Război Israel-Hamas | Sute de morți în explozia de la spital. Biden: Este responsabilă „cealaltă echipă”. Ajutoare umanitare în Gaza

Sute de persoane au murit în urma unei explozii de la spitalul al-Ahli din Fâșia Gaza, pe 17 octombrie 2023.

O explozie puternică la un spital din orașul Gaza a ucis marți seara sute de persoane. Explozia vine pe fondul bombardamentelor israeliene, dar cele două tabere se acuză reciproc pentru presupusul atac. Acuzată de Hamas, armata israeliană dă vina pe o rachetă palestiniană trasă greșit.

Ziua 12 | Sumarul principalelor evenimente

  • Ajutor umanitar limitat. Israelul spune că nu va bloca livrarea ajutoarelor umanitare din Egipt în Gaza, la cererea președintelui american Joe Biden, atât timp cât este vorba doar de alimente, apă și medicamente pentru populația civilă din sudul Fâșiei Gaza.
  • Explozie la un spital din Gaza. Autoritățile din Fâșia Gaza anunță că aproape 500 de oameni au murit în urma unui posibil bombardament asupra spitalului al-Ahli.
  • Ambasade atacate. Proteste au izbucnit în mai multe orașe din Orientul Mijlociu și Europa după bombardarea spitalului al-Ahli din Gaza. În Liban, ambasada americană a fost luată cu asalt de manifestanți violenți, iar proteste violente au avut loc și la ambasada israeliană din Amman, în Iordania.
  • Armata israeliană (IDF) susține că nu a atacat spitalul. IDF a publicat dovezi că nu atacurile sale au produs explozia și afirmă că militanții Jihadului Islamic sunt responsabili. Militanții palestinieni neagă acuzațiile israeliene.
  • Joe Biden a ajuns în Israel. Vizita președintelui american vine în plin război între Israel și Hamas. Summitul planificat în Iordania cu liderii arabi a fost anulat. Explozia de la spital a fost provocată de „cealaltă echipă” a spus președintele SUA.
  • Sute de mii de palestinieni, încă în nordul Fâșiei Gaza. Autoritățile militare israeliene au declarat că 600.000 de persoane au fugit din nordul Fâșiei Gaza, dar au precizat că alte „câteva sute de mii” sunt încă în nord.
  • Războiul a devenit cel mai mortal dintre cele cinci războaie din Gaza. Peste 3.300 de palestinieni au fost uciși și 13.000 au fost răniți. Peste 1.300 de israelieni au fost uciși și cel puțin alți 199, inclusiv copii, au fost capturați de Hamas.
  • Situația din Gaza se înrăutățește. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni este copleșită și și-a mutat operațiunile într-un depozit din sudul Fâșiei Gaza. Punctul de trecere al frontierei între Gaza și Egipt rămâne închis.

Your browser doesn’t support HTML5

Sute de persoane au fost ucise într-o explozie la un spital din Gaza

Ora 21:20 - Violențe în apropierea ambasadei israeliene în Iordania

Mai mulți polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor de miercuri cu miile de protestatari, în apropierea ambasadei israeliene, a declarat poliția iordaniană, conform Reuters.

Manifestanții au început să dea foc la diverse obiecte, în semn de protest la răspunsul militar al Israelului după incursiunea Hamas din 7 octombrie.

Marți seara, zeci de tineri au încercat să ia cu asalt complexul puternic păzit, dar forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Mai mulți protestatari au fost arestați.

Demonstrațiile anti-israeliene s-au răspândit și în alte țări.

Manifestație pro-palestiniană în Amman, Iordania, 18 octombrie 2023.

În Liban, forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene și tunuri de apă asupra protestatarilor care aruncau cu diverse obiecte, în timp ce un protest în apropierea ambasadei SUA la nord de Beirut a devenit violent.

Marșuri sponsorizate de stat au avut loc în Iran, susținătorul Hamas și dușmanul declarat al Israelului, iar manifestanții au purtat bannere pe care scria „Moarte Americii” și „Moarte Israelului”.

În Irak, aproximativ 300 de susținători ai milițiilor șiite susținute de Iran au protestat în apropierea unui pod care duce la Zona Verde fortificată, unde se află ambasada SUA și alte misiuni străine.

În Tunisia, protestatarii au ars steaguri israeliene și americane și au cerut expulzarea ambasadorilor SUA și Franței pentru ceea ce au numit sprijinul lor necondiționat pentru Israel. Proteste notabile au fost înregistrate și în Yemen.

Ora 20:55 - SUA au blocat o rezoluție ONU de condamnare a violențelor, dar care nu menționa dreptul Israelului la apărare

Statele Unite s-au opus prin veto la o rezoluție a ONU care ar fi condamnat violența împotriva tuturor civililor în războiul dintre Israel și Hamas, inclusiv „atacurile teroriste odioase ale Hamas” împotriva Israelului, și ar fi făcut presiuni pentru acordarea de ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, scrie AP.

Washingtonul spune că rezoluția nu menționa dreptul Israelului la autoapărare.

Doisprezece din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat miercuri în favoarea rezoluției susținute de Brazilia.

Statele Unite au votat împotrivă, în timp ce Rusia și Regatul Unit s-au abținut.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat după vot că președintele Joe Biden se află în regiune, angajându-se în diplomație pentru a asigura eliberarea ostaticilor, pentru a împiedica extinderea conflictului și pentru a sublinia necesitatea de a proteja civilii.

O imagine din satelit arată spitalul Al-Ahli din Gaza după ce sute de palestinieni au fost uciși într-o explozie pentru care oficialii israelieni și palestinieni și-au atribuit reciproc vina, 18 octombrie 2023.

„Suntem pe teren și facem munca grea a diplomației. Credem că trebuie să lăsăm această diplomație să se desfășoare”, a declarat Linda Thomas-Greenfield, în fața celor 15 membri ai Consiliului, după vot.

„Da, rezoluțiile sunt importante. Și da, acest consiliu trebuie să se pronunțe. Dar acțiunile pe care le întreprindem trebuie să fie informate de faptele de pe teren și să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieți. Consiliul trebuie să facă acest lucru cum trebuie”, a spus ea, conform Reuters.

Ora 19:00 - Joe Biden anunță un sprijin masiv pentru Israel și ajutoare umanitare pentru civilii din Gaza

Joe Biden a declarat miercuri că explozia de la un spital din Fâșia Gaza pare să provină de la „o rachetă rătăcită lansată de un grup terorist” și a promis sprijin israelienilor și asistență umanitară pentru palestinienii aflați în suferință.

Președintele SUA s-a aflat pentru câteva ore la Tel Aviv, iar la finalul vizitei a ținut și o declarație de presă în care a oferit sprijinul ferm al SUA în urma atacului Hamas din 7 octombrie.

El a vorbit făcut din nou referire la explozie de la spitalul Al-Ahli al-Arabi de marți seara. Oficialii palestinieni au pus-o pe seama unui atac aerian israelian, dar Israelul a declarat că explozia a fost cauzată de o lansare eșuată a unei rachete de către grupul militant palestinian Jihadul Islamic.

„Pe baza informațiilor pe care le-am văzut până în prezent, se pare că este rezultatul unei rachete rătăcite lansate de un grup terorist din Gaza”, a declarat Joe Biden.

„Statele Unite susțin fără echivoc protecția vieții civile în timpul conflictului și sunt îndurerat pentru familiile care au fost ucise sau rănite de această tragedie”, a completat liderul american.

Biden a declarat că Statele Unite vor oferi noi fonduri de 100 de milioane de dolari ca ajutor umanitar în Gaza și în Cisiordania.

De asemenea, președintele a declarat că va cere Congresului în această săptămână un ajutor fără precedent pentru a sprijini Israelul în lupta sa cu Hamas, ajutor care se așteaptă să fie integrat într-un pachet masiv de 100 de miliarde de dolari în Congres.

Președintele american Joe Biden participă la o întâlnire cu prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu, la Tel Aviv, Israel, 18 octombrie 2023.

Totodată, președintele american i-a avertizat pe israelieni că nu trebuie să cedeze furiei de după atac și să respecte legea războiului.

„Sunteți un stat evreu, dar sunteți și o democrație. Ca și Statele Unite, nu trăiți după regulile teroriștilor. Trăiți după statul de drept... Nu puteți renunța la ceea ce sunteți”, a declarat Biden după întâlnirea cu liderii israelieni.

Biden a subliniat că majoritatea palestinienilor nu sunt afiliați la Hamas. „Și poporul palestinian suferă foarte mult”, a spus Biden.

Ora 18:00 - Israelul va permite Egiptului să livreze cantități limitate de ajutor umanitar în Gaza

Biroul prim-ministrului Beniamin Netanyahu a declarat că Israelul va permite Egiptului să livreze cantități limitate de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, transmite AP.

Guvernul israelian a precizat că „nu va împiedica” livrările de alimente, apă și medicamente, atâta timp cât proviziile nu ajung la Hamas.

Decizia, mai spune cabinetul de război, vine în urma cerințelor președintelui american de a permite livrarea de ajutoare umanitare.

Deciziile cabinetului de război, conform Times of Israel:

  • „Israelul nu va permite ca ajutorul umanitar să fie livrat de pe teritoriul său către Fâșia Gaza până când ostaticii deținuți de grupările teroriste nu vor fi returnați.
  • Israelul cere ca Crucea Roșie Internațională să poată vizita ostaticii și va depune eforturi pentru a mobiliza sprijinul internațional pentru această cerere.
  • Israelul nu va împiedica furnizarea de ajutoare umanitare care să ajungă în Gaza din Egipt, atât timp cât este vorba doar de alimente, apă și medicamente pentru populația civilă aflată în sudul Fâșiei Gaza. Orice provizii care ajung la Hamas vor fi blocate de Israel.”

Ora 17:15 - Proteste violente la Ambasada SUA din Liban și la Ambasada Israelului din Iordania

Câteva ambasade din Orientul Mijlociu au fost miercuri sub asediul protestatarilor violenţi, după ce mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a organizat „o zi a furiei” musulmane după explozia cu sute de morți de la spitalul al-Ahli din Gaza.

În Beirut, oamenii au încercat să dea foc Ambasadei SUA şi au aruncat cu cocteiluri Molotov, dar a fost ţinută la distanță cu gaze lacrimogene de către forţele de ordine.

Personalul neesenţial al ambasadei a fost evacuat după ce protestele au degenerat în adevărate revolte.

Departamentul de Stat a precizat că Forţele Armate Libaneze au fost deja aduse pentru a reprima eventualele violenţe.

Departamentul de Stat a emis marţi o „recomandare de a nu călători” în Liban, anticipând un nou val furie împotriva SUA, iar civilii au fost avertizaţi să evite zona din jurul ambasadei, potrivit News.ro.

Manifestanți libanezi flutură steaguri palestiniene în timp ce escaladează gardul ambasadei SUA din Beirut, Liban, 17 octombrie 2023.

În Amman, în capitala Iordaniei, protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasada Israelului pentru a doua oară în 24 de ore, potrivit Times of Israel.

Forţele de securitate iordaniene au făcut eforturi pentru a dispersa miile de protestatari care încearcau să ia cu asalt clădirea.

Aproximativ 5.000 de iordanieni au manifestat miercuri în apropierea ambasadei israeliene din Amman, capitala iordaniană, după explozia de la spitalul din Gaza, pentru care israelienii şi palestinienii se acuză reciproc.

Iordania, care are un tratat de pace cu Israelul, a declarat că Israelul „poartă responsabilitatea pentru acest incident grav”.

Demonstranţii au încercat deja să pătrundă în ambasadă şi noaptea trecută, dar au fost dispersaţi de poliţia iordaniană. Israelul ar fi evacuat deja ambasada încă de acum câteva zile.

Marţi seară au avut loc mitinguri cu mii de manifestanți în Cisiordania, Iordania şi Liban în urma exploziei de la spitalul din Gaza.

La Adana, în Turcia, protestatarii au aruncat marţi seară cu artificii şi cocteiluri Molotov în timp ce scandau „Allahu Akbar”, iar Consulatul SUA din Adana a rămas închis miercuri.

Îți mai recomandăm Issam Masalaha, diplomat palestinian la București: Ce se întâmplă în Gaza încalcă dreptul internațional

Ora 16:20 - 471 de palestinieni uciși în explozia de la spitalul din Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat miercuri după-amiază un bilanț actualizat, care arată 471 de palestinieni uciși și peste 314 răniți la spitalul al-Ahli din nordul Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Ashraf al-Qidra, a calificat explozia ca „un masacru israelian”, informează Reuters.

Ora 16:05 - Joe Biden la întâlnirea cu cabinetul de război israelian: Explozia de la spital, cauzată de „cealaltă echipă”

Președintele Joe Biden a promis sprijinul SUA pentru Israel într-o întâlnire de miercuri cu premierul Beniamin Netanyahu și cu membrii cabinetului de război al țării.

„Vom continua să susținem Israelul în timp ce lucrați pentru a vă apăra poporul”, a declarat președintele SUA, conform CNN.

„Vom continua să lucrăm cu voi și cu partenerii din întreaga regiune pentru a preveni alte tragedii pentru civili nevinovați”, a mai spus Joe Biden, criticând atacul Hamas ca fiind „brutal, inuman, aproape de necrezut”.

Vorbind alături de premierul israelian Beniamin Netanyahu, Joe Biden a mai declarat: „Am fost profund întristat și indignat de explozia de ieri de la spitalul din Gaza și, pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost făcută de cealaltă echipă, nu de voi.”

Un corespondent de război este surprins în zona spitalului Al-Ahli, unde sute de palestinieni au fost raportați ca fiind uciși într-o explozie, orașul Gaza, 18 octombrie 2023.

La rândul său, Netanyahu a criticat Hamas pentru că a comis „această crimă teribilă, de război dublu împotriva umanității”.

„În timp ce Israelul caută să minimizeze victimele civile, Hamas caută să maximizeze victimele civile”, a declarat Netanyahu.

„Hamas vrea să ucidă cât mai mulți israelieni și nu are niciun fel de considerație față de viețile palestinienilor - în fiecare zi, ei comit o dublă crimă de război, vizându-i pe civilii noștri în timp ce se ascund în spatele civililor lor, încorporându-se în populația civilă și folosindu-i ca scuturi umane”, a completat premierul Israelului.

El a făcut referire și la explozia de marți seară, de la Spitalul Baptist Al-Ahli.

„Am văzut costul acestei crime de război îngrozitoare ieri, când o rachetă lansată de teroriștii palestinieni a ratat ținta și a căzut pe un spital palestinian”, a declarat Netanayahu.

Autoritățile din Gaza au declarat că Israelul a fost în spatele exploziei, în timp ce Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că serviciile sale de informații spune că a fost „o lansare eșuată de rachetă”, iar responsabil este grupul palestinian Jihadul Islamic.

Ora 15:45 - Președintele Egiptului nu vrea ca palestinienii să fie mutați în Peninsula Sinai

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi afirmă că țara sa respinge ceea ce el numește eforturi de a-i forța pe palestinienii din Gaza să se mute în Peninsula Sinai din Egipt, avertizând că un astfel de efort ar pune în pericol pacea țării sale cu Israelul.

Abdel Fattah el-Sissi a declarat miercuri, într-o conferință de presă comună la Cairo cu cancelarul german Olaf Scholz, că guvernul său consideră că asediul Israelului asupra Fâșiei Gaza, inclusiv tăierea apei, alimentelor și combustibilului și împiedicarea ajutorului umanitar de a intra în teritoriu, reprezintă o schemă de expulzare a palestinienilor în Egipt.

„Respingem lichidarea cauzei palestiniene și explozia palestinienilor în Sinai”, a declarat liderul egiptean, adăugând că Sinaiul ar fi transformat într-un teren de lansare pentru „atacuri teroriste” împotriva Israelului, care, la rândul său, ar da vina pe Egipt pentru astfel de atacuri.

El a declarat că egiptenii resping astfel de eforturi și a propus ca Israelul să mute palestinienii în Negev, în Israel, până când își va încheia „misiunea anunțată” de a distruge grupurile militante palestiniene, transmite Associated Press.

Ora 15:15 - Peste 4.600 de morți în ambele tabere

Ministrul palestinian al Sănătății, Mai al-Kaila, a declarat că numărul morților din Gaza a crescut la 3.300.

Oficialul a adăugat că alte 13.000 de persoane au fost rănite.

În Israel, cel puțin 1.300 de oameni au fost uciși în atacurile Hamas, iar cel puțin 199 de persoane sunt luate ostatice.

Ora 14:40 - Atac cu cocteiluri Molotov asupra unei sinagogi din Berlin

Poliția germană a anunțat că două persoane cu cagule au aruncat cocteiluri Molotov într-o sinagogă din centrul Berlinului, miercuri dimineaţa, transmite Reuters. Poliția precizează că a arestat un bărbat care a strigat sloganuri antisemite în timpul investigațiilor la faţa locului.

În reacție, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat indignat de atacul comis la sinagoga din Berlin. Într-o postare pe reţelele de sociale el a transmis că „atacurile asupra instituţiilor evreieşti şi actele de violenţă pe străzile noastre sunt josnice şi nu pot fi tolerate. Antisemitismul nu îşi are locul în Germania.”

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat indignat de atacurile cu sticle Molotov de la o sinagogă din Berlin.

Paza a fost întărită în jurul instituţiilor evreieşti din Germania de la începerea conflictului dintre Hamas și Israel, care a inflamat opinia publică în comunităţile arabe şi evreieşti din ţară.

După atacul Hamas, poliţia a refuzat majoritatea cererilor de organizare a demonstraţiilor pro-palestiniene şi a dispersat o serie de adunări improvizate.

Îți mai recomandăm Alerte de securitate în opt aeroporturi din Franța. O sinagogă din Germania a fost atacată cu cocteiluri Molotov

Iranul vrea un embargo islamic total impus Israelului

Membrii Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) ar trebui să impună Israelului un embargo petrolier şi alte sancţiuni Israelului şi să expulzeze ambasadorii israelieni, a declarat miercuri ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, potrivit Reuters.

Ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, cere un embargo islamic total împotriva Israelului.

O reuniune de urgenţă a OIC e în desfășurare la Jeddah, în Arabia Saudită, unde se discută escaladarea conflictului israeliano-palestinian, după ce o explozie la spitalul Al-Ahli din Gaza a ucis marţi sute de palestinieni.

Amirabdollahian a cerut de asemenea formarea unei echipe de avocaţi islamici care să documenteze potenţiale crime de război comise de Israel în Gaza.

14:00 - Numărul morților palestinieni din 7 octombrie a urcat la 3.300

În cea mai recentă actualizare, ministrul palestinian al Sănătății, Mai al-Kaila, a declarat că numărul celor uciși în Gaza de când Israelul și-a început atacurile aeriene în urmă cu 11 zile a crescut la 3.300, anunță BBC.

Oficialul din Gaza a adaugă că alți 13.000 au fost răniți.

Cel puțin 1.300 de israelieni au fost uciși în atacurile Hamas care au început ultimul ciclu de violențe. Se crede că cel puțin 199 de persoane au fost luate ostatice de militanții Hamas și duse în Gaza.

13:20 - Președintele SUA, Joe Biden, afirmă că explozia de la spitalul din Gaza a fost provocată de militanți

Explozia de la spitalul Al-Ahli al-Arabi, care a ucis sute de persoane, potrivit ministerului Sănătății din Gaza, a distrus planurile Casei Albe pentru misiunea diplomatică de urgență a lui Biden în Orientul Mijlociu, scrie Reuters. Liderii arabi au anulat summitul planificat în Iordania la care trebuie să participe și președintele SUA.

Într-o declarație de presă alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, Joe Biden a spus că e „profund întristat și indignat de explozia spitalului din Gaza de ieri și, pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost făcută de cealaltă echipă, nu de voi”.

Dar, a adăugat președintele SUA, „există o mulțime de oameni care nu sunt siguri, așa că avem multe de făcut, trebuie să depășim o mulțime de lucruri”.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a mulțumit lui Joe Biden pentru „sprijinul său fără echivoc”.

12:20 - Exploziile de la spitalul Al-Ahli vin pe fondul unui sistem sanitar în colaps în Fâșia Gaza

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut protejarea imediată a civililor și a asistenței medicale și a cerut armatei israeliene să anuleze ordinele de evacuare pe care le-a emis spitalelor din nordul Fâșiei Gaza înainte de ceea ce se așteaptă să fie o ofensivă terestră majoră.

„Ordinul de evacuare a fost imposibil de executat având în vedere starea critică a multor pacienți și lipsa ambulanțelor, a personalului, a capacității paturilor din sistemul de sănătate și a adăposturilor alternative pentru cei strămutați”, a transmis OMS.

Mai multe
  • Spitalul Al-Shifa: Singura sursă de apă este o fântână, potrivit ministrului adjunct al sănătății din Gaza.
  • Spitalul Al Awda: Spitalul a avut doar două ore pentru evacuare pe 13 octombrie, potrivit „Medicii fără frontiere”.
  • Spitalul Beit Hanoun: Operațiunile au încetat din cauza bombardamentelor israeliene din 14 octombrie.
  • Spitalul Al-Quds: Pe 14 octombrie, Israelul a spus spitalului să evacueze până la ora 16:00. Medicii spitalului au spus că nu pot muta pacienții aflați în situație critică.
  • Spitalul Al-Ahli: O explozie pe 17 octombrie a ucis sute de persoane, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății.
  • Spitalul de copii Al-Durrah: Spitalul a fost evacuat pe 14 octombrie după ce ar fi fost vizat de bombe albe cu fosfor interzise la nivel internațional, potrivit ministrului Sănătății din Gaza.
  • Spitalul Martirii Al-Aqsa: Spitalul a folosit camioane cu înghețată pe post ca morgi improvizate pentru a suplimenta morgile pline din spitale.
  • Spitalul Gaza Europeană: Singura sursă de apă este dintr-o fântână, potrivit ministrului adjunct al Sănătății din Gaza pe 12 octombrie.
  • Spitalul Kuwaiti: După ce a primit pe 16 octombrie un al doilea avertisment pentru evacuare, directorul general al spitalului a spus că nu va face acest lucru.

11:15 - Președintele SUA, Joe Biden, a ajuns la Tel Aviv

Vizita președintelui american în Israel are loc în timpul protestelor din Orientul Mijlociu, legate de explozia de la spital în Fâşia Gaza produsă de un presupus atac pentru care israelienii şi palestinienii se acuză reciproc, relatează Reuters.

Joe Biden vine cu misiunea declarată de a susţine Israelului, dar și cu cea de a preveni extinderea conflictului. De asemenea, Joe Biden vrea să deblocheze ajutoarele umanitare destinate civililor din Fâşia Gaza.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, îl îmbrățișează pe președintele SUA, Joe Biden, la sosirea acestuia la Tel Aviv. 18 octombrie.

Armata israeliană susține că poate dovedi că explozia de la spital nu a fost cauzată de un atac israelian

Imaginile care au urmat exploziei nu au arătat „niciun crater și nicio deteriorare structurală a clădirilor din apropiere”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

„Nu există cratere aici. Pereții rămân intacți. Acest lucru arată că nu este o muniție aeriană care a lovit parcarea spitalului”, a spus Hagari.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, spune că are dovezi că explozia de la spitalul din Gaza nu a fost cauzată de un atac israelian.

Daniel Hagari susține că analizele făcute de armata israeliana arată că rachetele au fost trase din imediata apropiere a spitalului.

„La ora 6:59, un baraj de aproximativ 10 rachete a fost lansat de Jihadul Islamic dintr-un cimitir din apropiere. Era ora 6:59 când au apărut rapoarte despre o explozie la spitalul din orașul Gaza", a spus el, potrivit CNN. Armata israeliană susține că organizația Jihadul Islamic este responsabilă de explozia de la spital.

Jihadul Islamic a negat că o lansare eșuată de rachetă a cauzat explozia.

Țări arabe dau vina pe Israel

Țări precum Siria și Arabia Saudită au acuzat Israelul pentru explozie. Ministerul de Externe al Libiei a acuzat Israelul de „crime de război și genocid” în Fâșia Gaza. Irakul a declarat trei zile de doliu.

Președintele Egiptului, Abdul-Fattah el-Sissi, a condamnat ceea ce el a numit „bombardarea deliberată” de către Israel a spitalului arab Ahli și „o încălcare clară privind dreptul internațional și umanitar.”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat într-o postare pe X că țara sa condamnă „atacul asupra spitalului Al-Ahli Arabi” și că nu există nicio justificare pentru vizarea unui spital sau a civililor.

Ministerul de Externe de la Moscova a cerut Israelului să furnizeze imagini din satelit pentru a dovedi că nu a fost implicat în eveniment.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat într-o declarație că e „șocat și îngrozit de rapoartele conform cărora spitalul arab Al Ahli din Gaza a fost distrus”.

Emiratele Arabe Unite și Rusia au cerut miercuri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Îți mai recomandăm Ce este Fâșia Gaza. Scurt istoric al conflictelor din ultimul secol

Israelul neagă implicarea în bombardarea spitalului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „teroriști barbari” din Gaza au atacat spitalul, nu armata israeliană.

Armata israeliană declară că nu a avut nicio implicare în explozia care a ucis sute de persoane la spitalul din orașul Gaza și că aceasta a fost cauzată de o rachetă palestiniană trasă greșit.

Ar fi vorba, transmite armata israeliană, de un baraj de rachete tras de militanți palestinieni în apropierea spitalului.

„Informațiile din mai multe surse - pe care le avem în mâinile noastre - indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată a rachetei”, transmite armata israeliană.

Țările arabe cer la ONU încetarea imediată a focului

Cele 22 de țări arabe din cadrul Organizației Națiunilor Unite s-au alăturat cererii de încetare imediată a focului în Gaza în urma exploziei devastatoare și a incendiului de la un spital din orașul Gaza.

Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a declarat că membrii grupului de țări arabe sunt „indignați de acest masacru”. De asemenea, ei cer livrarea imediată a ajutorului umanitar și prevenirea „strămutării forțate” a palestinienilor.

Secretarul general al ONU, a cerut o „încetare imediată a focului” în războiul dintre Israel și Gaza, care să permită intervențiile umanitare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, care să permită intervențiile umanitare.

Joe Biden „indignat și profund întristat” de explozia de la spitalul din Gaza

Președintele american Joe Biden s-a declarat „indignat și profund întristat de explozia de la spitalul arab Al-Ahli din Gaza și de pierderile teribile de vieți omenești care au rezultat”.

Joe Biden a spus că a vorbit cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și cu premierul israelian Netanyahu și a cerut echipei sale de securitate să afle ce s-a întâmplat exact la spitalul din Fâșia Gaza.

„Statele Unite susțin fără echivoc protecția vieții civile în timpul conflictului și plângem pacienții, personalul medical și alți nevinovați uciși sau răniți în această tragedie”, a declarat Biden într-o declarație emisă după plecarea sa în Orientul Mijlociu.

El urmează să viziteze Israelul miercuri, dar o întâlnire cu liderii arabi în Iordania a fost amânată în urma distrugerilor de la spital.

Președintele SUA, Joe Biden, a plecat spre Israel la bordul Air Force One.

Summitul din Iordania al lui Joe Biden și al altor lideri a fost anulat

Iordania a anulat summitul în patru programat pentru miercuri cu președintele american Joe Biden și alți lideri, a declarat ministrul de externe al țării pentru televiziunea de stat.

Ayman Safadi a declarat pentru Al-Mamlaka TV că războiul dintre Israel și Hammas „împinge regiunea pe marginea prăpastiei”, iar summitul va fi amânat.

Casa Albă a declarat că Biden spera să folosească summitul pentru a discuta despre atacul sângeros al militanților Hamas din 7 octombrie asupra Israelului cu aliații arabi ai Statelor Unite și cu Autoritatea Palestiniană.

Explozia de la spital a declanșat proteste în țări arabe, dar și în capitale occidentale

Proteste au izbucnit în Cisiordania ocupată și în marile orașe din întreaga lume, iar mulți lideri mondiali au condamnat explozia, mai mulți cerând încetarea focului.

Palestinienii au inundat străzile mai multor orașe din Cisiordania marți seara, aruncând cu pietre și scandând împotriva președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a dispersa mulțimea.

Proteste pro-palestiniene la Ambasada Israelului din Ankara, Turcia.

Protestatari înfuriați de explozia de la spital s-au adunat în fața ambasadei SUA din capitala Libanului, Beirut, unde au aprins focuri. Un alt grup s-a adunat în fața ambasadei franceze și a aruncat cu pietre în clădire. Grupul militant Hezbollah din Liban a cerut musulmanilor și arabilor să „se mute imediat pe străzi și piețe pentru a-și exprima furia intensă”, transmite BBC.

Sute de oameni s-au adunat, de asemenea, la Tripoli și în alte orașe libiene, purtând steaguri palestiniene și scandând sloganuri în sprijinul locuitorilor din Gaza.

Proteste s-au adunat, de asemenea, în fața ambasadelor britanice și franceze din Teheran, capitala Iranului, precum și la ambasadele israeliene din Turcia și Iordania.

Protest anti-Israel în fața ambasadei Franței din Teheran, Iran, 18 octombrie 2023.

Departamentul de stat al SUA a publicat o avertizare de călătorie în Liban

Departamentul de Stat a ridicat avertizarea de călătorie pentru Liban, îndemnând oamenii să nu călătorească în țară „din cauza situației imprevizibile de securitate legate de schimburile de rachete, rachete și artilerie dintre Israel și Hezbollah sau alte facțiuni militante armate”.

Departamentul de Stat a autorizat, de asemenea, plecarea voluntară și temporară a membrilor familiilor personalului guvernamental american și a unor membri ai personalului de la Ambasada SUA din Beirut din cauza situației imprevizibile de securitate din Liban.