremonia de primire oficială va fi urmată de o întrevedere tete-a-tete a celor doi, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Regele va lua parte apoi la o reuniune cu alte autorități ale statului, înalți clerici, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic. La recepția respectivă sunt invitate mai multe de 200 de persoane.

E de așteptat ca adunarea să înceapă prin discursurile oaspetelui și gazdei. Nu este însă vorba despre o vizită de stat, cu una cu caracter privat.

Regele Charles al III-lea la recepţia organizată la palatul prezidenţial din Berlin, cu ocazia primei sale vizite externe ca monarh, în 29 martie 2023.
Regele Charles al III-lea la recepţia organizată la palatul prezidenţial din Berlin, cu ocazia primei sale vizite externe ca monarh, în 29 martie 2023.

Participarea monarhului la ceremoniile oficiale de la Cotroceni va fi una de curtoazie, conform protocolului de la un asemenea nivel.

„Nu este o vizită de stat, dar atunci când ești rege orice vizită e mai mult sau mai puțin oficială, chiar dacă e privată. Înseamnă că nu va avea o componentă oficială foarte largă. Vizita la Cotroceni este obligatorie și o făcea și atunci când venea, aproape în fiecare vară în Transilvania în special, unde se află proprietățile sale în România”, a explicat pentru Europa Liberă istoricul Vlad Nistor, fost șef al Institutului Diplomatic Român.

Vizita regelui britanic va fi lipsită astfel de fastul sau specificul altor vizite regale de stat, spune actualul europarlamentar, ex consilier prezidențial al președintelui Emil Constantinescu.

„Nu vom vedea mașina regelui însoțită de escortă ecvestră, cum îmi amintesc că s-a întâmplat când au venit, în anii '90, regina Danemarcei sau regele Norvegiei”, a explicat el.

Șederea monarhului britanic în România se va încheia cu o vizită la Viscri/jud.Brașov, abia marți, 6 iunie, informație prezentată în premieră de Europa Liberă.

Până atunci, regele va poposi la proprietățile sale din județul Covasna, la Valea Zălanului în munții Baraolt.

Surprinzătoare chiar pentru colaboratorii săi din România, vizita regelui Charles uimește prin faptul că are loc la foarte scurt timp după încoronare. Este prima vizită externă de după Încoronare și a doua de când este monarh. La finele lui martie s-a aflat în Germania.

Totodată, neașteptată este și durata: cinci zile, față de două zile estimate inițial.

„​Faptul că este una din primele sale vizite externe arată clar atitudinea față de România!

Faptul că regele Charles face în România prima vizită externă după încoronare „este cât se poate de semnificativ și exprimă cât se poate clar care este atitudinea sa față de țara noastră”, spune prof. Vlad Nistor.

Atașamentul regelui Charles față de România este unul profund și ține inclusiv de legăturile de rudenie cu familia regală românească. Tatăl Regelui Charles, prințul Philip, soțul defunctei regine Elisabeta, era văr primar cu Regele Mihai prin mama acestuia, Regina Elena. Cuplurile Elisabeta & Philip și Mihai și Ana se vizitau la finele anilor 1940, când regele exilat al României se afla încă în Marea Britanie.

Erau cupluri tinere cu copii mici, de unde și prietenia din deceniile care au urmat dintre Charles și principesa Margareta a României (ea a și studiat în Marea Britanie, unde s-a întors după copilăria și adolescența petrecute în cea mai mare parte în Elveția).

Regele Mihai și prima sa fiică, Margareta în perioada exilului în Marea Britanie, când erau frecvent alături de cuplul regal Elisabeta-Philip. Arhiva Casei Regale.
Regele Mihai și prima sa fiică, Margareta în perioada exilului în Marea Britanie, când erau frecvent alături de cuplul regal Elisabeta-Philip. Arhiva Casei Regale.

Însă legăturile dinastice cu România sunt mult mai vechi pe linie paternă. Defunctul regele Mihai avea sânge de Hanovra/ Windsor prin bunica sa englezoaică, Regina Maria, nepoata de fiu a Reginei Victoria a Marii Britanii. Regele Charles al III-lea este urmașul ei direct.

Dar mai importante probabil decât vechile însemne heraldice și legături dinastice, este atașamentul profund al ex-prințului Charles, acum rege, față de Regele Mihai și soarta românilor. Regele Mihai era unchiul pe care îl respecta profund.

Regele Mihai și soția sa, Ana, pe 25 decembrie 1990, când a fost întors din drumul spre Curtea de Argeș de către autoritățile post-comuniste. Mergea să se închine la mormintele strămoșilor lui, regii României, la mănăstirea regală.
Regele Mihai și soția sa, Ana, pe 25 decembrie 1990, când a fost întors din drumul spre Curtea de Argeș de către autoritățile post-comuniste. Mergea să se închine la mormintele strămoșilor lui, regii României, la mănăstirea regală.

Unul dintre primii apropiați cu care Regele Mihai s-a sfătuit în privința revenirii în România, chiar în decembrie 1989, când gloanțele nu se opriseră, a fost prințul Charles.

Nu e o coincidență că prințul Charles s-a numărat printre primii oameni influenți din cercurile europene care i-au ajutat români să iasă din izolarea și degradarea provocată de dictatura comunistă.

Regele Charles al III-lea a participat în 2017 la funeraliile Regelui Mihai I al României, apropiat al său, la Palatul Regal din Bucureşti.
Regele Charles al III-lea a participat în 2017 la funeraliile Regelui Mihai I al României, apropiat al său, la Palatul Regal din Bucureşti.

Vizitele lui în România au început în 1998, odată cu prima rotație democratică a puterii. Treptat însă, aceste vizite au devenit din ce în ce mai personale, prințul Charles a cumpărat proprietăți în Transilvania, și-a creat legături directe și foarte concrete cu localnicii.

Regele Chareles are şi o legătură directă de sânge cu Transilvania. Stră-străbunica mamei sale, regina Elisabeta a II-a, contesa Claudine Rhédey, soţia ducelui Alexander de Württemberg, este înmormântată în biserica reformată din Sângeorgiu de Pădure, în judeţul Mureş.

Fapt pe care regele a mărturisit că l-a aflat în timp, vizitând localitatea în 2008.

Prof. Vlad Nistor conchide că nu e deloc o întâmplare momentul din 2014 când Universitatea București i-a acordat prințului de Wales titlul de Doctor Honoris Causa.

A fost pentru prima dată când Alteța Regală a acceptat un astfel de titlu onorific din partea unei universități, spune istoricul, președinte al Senatului Universității la acea vreme.

„A acceptat să primească de la o universitate românească un astfel de titlu, nu de la una din Marea Britanie, Franța, sau de altundeva. A făcut-o printr-un discurs în plen, în care și-a exprimat dragostea și atașamentul față de România”, a adăugat Vlad Nistor.

Ulterior, în 2017, actualul rege a acceptat titlul de DHC și de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Pe lângă dragostea pentru natură și expertiza impresionantă în protejarea ei, regele Charles este specializat în istoria artei.

„Multe dintre atitudinile şi comportamentele regelui Charles devin astfel mai clare”.

New York Times sublinia într-un articol publicat în luna mai tocmai faptul că actualul rege este unui dintre monarhii britanici cei mai atraşi de cultură.

Prima vizită de după încoronare, a doua de când este monarh

La finalul lunii martie, regele Charles a făcut o vizită oficială de două zile în Germania, alături de regina Camilla.

A avut întrevederi cu președintele Frank-Walter Steinmeier și cu cancelarul Olaf Scholz, a ținut și un discurs în fața Parlamentului german și a participat la un summit pe teme viitorului sustenabil, una din temele sale speciale de interes.

Regele Charles îşi susţine discursul în faţa Parlamentului german, în 30 martie. Este primul monarh care s-a adresat Bundestagului.
Regele Charles îşi susţine discursul în faţa Parlamentului german, în 30 martie. Este primul monarh care s-a adresat Bundestagului.

A fost prima vizită în afara Marii Britanii, în calitate de monarh, după moartea reginei Elisabeta a II-a. Vizita programată anterior, în Franța, a fost anulată ca urmare a protestelor masive de acolo.

Vizita în România este așadar prima din afara Marii Britanii, de după încoronarea din 6 mai. Prima vizită din afara la finalul lunii trecute în Irlanda de Nord, care este însă parte a Regatului Unit.

Potrivit unor publicaţii britanice, regele Charles ar urma să viziteze în acest an Kenya, parte a Commonwealth-ului, apoi Israelul.

Vizită privată

Spre deosebire de deplasările din Germania și Irlanda de Nord, regele Charles va veni în România fără regina Camilla. Se pare că în cele cinci zile nu se va întâlni nici cu membrii familiei regale a României.

Informațiile despre itinerariul vizitei regelui Charles în România sunt deocamdată aproape imposibil de obținut, cel puțin oficial, autoritățile din zonele unde regele ar urma să ajungă păstrează tăcerea.

Ambasada Marii Britanii va păstra de asemenea discreția, a anunțat ambasadorul Andrew Noble.

„Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare", a declarat recent pentru Agerpres ambasadorul Andrew Noble.

Participarea la evenimentele de la Palatul Cotroceni va fi una de curtoazie, vizita având un caracter privat, mai sublinia ambasadorul britanic.

România, în inima regelui

Regele Charles însuși a devenit el însuși un ambasador al bogățiilor naturale și culturale ale României încă de după prima sa vizită aici în 1998, ca prinț de Wales.

S-a întâlnit cu toți președinții României de după acel moment, a fost prezent la funeraliile regelui Mihai.

Cu alte ocazii, s-a arătat foarte deschis față de public, s-a plimbat cu căruța alături de localnici din Ardeal, s-a prins în horă cu alții și a gustat și admirat în repetate rânduri bunătățile fermierilor și țăranilor din diverse locuri.

Îl preocupă și fascinează explorarea naturii, a pajiștilor cu arbori și flori, patrimoniul natural și istoric al României în general și al Transilvaniei în special.

„De la prima mea vizită aici, acum peste 20 de ani, am ajuns să cunosc și să apreciez foarte multe lucruri la România: moștenirea istorică excepțională și neîntrecuta ei biodiversitate, întinsele păduri mixte și încântătoarele ei priveliști. În ce mă priveşte, România ocupă un loc deosebit în inima mea”, spunea, într-un documentar realizat în 2020, din seria „Wild Carpathian”, regele Charles.

Monarhul deține în România mai multe proprietăți, la Viscri și la Valea Zălanului, în județul Covasna - locul unde preferă să se retragă în ultimii ani.

Proprietățile de acolo sunt administrate de contele Tibor Kalnoky,

Fundațiile caritabile ale Prințului de Wales au sprijinit substanțial activitățile de restaurare de patrimoniu și promovare a meșteșugurilor tradiționale în Viscri și alte sate săsești ale fundației Mihai Eminescu Trust - proiectele Ambulanței Monumentelor și alte proiecte caritabile și comunitare.

Din 2016 a fost înființată o filială din România a Fundației Prințului de Wales, care a transformat casa albastră de la numărul 163 din Viscri într-un centru de expoziții și promovare a meseriilor tradiționale.

Regele Charles a fost ultima oară în România în mai 2022, când a vizitat centrul de refugiați ucraineni de la Romexpo și a participat la lansarea unui proiect transfrontalier de reîmpădurire.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG