Linkuri accesibilitate

Issam Masalaha, diplomat palestinian la București: Ce se întâmplă în Gaza încalcă dreptul internațional


Înaltul reprezentant diplomatic al Teritoriilor Palestiene la București, Issam Masalaha.
Înaltul reprezentant diplomatic al Teritoriilor Palestiene la București, Issam Masalaha.

Diplomatul de rang înalt la București, Issam Masalaha, spune la Europa Liberă că rezolvarea situației civililor din Gaza este responsabilitatea comunității internaționale. Săptămâna trecută, omologul său israelian, ambasadorul Reuven Azar spunea că este responsabilitatea Hamas.

Diplomatul Issam Masalaha pentru Europa Liberă România:

  • Reizbucnirea conflictului din Gaza are legătură cu nerecunoașterea statului Palestina.
  • Autoritățile palestiniene nu au știut de atacul Hamas și nici nu colaborează cu guvernul Hamas din Gaza.
  • Comunitatea internațională ar trebui să rezolve problema civililor.
  • În pofida declarațiilor anti-Israel, Iranul nu are cum să ajute Palestina.
  • Rusia este avantajată de reaprinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

Interviu cu Ambasadorul Palestinei la București, Issam Masalaha
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:07 0:00


Europa liberă: Care sunt, din punctul dvs. de vedere, cauzele reizbucnirii masive a conflictului?

Issam Masalaha: Este același lucru care se întâmplă cu poporul palestinian încă din 1948 (din ajunul fondării statului israelian - n.r.). Sunt mai mult de 70 de ani de masacre și genocid, iar ceea ce se întâmplă acum, în fața tuturor canalelor de televiziune, este cu adevărat ceva de necrezut. Urmărim transmisiuni în direct despre ceea ce se întâmplă chiar acum în Gaza și în Cisiordania.

Imaginea este ca la Hiroshima. Nimeni nu poate înțelege reacția israelienilor împotriva civililor, a copiilor - este împotriva drepturilor omului. Ceea ce se întâmplă cu tăierea curentului electric, a apei, a alimentelor, a medicamentelor. Atacă spitalele, ambulanțele, apărarea civilă. Ce au cu palestinienii? Ei zic că se luptă cu Hamas.

Sute de persoane au fost ucise într-o explozie la un spital din Gaza
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

Nu vedem niciun luptător de la Hamas care să fie ucis sau ceva de genul ăsta. Majoritatea oamenilor afectați sunt civili. Ceea ce se întâmplă este împotriva dreptului internațional, împotriva dreptului umanitar.

Și nu știu, nu înțeleg de ce avem dublu standard în dreptul internațional. Când vorbim despre electricitate, apă și hrană în Ucraina este o crimă de război.

Dar când vorbim despre tăierea distribuirii de alimente, a electricității și a apei în Palestina, este vorba de apărare civilă. Cred că comunitatea internațională puternică uită de justiție și nu se uită în ochii noștri.

Avem nevoie de drepturi minime. Noi vrem să avem statul nostru, să avem un stat, să avem aeroportul nostru, să avem portul nostru, să avem libera circulație, să mergem la școală, copiii noștri să meargă la școală. Avem nevoie de drepturi minime.

Europa liberă: Aveau autoritățile palestiniene informații despre Hamas, despre ce avea de gând să facă Hamas? (n.r. - pe 7 octombrie, Hamas a atacat Israel cu 2500 de rachete)

Issam Masalaha: Nu vorbim despre Hamas. Acum, atacul și războiul au fost declarate de Israel împotriva poporului nostru. Avioanele și bombele de pe F-16 și F-35 nu urmăresc cine este Hamas și cine nu este Hamas. Ei ucid toți oamenii, distrug toată infrastructura și clădirile noastre.

Vorbim despre 1.000 de copii, de bătrâni ( n.r. - 3300 de morți în Palestina și 1300 de morți în Israel) Acești oameni nu sunt Hamas. Noi căutăm soluții să ne salvăm poporul, să ne protejăm poporul, așa cum ar trebui comunitatea internațională să îi protejeze pe acești oameni.

Europa liberă: Mă refer la perioada de dinaintea conflictului. Aveți informații despre ceea ce va face Hamas?

Issam Masalaha: Nu, nu, nu, nu. A fost o surpriză pentru toată lumea. Nimeni nu și-a imaginat că se va întâmpla așa. Dar sunt consecințele situației. Dacă ai 2 milioane de oameni sub asediu timp de 16 ani, nu ești optimist. Ei nu au nicio speranță în viață.

Dacă am copil de cinci ani, după 16 ani, are 24 de ani. E vorba de acest copil. Care este viitorul lui (după 16 ani de război n.r. )? El se consideră mort, pentru că nu poate avea curent electric ca oamenii normali, nu va primi apă ca oamenii normali. Suferă că nu se poate deplasa de aici până acolo, nu poate călători, nu poate vedea alte țări din lume. Este în stare de asediu.

Ce părere aveți despre acești oameni, despre reacția lor? Chiar dacă vorbim de sănătate, de sănătate mintală, acești oameni au nevoie de ajutor. Dar nu vorbim despre ceea ce face Hamas. Trebuie să vorbim și să le explicăm oamenilor. Acești oameni sunt sub ocupație de peste 60 de ani. Acești oameni nu au nimic optimist în viața lor.

Ei nu au viitor. Este foarte ciudat cum să îi judecăm pe acești oameni. Trebuie să-i privim pe acești oameni ca pe niște ființe umane. Unde ar putea fi evacuați civilii dinspre nord spre sud? Aceasta este o glumă din partea Israelului. Ei se joacă cu mass-media pentru a evacua din nord în sud. Dacă cunoașteți geografia Gaza, este o bucată foarte mică de pământ. Este foarte îngustă. Nu te poți deplasa de la sud la nord. Înseamnă de fapt că te deplasezi un kilometru.

Ce este Fâșia Gaza?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

Când oamenii au crezut asta, Israel a atacat convoiul de oameni, au pierit aproximativ 75 de oameni nevinovați, copii și femei. Așa că oamenii nu (mai n.r.) cred declarația militară a armatei israeliene, oamenii cred ceea ce face armata israeliană.

Nu avem niciun loc sigur în Gaza. Dacă sunt cu adevărat îngrijorați de populația civilă, să ne lase oamenii să plece. Să facă zone sigure în Israel. De ce trebuie să împingă oamenii în Egipt? Este responsabilitatea voastră, conform dreptului internațional.

Europa liberă: Credeți că deschiderea graniței cu Egiptul va fi o soluție pentru o perioadă scurtă de timp ?

Issam Masalaha: Cred că soluția reală și logică este să se oprească aceste crime. Nu să se gândească cum să se salveze și să continue aceste omoruri și masacre.

Europa liberă: Israelul vrea să termine cu Hamas, vrea să elimine Hamas. Este un obiectiv declarat. Credeți că acest lucru este posibil?

Vorbim despre o mică parte a poporului palestinian. Ei sunt un partid politic. Au grupuri armate. Credeți că este logic să ucidem toți acești copii și să distrugem peste 11.000 de clădiri și să distrugem toată infrastructura, spitalele și toate ambulanțele pentru că vor să termine cu Hamas? Credeți că, după 11 septembrie, Statele Unite vor să termine cu toți locuitorii din Afganistan? Nu. Nu este logic și ar trebui să fie raționali. Această pedeapsă colectivă, acest masacru...

Europa Liberă: A negociat guvernul dumneavoastră cu Egiptul, de exemplu, în acest moment?

Issam Masalaha: Guvernul nostru face tot ce este posibil cu toate țările, în special cu fratele nostru Egipt, pentru ca poporul nostru să fie ajutat să primească medicamente, alimente și benzină în Gaza. Dar, din păcate, Israelul refuză să fie de acord cu această chestiune. Și chiar refuză să lase străinii să iasă din Gaza.

Europa Liberă: Credeți că este dorința Israelului sau e a Egiptului de a nu permite oamenilor să iasă din Gaza în Egipt?

Issam Masalaha: Nu. Egiptului îi este teamă, deoarece a fost un proiect de a-i da afară pe toți palestinienii din Gaza și noi vom avea taberele noastre în Sinai pentru totdeauna. Așa s-a întâmplat cu noi în 1948, când a fost înființat Israelul. Ne-au promis că vom pleca în Iordania, în Liban și în Egipt pentru a fi în siguranță. Dar ce s-a întâmplat? Suntem afară până acum, mai bine de 70 de ani. Ne aflăm în tabere în Liban, în Siria și în Egipt. Acesta este motivul pentru care poporul nostru nu crede (în această soluție - n.r.). De asemenea, respectăm teama Egiptului. Nu poți rezolva cu adevărat această problemă pe seama poporului egiptean și pe pământ egiptean.

Europa Liberă: Credeți că există riscul să se extindă conflictul în zonă? Mă gândesc la Iran și Liban.

Issam Masalaha: Ceea ce se întâmplă nu este logic. Este o nouă hartă. Este un conflict între superputeri. Trăim într-o zonă în care totul se va schimba. Cine se supune legii? Sunt oamenii normali din Europa și de pretutindeni? Cred că totul este posibil. Ce s-a întâmplat în Ucraina -vedeam în mass-media mereu despre Zelenski și despre suferința poporului ucrainean. Dar acum ne mutăm din acest loc în alt loc. Înseamnă că ceea ce se întâmplă nu este logic. Se merge pe o nouă ordine, o nouă hartă. Este o competiție între superputeri. Cred că este posibil să vedem acest lucru.

Europa Liberă: Am văzut în această dimineață (marți n.r.) un interviu cu un oficial iranian care a spus că sunt pregătiți să ajute poporul palestinian din Gaza. Aveți astfel de informații despre faptul că Iranul pregătește ceva? Cum poate Iranul să ajute poporul palestinian din Gaza?

Issam Masalaha: Noi suntem foarte clari. Suntem alături de dreptul internațional, de procesul de pace și de viitorul copiilor noștri. Vrem să trăim în pace. Nu cred că Iranul este capabil să ne ajute.

Europa Liberă: Există mulți analiști internaționali care observă că Moscova are un avantaj din cauza războiului din Gaza. Poate că există unele influențe din partea Moscovei către Hamas și unii bani care le sunt dați pentru a ataca Israelul.

Issam Masalaha: Nu am nicio informație despre acest lucru, dar este logic ca Moscova să fie avantajată de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, pentru că ajută Moscova - cel puțin să nu fie atât de mediatizat ce se întâmplă în Ucraina și, de asemenea, pentru ajutorul populației.

Europa Liberă: Dar nu aveți informații că Rusia trimite bani sau ceva de genul acesta?

Issam Masalaha: Nu avem nimic despre asta. Nu cred că Moscova ajută cu bani, deloc. Poate că Iranul, da.

Europa Liberă: Sunt mulți palestinieni care locuiesc aici, în România, și care solicită asistență ambasadei pentru familiile lor, de exemplu, în Gaza?

Issam Masalaha: Îl avem, de exemplu, traducătorul nostru. Cea ce lângă - i-a cerut mama sa, româncă, să o ajute să îi elibereze un pașaport pentru că tatăl ei, palestinian, și-a pierdut pașaportul în război și noi i-am eliberat un nou pașaport. Dar, în general, suntem gata să ajutăm pe oricine în orice situație.

Europa Liberă: Aveți legături cu guvernul Hamas din Gaza în acest moment?

Issam Masalaha: Nu, nu, nu. Avem legături cu poporul nostru. Avem legături cu unele ONG-uri, ONG-uri palestiniene. Avem legături reprezentantul UE. Cerem comunității internaționale ca, după 70 de ani de ocupație, acest popor să aibă dreptul de a avea propriul său stat, un stat mic. Acesta va juca un rol foarte activ și va oferi multe lucruri civilizației. După cum știți, Palestina este un loc în care copiii noștri merită să trăiască în pace și securitate. Și ne dorim ca și vecinul nostru, vecinul israelian, să aibă același lucru, pentru că nu poți controla oamenii la nesfârșit. Așa că încercați împreună să faceți pace și să chemați pe toată lumea să ne ajute să facem pace!

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG