Linkuri accesibilitate

Bac 2023 | Un examen, de bună seamă, controversat. Au fost „scurse” subiectele înainte de proba la română?


Bacalaureatul din 2023 a început cu o mare controversă: subiectele la limba și literatura română ar fi fost „scurse” înainte de proba propriu-zisă.
Bacalaureatul din 2023 a început cu o mare controversă: subiectele la limba și literatura română ar fi fost „scurse” înainte de proba propriu-zisă.

Cea mai importantă platformă online dedicată dicționarelor limbii române a dezvăluit că o expresie prezentă într-una dintre cerințele examenului de bacalaureat la limba română ar fi fost căutată intens cu câteva ore înainte de concurs.

Dezvăluirea reprezentanților dexonline a stârnit rumoare în social-media pentru că, teoretic, subiectele pe care absolvenții de liceu trebuie să le rezolve sunt secrete.

Acestea se extrag, prin tragere la sorți, cu puține minute înainte de începerea probei. În acel moment, toți candidații sunt deja în săli, iar cei care intră cu telefoane mobile riscă să fie excluși.

Proba de limba și literatura română avut loc luni, de la ora 9:00, iar printre subiectele primite de candidați a fost și cerința ca elevii să indice sensul sintagmei „de bună seamă” dintr-un text scris de George Călinescu.

După susținerea probei, dexonline a postat pe Facebook că expresia „de bună seamă” a fost căutată pe platforma proprie de cel puțin 100 de ori înainte ca proba la examenul de bacalaureat să se termine.

Reprezentanții dexonline nu au răspuns unei solicitări a Europei Libere de a ne oferi mai multe detalii despre acest subiect.

Sintagma „de bună seamă” nu este una des folosită în limbajul curent și nici nu a fost populară în ultimele zile, în afară de folosirea ei la bacalaureat, ceea ce a alimentat speculațiile că unii candidați au primit subiectele înainte de examen.

Explicațiile ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că nu are indicii despre o fraudă.

Deca a precizat că reprezentanții ministerului au verificat imaginile de pe camerele de supraveghere de la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educației (CNPEE) – structura responsabilă de subiectele la bacalaureat – și a constatat că nimeni din acea instituție nu ar fi comunicat cu cineva din exterior în preajma extragerii variantei de subiecte.

Nimeni – și am verificat pentru că este monitorizat audio-video – nu a comunicat cu cineva din exterior.

„Spațiul de lucru în care se desfășoară acest proces este unul securizat, toți cei care au acces la subiect în acea dimineață au telefoanele lăsate la intrare, sigilate. Deci, din punct de vedere al posibilității de a scăpa subiectele în spațiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut, acest lucru nu este posibil”, a declarat Ligia Deca.

Ligia Deca, ministrul Educației: Nu este posibil ca subiectele la limba română să fi fost scăpate în spațiul public
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00

Aceasta a spus că ministerul a verificat și de ce expresia „de bună seamă” apare în rezultatele Google Trends ca fiind foarte căutată în orele și zilele de dinaintea examenului.

„Am discutat și cu specialiști de la compania care gestionează motoarele de căutare: ne-au spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi, ci acest număr de incidență încorporează și căutări realizate în publicații ș.a. În alte zile ale anului au fost incidențe similare pe aceeași expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare. Deci nu putem face o corelație între numărul de căutări și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor.”

Totuși, a precizat ministrul, instituția pe care o conduce va efectua un audit la CNPEE pentru a verifica eventuale deficiențe.

La rândul lor, reprezentanții acestei structuri au negat că cineva din instituție ar fi „scurs” unor persoane interesate subiectele date la examenul de bacalaureat.

„Membrii grupului de lucru nu au avut acces la niciun mijloc de comunicare cu exteriorul începând din momentul extragerii variantei de examen și a celei de rezervă și până în momentul încheierii timpului de lucru al grupului de lucru”, a transmis într-un comunicat de presă CNPEE.

Expresia „de bună seamă” a stârnit neînțelegeri și cu privire la modul în care evaluatorii trebuie să puncteze cerința în care apărea.

Din acest motiv, CNPEE a trimis o adresă marți către centrele de evaluare în care a stabilit că se vor puncta „toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date.”

„Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date”.

Controverse și la matematică

Controverse privind examenul de bacalaureat au fost și marți, la susținerea probei la matematică.

EduPedu scrie că mai multe fotografii a ceea ce par a fi subiectele date la această probă au fost preluate de mai multe publicații, inclusiv de mass-media centrală și locală, și prezentate drept „subiectele de la matematică”, fiind de fapt fotografii făcute cu camera ascunsă din sălile de examen.

În România, în fiecare an în care are loc examenul de bacalaureat, publicațiile obișnuiesc să prezinte cât mai rapid fotografii cu subiectele pe care elevii le primesc.

Despre aceste suspiciuni relatate de EduPedu, până la ora publicării acestei știri Ministerul Educației nu reacționase.

Peste 130.500 de candidați s-au înscris pentru susținerea probelor în prima sesiune a Bacalaureatului din 2023, conform unui comunicat al Ministerului Educației.

Dintre aceștia, peste 16.000 de candidați provin din promoțiile anterioare.

În acest an, probele scrise ale Bacalaureatului au fost în pericol să nu mai fie organizate, ca urmare a grevei profesorilor din mediul preuniversitar.

Calendarul probelor la Bacalaureat:

  • luni, 26 iunie: Limba şi literatura română;
  • marţi, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (Matematică / Istorie);
  • miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (cele zece materii dintre care elevii au avut de ales sunt: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie);
  • joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii care au absolvit liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale).

Primele rezultate ale sesiunii de vară de la bac vor fi afişate pe 3 iulie, până la ora 12:00.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice, iar afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie, mai precizează Ministerul Educației.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG