Ligia Deca: Fotografiile cu subiectele de la Bac au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că, în ciuda apariției în spațiul public a subiectelor de la Bacalaureat, corectitudinea examenelor nu a fost afectată.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că subiectele de la Bacalaureat, apărute în spațiul public în timpul examenelor, au fost fotografiate cu „camere microscopice situate, eventual, în nasture". Ligia Deca vorbește despre posibile măsuri de limitare, pe viitor, a accesului cu orice tehnologie media la examen.

Ministra Educației, Ligia Deca, spune că folosirea tehnologiilor media avansate e foarte greu de detectat. Ligia Deca a precizat că subiectele nu au ieşit în spaţiul public înainte ca elevii să intre în săli, ceea ce ar însemna că nu a fost afectată corectitudinea examenelor.

"În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor, în unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează în unele cazuri, din păcate, afectând integritatea examenelor naţionale", a afirmat Ligia Deca.

Potrivit minstrului, instituţiile statului vor căuta soluții de prevenire pe viitor a unor astfel de cazuri.

"Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestui tip de echipamente trebuie să găsim alte modalităţi de prevenţie", a menţionat Ligia Deca.

„Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căști microscopice, care sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a mai spus Ligia Deca.

Îți mai recomandăm Bac 2023 | Un examen, de bună seamă, controversat. Au fost „scurse” subiectele înainte de proba la română?

Declarațiile ministrului Educației vin după ce fotografii cu subiectele de Bacalaureat la Geografie, dar și la Matematică, au apărut public la scurt timp după începerea probelor de examen.

Fotografiile ar fi apărut pe grupuri de WhatsApp la aproximativ 15 minute de la începutul examenului. Cei care le-au postat ar fi cerut soluții de rezolvare.

Este încă neclar cum au ajuns aceste subiecte pe grupuri de WhatsApp, câtă vreme regulamentul de examen interzice elevilor să intre cu telefoane în sălile de examen.

Elevii care sunt descoperiți cu fraude la probele scrise de bacalaureat nu au voie să participe la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Anterior, a existat suspiciunea că subiectele la Limba și Literatura Română au fost cunoscute înainte de examen.

Cea mai importantă platformă online dedicată dicționarelor limbii române a dezvăluit că o expresie prezentă într-una dintre cerințele examenului la limba română ar fi fost căutată intens cu câteva ore înainte de concurs.