Coreea de Nord încearcă din nou să lanseze un satelit militar, cu un posibil sprijin tehnic rusesc

O fotografie cu ceea ce pare a fi noua rachetă Chollima-1 a Coreei de Nord, lansată în 31 mai 2023. Imagine publicată de Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord. Foto: Reuters

Coreea de Nord a notificat Japonia că va lansa un satelit, cel mai devreme miercuri, transmit autoritățile de la Tokyo, citate de AFP. Este a treia încercare a Phenianului de a lansa un satelit militar, după ce a primit probabil sprijin tehnic din partea Rusiei, la schimb cu transferuri de arme.

Eforturile anterioare ale Coreei de Nord de a plasa un satelit spion pe orbită, în mai și august, au eșuat. Seulul, Tokyo și Washingtonul au avertizat în mod repetat Phenianul să nu continue cu o altă lansare pentru că ar încălca o serie întreagă de rezoluții ONU.

Coreea de Nord a transmis însă că va continua oricum. Serviciile de informații sud-coreene au avertizat că noua încercare va avea probabil mai mult succes, după ce Phenianul pare să fi primit consiliere tehnică din partea Rusiei. Acest sprijin ar fi venit la schimb cu trimiterea a cel puțin 10 transporturi de arme pe care Moscova să le folosească în războiul din Ucraina.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că va cere anularea lansării și că țara se pregătește pentru situații imprevizibile.

El a adăugat că orice utilizare a tehnologiei rachetelor balistice de către Phenian ar reprezenta o încălcare a rezoluțiilor ONU și că Japonia își coordonează răspunsul cu Coreea de Sud și Statele Unite, partenerii săi într-un acord trilateral de apărare.

Seulul a avertizat de săptămâni întregi că Phenianul se află în etapele finale de pregătire pentru lansarea unui alt satelit spion, iar ministrul Apărării de la Seul a declarat că lansarea ar putea avea loc chiar în această săptămână.

Îți mai recomandăm Liderul nord-coreean promite să îndeplinească acordurile semnate cu V. Putin

Ajutor tehnic rusesc

După ce primele două încercări ale Coreei de Nord de a plasa un satelit spion pe orbită au eșuat, Phenianul a promis că va efectua un al treilea în octombrie, dar încercarea nu a mai avut loc.

Însă președintele rus, Vladimir Putin, a sugerat în septembrie, după întâlnirea cu Kim Jong Un, că Moscova ar putea ajuta Phenianul să construiască sateliți.

Coreea de Sud și SUA au susținut ulterior că Phenianul a livrat arme Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina, avertizând că legăturile militare dintre Coreea de Nord și Rusia se intensifică.

Plasarea cu succes a unui satelit spion pe orbită ar îmbunătăți capacitățile Coreei de Nord de colectare a informațiilor, în special deasupra Coreei de Sud, și ar oferi date cruciale în orice conflict militar.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de arme în acest an.

Seulul, Washingtonul și Tokyo și-au intensificat cooperarea în domeniul apărării ca răspuns, iar marți un portavion american cu propulsie nucleară, USS Carl Vinson, a sosit la baza navală Busan din Coreea de Sud.

Îți mai recomandăm Serghei Lavrov mulțumește Coreei de Nord pentru sprijinul „neclintit” în războiului Rusiei din Ucraina