Reuniune a guvernului israelian pentru un acord de eliberare a ostaticilor

Familiile ostaticilor țin portrete ale celor răpiți de Hamas în timpul unui miting în fața birourilor UNICEF din Tel Aviv, pe 20 noiembrie 2023.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că unii prizonieri luați de Hamas ar putea fi eliberați în curând. 28 de copii prematuri au sosit în Egipt din Gaza după ce au fost evacuați din spitalul Al-Shifa. 12 persoane au fost ucise după ce tancuri israeliene au lovit spitalul indonezian din Gaza.

Ziua 46 de război | Principalele evenimente

  • Președintele SUA spune că, în curând, prizonieri luați de Hamas ar putea fi eliberați în schimbul unei pauze de lupte.
  • 12 persoane au fost ucise după ce tancuri israeliene au lovit spitalul indonezian din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas.
  • 50 de jurnaliști au fost uciși în războiul dintre Israel și Hamas
  • 13.300 de persoane au fost ucise de armata israeliană de la 7 octombrie și 1.200 de israelieni au fost uciși în atacurile Hamas.

Reuniune a Cabinetului Netanyahu pentru discuții despre un posibil acord de eliberare a ostaticilor

Cabinetul complet al Israelului, format din 38 de miniștri, se întrunește marți seară pentru a discuta despre acordul de eliberare a ostaticilor, relatează presa israeliană.

Întâlnirea coaliției urmează unei întâlniri, în aceeași seară, a cabinetului de război și a cabinetului de securitate.

În cadrul întâlnirilor anterioare nu a avut loc niciun vot, transmite Canalul 12 din Israel.

Marea Britanie și-a suplimentat trupele din Orientul Mijlociu cu 1.000 de soldați

Marea Britanie și-a suplimentat cu 1.000 de militari trupele din Orientul Mijlociu, a declarat luni ministrul forțelor armate britanice, James Heappey.

Cifra este cu mult mai mare decât cea făcut publică în urmă cu o zi de secretarul pentru Apărare, Grant Shapps, care le-a vorbit deputaților britanici de 600 de soldați. El se referea, de fapt, la o cifră mai veche, care nu includea în totalitate angajamentul naval al Marii Britanii, remarcă The Guardian.

Răspunzând la o întrebare adresată de secretarul laburist al apărării din opoziție, John Healey, Shapps a confirmat, de asemenea, că personalul forțelor britanice „a fost mutat la Tel Aviv”- în Israel, precum și în Beirut și Iordania pentru a ajuta la protejarea armatei britanice și a civililor din regiune.

Ministerul de Externe din Qatar: negocierile pentru ostatici în „etapa critică și finală”

Qatarul spune că negocierile pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie se află într-o „etapă critică și finală”.

Times of Israel scrie că purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed Al-Ansari, a spus: „Suntem în cel mai apropiat punct în care am fost vreodată pentru a ajunge la un acord”, adăugând că negocierile se află într-o „etapă critică și finală”.

Acordul ar implica o pauză de mai multe zile în ostilități, eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili de către Hamas și eliberarea femeilor și copiilor palestinieni ținuți în custodia israeliană, potrivit unei surse citate de Reuters.

Ce ar putea prevedea un eventual armistițiu în Gaza

Potrivit Agence France-Presse (AFP), citată de BBC, un eventual acord de încetare a focului în Gaza ar putea prevedea următoarele:

  • un armistițiu de cinci zile care să includă o încetare a focului pe teren și limitarea operațiunilor israeliene aeriene asupra sudului Fâșiei Gaza;
  • grupurile de militanți palestinieni ar urma să elibereze 50-100 de ostatici, dar nu soldați capturați;
  • 300 de palestinieni, inclusiv femei și copii ar urma să fie eliberați din închisorile israeliene.


AFP atribuie aceste informații unor oficiali Hamas și ai Jihadului Islamic, rămași anonimi, care ar fi precizat agenției că au fost de acord cu aceste condiții.

Separat, un oficial Hamas a declarat la Al Jazeera că detaliile acordului vor fi anunțate de Qatar, care a mediat negocierile.

Îți mai recomandăm Alți 17 români din Gaza, evacuați în Egipt

Israelul își recheamă ambasadorul din Africa de Sud

Israelul și-a rechemat ambasadorul de la Pretoria, Eliav Belotserkovski, „pentru consultări” înaintea unui vot în parlamentul Africii de Sud, care va decide continuarea sau nu a relațiilor diplomatice cu Tel Avivul, scrie Associated Press (AP).

Relațiile diplomatice dintre cele două țări au cunoscut o creștere a tensiunilor din cauza războiului israelian din Gaza. Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că țara sa crede că Israelul comite crime de război și genocid în Gaza, unde mii de palestinieni au fost uciși.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că Israelul comite crime de război și genocid în Gaza.

„În urma ultimelor declarații sud-africane, ambasadorul Israelului la Pretoria a fost rechemat la Ierusalim pentru consultări”, a postat luni seara ministerul israelian al Afacerilor Externe pe rețeaua X.

Parlamentul sud-african votează o moțiune de închidere a ambasadei israeliene și de întrerupere a tuturor legăturilor cu Israelul până la punerea în aplicare a unei încetări a focului în Gaza.

Moțiunea, depusă de partidul de opoziție de stânga Economic Freedom Fighters, are sprijinul Congresului Național African de guvernământ și al altor partide mai mici.

Africa de Sud a anunțat săptămâna trecută că a sesizat Curtea Penală Internațională cu privire la ceea ce a numit „genocidul” Israelului din Gaza pentru o anchetă și a cerut CPI să emită un mandat de arestare împotriva premierului israelian Beniamin Netanyahu.

La începutul lunii noiembrie, Africa de Sud și-a rechemat ambasadorul în Israel și și-a retras tot personalul diplomatic din țară.

Conflictul din Gaza va fi, marți, și subiectul unei reuniuni virtuale a țărilor BRICS, la care vor participa liderii blocului, inclusiv Ramaphosa, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping.

Joe Biden crede că un acord de eliberare de ostatici e aproape

Președintele american Joe Biden și-a încrucișat degetele când a fost întrebat de un reporter dacă un acord este aproape și a spus: „Cred că da”, transmite BBC.

Și premierul Qatarului, țară care lucrează ca mediator, a declarat în weekend că obiectivul de a aduce înapoi ostaticii este realizabil.

Președintele SUA, Joe Biden, își încrucișează degetele vorbind despre posibilitatea unui armistițiu și eliberare de ostatici în Gaza.

Hamas este „aproape de a ajunge la un armistițiu” cu Israelul, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-o declarație postată pe Telegram, transmite CNN.

Haniyeh nu a oferit detalii suplimentare despre potențialul acord.

Declarația liderului Hamas vine după afirmații similare de la Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat luni că negociatorii „se apropie de sfârșit” în discuțiile privind eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas – dar a refuzat să detalieze detaliile unui potențial acord.

ONU: „Asistăm la o ucidere a civililor fără precedent”

Numărul civililor uciși în Gaza a fost „fără precedent” în comparație cu orice conflict din 2017, a declarat, luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Am avut în câteva săptămâni mii de copii uciși (...) Asistăm la o ucidere a civililor fără precedent în orice conflict de când sunt secretar general”, a declarat secretarul general ONU, care a preluat funcția în 2017.”

Antonio Guterres a respins posibilitatea unui protectorat ONU în Fâșia Gaza și a cerut o abordare care ar duce în cele din urmă la o soluție cu două state.

50 de jurnaliști au fost uciși în războiul dintre Israel și Hamas

Cel puțin 50 de jurnaliști și lucrători media au fost uciși de la izbucnirea conflictului sângeros dintre Israel și Hamas luna trecută, a declarat Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), scrie CNN.

A fost cea mai mortală lună pentru jurnaliști de când grupul a început să urmărească decesele jurnaliștilor, în 1992.

Bilanțul în creștere marchează o „piatră de hotar sumbră” și depășește cu mult bilanțul celor 15 jurnaliști uciși în războiul în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit organizației.

Sâmbătă, cinci jurnaliști au fost uciși, marcând a doua cea mai mortală zi a conflictului, a transmis CPJ.

„CPJ subliniază că jurnaliștii sunt civili care fac o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie vizați de părțile beligerante", a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Dispută intre familiile ostaticilor și un ministru israelian de extremă dreapta

În timpul unei reuniuni a comisiei din parlamentul israelian a avut loc o dispută puternică între familiile ostaticilor israelieni din Gaza și ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir, și cu alți membri de extremă dreapta ai guvernului.

Ministrul israelian al Securității Naționale, Ben-Gvir, promovează o legislație care prevede pedeapsa cu moartea pentru teroriști.


Ben-Gvir, o figură controversată în politica israeliană, promovează o legislație care prevede pedeapsa cu moartea pentru teroriști, transmite CNN.

„Poate că în loc să vorbești despre morți, vorbește despre cei vii. Nu mai vorbiți despre uciderea arabilor. Vorbiți despre salvarea evreilor. Aceasta este treaba ta!”, i-au spus ministrului familiile ostaticilor.

Membrii familiei l-au acuzat pe Ben-Gvir că îi pune și mai mult în pericol pe cei dragi, punând din nou în centrul atenției problema palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.

Membrii familiilor se tem că, sugerând că Israelul ar putea executa prizonieri palestinieni, Hamas ar putea fi mai puțin dispusă să elibereze ostatici sau ar crește probabilitatea maltratării lor în Gaza.