Raport: Sute de bărbaţi ucraineni au trecut ilegal frontiera în România, pentru a fugi de război

România a creat 15 centre de tranzit temporare pentru refugiaţi.

Sute de bărbaţi ucraineni au trecut ilegal frontiera, de la începutul conflictului din Ucraina, pentru a fugi de război, potrivit unor date transmise de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontiera (ITPF) Iaşi, scrie Agerpres.

Analiza ITPF arată că, din data de 24 februarie 2022 până la data de 15 august 2023, poliţiştii de frontieră au depistat pe raza judeţului Botoşani 451 persoane care au intrat ilegal în România venind din Ucraina. Din cele 451 de cazuri, 190 sunt înregistrate în acest an.

Toţi bărbaţii ucraineni au cerut protecţia statului român, motivând că vin dintr-o ţară aflată în conflict, iar ca urmare a acestor demersuri nu au fost puşi la dispoziţia autorităţilor din Ucraina.

Polițiștii de frontieră spun că au demarat procedurile de obținere a permiselor de ședere, iar ucrainenii au fost preluați de Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanţii de Azil din Rădăuţi.

Îți mai recomandăm

Percheziţii la funcţionari bănuiţi că au obținut ilegal două milioane de euro prin cazarea fictivă a unor refugiați ucraineni

După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în februarie 2022, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara, având obligaţia de a se înrola în armată, dacă acest lucru se va impune.

ITPF mai susține că, pentru a scăpa de participarea activă la război, mulţi dintre ei încearcă să părăsească ţara în mod ilegal, fie prin trecerea frauduloasă a frontierelor, în special cu România şi Republica Moldova, fie prin coruperea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră ucraineni.

Îți mai recomandăm Mai puțini bani de la Guvern pentru refugiați. Politicenii români, între „ospitalitatea românească” și „au bolizi în fața casei”

Guvernul a adoptat la final de iulie o ordonanţă prin care este operaţionalizată o finanţare din fonduri europene în valoare de 400 de milioane euro pentru acoperirea sau decontarea cheltuielilor făcute de statul român în efortul de a sprijini cetăţenii ucraineni refugiaţi în România.

Statisticile arată că 91.510 de cetăţeni ucraineni au rămas în România, din totalul de peste cinci milioane care au intrat în ţară de la începutul războiului din ţara vecină.