DIICOT: Un angajat din industria farma a vândut peste 10.000 de comprimate cu Fentanil și Oxicodonă, două droguri cu risc ridicat

Ilustrație de arhivă: Benzi de testare a fentanilului distribuite dependenților care consumă acest tip de droguri în SUA.

Un bărbat este cercetat pentru că ar fi vândut peste 10.000 de comprimate care conțineau Fentanil și 700 de comprimate cu Oxicodonă. Sunt printre cele mai letale droguri vândute în prezent în România. Suspectul a fost prins în flagrant.

Un angajat din domeniul farmaceutic este acuzat că a vândut începând din 2022 peste 10.000 de comprimate cu substanță activă Fentanil, aproximativ 700 comprimate cu Oxycodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce aveau substanța activă Fentanil și comprimate de codeină.

Trei percheziții au fost făcute joi în București de procurorii și polițiștii de la DIICOT, BCCO (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate) și Poliția Română.

Descinderile au fost făcute într-un dosar care face parte dintr-o acțiune cu numele de cod „Himera” în care este cercetată infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, conform unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Bărbatul a fost prins săptămâna aceasta în timp ce voia să vândă zeci de cutii în care erau comprimate cu Fentanil.

Deoarece suspectul este angajatul unei companii care comercializa în mod legal astfel de substanțe, anchetatorii verifică modul în care operatorul economic a aplicat și respectat normele în vigoare.

Ce este fentanilul

Fentanilul este printre cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață, având în mod frecvent efect letal, mai spune DIICOT.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale și gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripției medicale.

Îți mai recomandăm Jeleuri, drajeuri, vape-uri și prăjituri cu droguri, produse la o fabrică din Iași și vândute minorilor

Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina, conform studiilor medicale.

Agenția americană Drug Enforcement Administration (DEA) spune că acest drog „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”.

Conform agenției americane, fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate anul trecut în Statele Unite.

Din această cauză guvernul american a inițiat „Coaliția globală privind amenințările asociate drogurilor sintetice”, la care participă și România.

Ce este Oxicodona

Și traficul fără drept al Oxicodonei, vândut ilegal consumatorilor de droguri, reprezintă un factor de risc major pentru sănătatea publică, mai spun procurorii antidrog.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică și utilizat pentru tratamentul durerilor severe.

Substanța face parte din categoria medicamentelor cu regim special și poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripții medicale întrucât prezintă un risc major de dependență.

Oxicodona poate fi întâlnită pe piața farmaceutică sub denumirea de Oxidolor, Oxycontin ori Oxycodonă. Substanța activă în toate aceste medicamente este clorhidratul de oxicodonă.

Îți mai recomandăm Polițist reținut în rețeaua vânzătorilor de dulciuri cu droguri