3 minute | Acord Israel-Hamas, Recorder despre bani, biserici & partide, cum ninge la Moscova

Patriarhul Daniel, Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, Constitutie, patriarh, BOR

În urma unui acord temporar de încetare a luptelor, 50 ostatici israelieni și 150 palestinieni vor fi eliberați. În România, Recorder publică o investigație ce dezvăluie un sistem corupt care implică politicieni și clerici. În Rusia, zeci și sute de femei cer explicații Kremlinului.

Bună dimineața, dragi prieteni,

În războiul Israel-Hamas intră în vigoare un acord de încetare a focului, valabil patru zile. Statele Unite se pregătesc de Thanksgiving, sărbătoarea recunoștinței.

În orașul rusesc Cerepoveț, 535 km nord de Moscova și 536 km est de Sankt Petersburg, ninge și sunt -8 grade Celsius. Câteva zeci de femei, între multe altele, își încep ziua. Ce au ele atât de special, vă scriu imediat.

Dar iată știrile esențiale ale dimineții:

  • Israelul a aprobat un acord cu Hamas prin care, în schimbul încetării focului pentru patru zile, vor fi eliberați 50 de ostatici israelieni, respectiv 150 palestinieni.
  • O investigație Recorder dezvăluie corupția care leagă politicieni și clerici. Personajul cheie: un preot care înregistrează în flagrant doi șefi de CJ și doi episcopi: Visarion al Tulcei și Teodosie al Constanței.
  • Zeci de femei curajoase protestează în Rusia contra încorporării soților și fiilor în forțele contra Ucrainei. de la Kremlin, niciun răspuns.

Israel și Hamas fac schimb de ostatici

Guvernul de la Tel Aviv a aprobat în cursul nopții un acord de încetare a luptelor cu Hamas, valabil patru zile, anunță Europa Liberă, alături de mari publicații internaționale. „Cel puțin patru zile”, îl citează New York Times pe negociatorul șef din Qatar.

Acesta precizează că încetarea bilaterală a focului urmează să fie anunțată de cele două părți în următoarele 24 de ore, după care va începe schimbul de ostatici și prizonieri.

Hamas a acceptat să elibereze 50 de femei și copii israelieni dintre cei răpiți în atacurile de la 7 octombrie. Între aceștia și trei cetățeni americani, inclusiv o fetiță de trei ani, ai cărei părinți au fost uciși, precizează Politico.

Guvernul de la Tel Aviv a aprobat în cursul nopții un acord de încetare a luptelor cu Hamas și de eliberare a ostaticilor.

Israelul va elibera în schimb să elibereze 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și adolescenți. Potrivit Washington Post, Hamas a confirmat „încetarea umanitară a focului” și a mulțumit diplomaților din Quatar și Egipt care au făcut posibile negocierile.

Recorder: trafic de influență și mită, în flagrant cu politicieni și episcopi

În vara lui 2020, după o condamnare cu suspendare de doi ani de închisoare pentru înșelăciune, preotul ortodox Petrică Leașcu, paroh în com. Oituz, Bacău intra în greva foamei. Acest popă de țară atrăgea astfel atenția asupra sistemului corupt din rândul clericilor & politicienilor, sistem căruia tocmai îi căzuse victimă.

Pe scurt, ca să susțină căminul de bătrâni pe care îl construise deja în comună, și-a deschis o firmă de construcții de biserici. La un moment dat, a primit 100.000 RON din jud. Constanța, pentru o placare cu marmură; a primit apoi cererea beneficiarilor de returnare a 60% din sumă, păstrând 40% pentru sine și fără să mai facă lucrarea deloc. Judiciar, procedura se numește devalizare; în limbaj infracțional sau comun, paraîndărăt/mită și furt.

Cum însă preotul Leașcu a refuzat aranjamentul, a primit de la respectivii o citație de trimitere în judecată sub acuzația de înșelăciune, finalizată prost: o condamnare și o grevă a foamei.

Popa din Oituz a ieșit însă din greva foamei după trei săptămâni și probleme grave de sănătate. Nici Guvernul, nici Secretariatul de Stat pentru Culte, nici Patriarhia Română nu au luat în seamă faptele grave pe care omul le semnala. Dar scopul său nu era să se sinucidă, ci să facă ceva mai bun decât atât.

A apelat la presă. I-au ascultat povestea Alex Nedea și echipa de la Recorder care s-a pus în mișcare. Așa se face că preotul din Oituz s-a prezentat sub formă de om de afaceri, pe rând la șeful Consiliului Județean Neamț de la PSD, Daniel Harpa, la șeful Consiliului Județean Vrancea de la PNL, Cătălin Toma la episcopul Visarion al Tulcei, Visarion, și la episcopul Constanței, Teodosie.

Tuturor le-a propus, purtând o cameră ascunsă, aranjamente ilegale de trafic de influență și mită care implicau mai mult sau mai puțin Secretariatul de Stat pentru Culte, condus acum de fostul șef al TV Trinitas și consilier al Patriarhului Daniel, Ciprian Olinici. Dar care implicau mereu politicieni și clerici dispuși să-și sacrifice comunitatea de dragul banilor. Bani publici, fie bani din donațiile credicioșilor.

Niciunul nu a spus „nu”. Niciunul nu a clipit. Niciunul nu a tresărit la momentul conversaților în flagrant. Cu toții au negat orice intenție ilegală sau chiar existența respectivelor conversații.

Cum se încheie investigația video a Recorder, refuz să vă spun. :-)

Ce vă spun este că Europa Liberă are multe întrebări pentru Secretariatulde Stat pentru Culte și pentru Patriarhia Română.

Ne ocupăm în același timp de autostrăzi - numai 13 km finalizați în 2023, spitale și efectele actualelor politici publice asupra pacienților.

Drogurile, fapt social pe scară largă și un scandal franțuzesc

The Guardian preia din presa franceză, Le Monde, de pildă, un scandal uriaș legat de consumul de droguri și răspândirea lui accelerată.

Deputata Sandrine Josso, 48, l-a acuzat pe senatorul Joel Guerriau, 66 de ani, ambii din partide de centru dreapta, că la o întâlnire privată i-a pus ecstasy (un drog sub formă de pastile) în pahar. A realizat asta din două motive: pentru că l-a văzut ascunzând pachetul alb într-un sertar și pentru că se simțea deja foarte rău.

Adunându-și toate puterile, Josso a izbutit să-și cheme un taxi. Senatorul Joel Guerriau a fost deja arestat.

Senatorul francez Joel Guerriau a fost arestat pentru că ar fi încercat să drogheze o colegă de parlament.

Practica - drogarea unei persoane pentru sex sau pentru a-i crea dependență, este întâlnită și în România. Așa am aflat documentând seria #Dependențe, realizată de Paula Rusu. Episodul dedicat consumului de droguri nu este singurul tulburător din această serie. Ai nevoie de curaj ca să ieși din abis...

De curaj au avut nevoie și zecile femei din orașul rus Cerepoveț, regiunea Vologda, aflat la egală distanță, la nord și est de Moscova și Sankt Petersburg.

Aceste femei, despre care au povestit colegii noștri de la televiziunea online Current Time cer explicații Kremlinului în legătură cu soții și fii lor trimiși, pe nedrept, să lupte în Ucraina.

O lucrare a artistului Mitka din Sankt Petersburg, desenată în vremuri mai bune, în apropierea combinatului din orașul rus Cerepoveț.

Înregistrările au fost realizate în urmă cu o săptămână. Între timp, pe rețelele de socializare, au apărut încă și mai multe protestatare. Demersul începe să semene a demers de opoziție. Ceva s-a schimbat.

De la Kremlin însă, niciun răspuns. Nicio schimbare. Doar că a început să ningă. O altă iarnă în care ninge cu întrebări.

Alte subiecte:

  • G4Media și nu numai redă protestul cercetătorilor de la CNSAS. Esențiali pentru conducerea istoriei recente, angajații instituției cer salarii mai mari și o mai bună finanțare pentru munca de cercetare.
  • Presa americană abundă în rețete de Thanksgiving. Dacă aveți chef de ceva nou, WP oferă o listă cu filme de văzut și altă listă de side-dishes, perfectă pentru vegani sau cei care țin post. NYT un articol despre ceaiul Darjeeling și o călătorie în India lui de baștină.

Sugestii pentru curcanul propriu-zis nu îmi permit să dau nici măcar sub formă de linkuri. Numai bucătarii adevărați pot face asta...

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena