Linkuri accesibilitate

Autostrăzile României: 13,5 km noi în 2023, șapte minute de drum. Promisiuni de încă 90 km până la Revelion


Lucrările la tronsonul dintre Chețani și Câmpia Turzii (autostrada Transilvania) au avansat în 2023. Porțiunea care va permite circulația neîntreruptă pe 120 km de drum rapid între Târgu-Mureș și Gilău, lângă Cluj-Napoca, va fi inaugurată în decembrie, promit autoritățile.
Lucrările la tronsonul dintre Chețani și Câmpia Turzii (autostrada Transilvania) au avansat în 2023. Porțiunea care va permite circulația neîntreruptă pe 120 km de drum rapid între Târgu-Mureș și Gilău, lângă Cluj-Napoca, va fi inaugurată în decembrie, promit autoritățile.

România a inaugurat în 2023 puțin peste un kilometru de autostradă pe lună: 13,5 în total. Promisiunile la început de an erau mărețe: cel puțin 100 km. Oficialii Companiei de Autostrăzi susțin că ținta va fi atinsă în decembrie, însă reprezentanții Asociației Pro Infrastructura sunt sceptici.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), instituția publică responsabilă cu construcția de drumuri rapide în România, promite că, într-o lună, va inaugura de șase ori mai mulți kilometri decât a făcut în primele 11 luni ale anului.

CNAIR a dat în folosință până în noiembrie 13,5 kilometri de autostradă, de aproape zece ori mai puțin decât promiteau, la începutul anului 2023, oficialii români din Transporturi.

Cei 13,5 km, pe care o mașină îi poate parcurge în șapte minute, au dus la atingerea unei borne simbolice pentru România: 1.000 de kilometri de drumuri rapide.

De la acel moment, din septembrie, nici un alt tronson nu a mai fost deschis.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, reprezentanții Companiei de Autostrăzi promit că, până la finele acestui an, alți 90 de kilometri de autostradă vor fi inaugurați.

Cei mai mulți kilometri, 33, ar urma să fie dați în folosință în preajma Capitalei, pe autostrada de centură A0.

Alți 32 de kilometri de drum rapid vor fi pe șoseaua expres dintre Craiova și Pitești. La aceștia se adaugă 15,6 km pe Autostrada Transilvania (Chețani-Câmpia Turzii) și 11 pe drumul expres Oradea-Arad.

„Primii inaugurați vor fi cei 10 km din secțiunea nord de pe A0 (n.r. în jurul Bucureștiului), înainte de 1 decembrie. Toți acești kilometri sunt siguri, până la final de an, vom face inaugurări probabil și pe 29 decembrie”, spune purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Asociația Pro Infrastructura: doar 48 de kilometri sunt siguri

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructura, care urmăresc în permanență stadiul marilor proiecte rutiere din țară, nu sunt la fel de optimiști precum autoritățile.

Ionuț Ciurea, președintele asociației, crede că la finele anului 2023 bilanțul va fi cel mai probabil la jumătate.

Ciurea dă ca sigură inaugurarea a încă 35 de km până la finele anului. Ezită însă în privința altor 45 km – drumurile expres Craiova-Pitești și Oradea-Arad – unde crede că sunt „șanse de 50%” de a fi dați în folosință.

Asta în condițiile în care „la această oră ar fi trebuit să avem gata toți cei aproximativ 90 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres”, spune Ciurea.

Pe de altă parte, reprezentantul Pro Infrastructura nu crede că autoritățile vor reuși să-și respecte promisiunile privind partea de sud din Autostrada Bucureștiului, adică 23 de kilometri.

Promisiuni CNAIR: drumuri rapide în 2023

Inaugurați deja: 13,5 km, pe Autostrada Transilvania, între Suplacu de Barcău - Nușfalău

  • Autostrada de Centură a Bucureștiului A0

Secțiunea Nord: 10 km (dintr-un total de 19 km), între Corbeanca și A3

Secțiunea Sud: 23 km (lotul 2 integral și 7 km pe lotul 1) de la DN 6 la DN 4

  • Drumul Expres Craiova - Pitești

Tronsonul 3 Valea Mare - Colonești 32 km

  • Autostrada Transilvania

Chețani - Câmpia-Turzii: 15,6 km

  • Drumul Expres Oradea - Arad

Lot 11 km (din total de 19 km, însă 8 km nu sunt cu profil de drum rapid)

TOTAL kilometri inaugurați: 105,1 km

Pe 21 septembrie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța inaugurarea primei porțiuni de autostradă din acest an.

România depășea atunci borna de 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres.

Se întâmpla la 33 de ani de la Revoluție, în condițiile în care peste 100 de kilometri (mare parte din București-Pitești și o porțiune din autostrada Soarelui) au fost construiți înainte de '89.

Cei 13,5 km inaugurați în septembrie sunt între Nușfalău/jud. Sălaj și Suplacu de Barcău/jud. Bihor, pe autostrada Transilvania. Au fost construiți de compania turcă Nurol.

Așa cum semnala la acel moment Europa Liberă, lotul nu se leagă de nicio altă porțiune de drum rapid. Porțiunile vecine de pe aceeași autostradă – începută acum 20 de ani – sunt încă în lucru.

Chiar și cei 13,5 km puteau fi inaugurați mai repede, spune Pro Infrastructura, dacă CNAIR ar fi rezolvat din timp soluțiile tehnice privind accesul către autostradă.

Autostrada Bucureștiului – o promisiune neonorată

La momentul inaugurării celor 1.000 de kilometri de autostradă, pe 21 septembrie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, promitea că „într-o lună” va fi gata un alt tronson: 20 km de pe A0 Nord/București.

Au trecut două luni de la acea promisiune și niciun șofer nu circulă pe acolo. Stadiul fizic al lucrărilor este de 90%.

Săptămâna trecută, ministrul Grindeanu și-a „amendat” promisiunea din septembrie: din 20 de kilometri, doar 10 vor fi, de fapt, dați în folosință în acest an.

Explicația acestei situații ne-o oferă purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu: una dintre intersecțiile care ar asigura accesul la unul dintre capetele acelui tronson este situată, în acte, pe un lot de autostradă unde lucrările nu au început.

„Vom avea aproape 10 kilometri de autostradă-muzeu. Ceilalți vor fi inaugurați până în 1 decembrie, nu e exclus să fie chiar de ziua națională – că nu prea ratăm noi festivismele”, punctează Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructura.

Constructorul de pe acel tronson este UMB Bacău, deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Compania are în lucru cele mai multe șantiere de autostrăzi din România.

Contre și pe A0 - Sud

Chiar dacă Compania Națională de Autostrăzi promite inaugurarea a 23 de kilometri pe A0 Sud, Asociația Pro Infrastructura este de părere că este acest lucru este exclus.

Reprezentanții ONG-ului spun că lotul 2 (între DN6 și Vidra/jud. Ilfov) nu va fi pus în circulație în întregime, în timp ce din lotul 1 (Vidra-DN4) nu sunt șanse să se inaugureze vreun kilometru.

Conform datelor CNAIR, stadiul fizic al lucrărilor pe lotul 2 este de 95%, iar pe lotul 1 de 79%. Ambele sunt realizate de compania Alsim Alarko din Turcia.

„Pe lotul 2, ar trebui să avem inaugurați până pe 15 decembrie 10 kilometri, de la DN6 la DN5, care au fost promiși încă din decembrie 2022. Contractul avea termen până în mai 2023, după care compania a primit extensie vreo două luni; chiar și așa e în întârziere”, afirmă Ionuț Ciurea.

Pentru lotul 1, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța săptămâna trecută că a primit asigurări de la constructor că va finaliza 7 kilometri, între Vidra și DN4/Popești-Leordeni, până la finalul acestui an.

Ionuț Ciurea spune că astfel de asigurări nu sunt de ajuns.

Și în privința acestei promisiuni, președintele Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea, este sceptic.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, susține că nu e vorba doar de asigurări verbale și că ritmul lucrărilor permit darea în folosință a celor 7 km.

Lucrările record dintre Chețani și Câmpia Turzii

Anul 2023 a adus și un exemplu de lucrări în ritm accelerat, cum rar se întâmplă în proiectele mari de infrastructură din România.

Este vorba de tronsonul Chețani/jud. Mureș-Câmpia Turzii/jud. Cluj de pe autostrada Transilvania, care va fi gata cu mai bine de jumătate de an înainte de termen, deși lucrările au început abia în noiembrie 2022.

„Acolo s-a lucrat exemplar, acest lot nici măcar nu era în planul de proiecte care trebuiau neapărat finalizate în acest an”, spune Ionuț Ciurea.

Lucrările la acel tronson sunt pe ultima sută de metri și, în decembrie, va fi dat în folosință, spun și oficialii CNAIR.

Finalizarea tronsonului va permite circulația neîntreruptă, pe 120 de kilometri, de lângă Cluj-Napoca (Nădășelu), până la Târgu-Mureș.

Drumurile expres, gata sau nu?

Dacă Alin Șerbănescu spune că pe ambele tronsoane de drumuri expres cu șanse de finalizare în acest an (părți din Craiova-Pitești și Oradea-Arad) lucrările vor fi gata, Ionuț Ciurea spune că are rezerve.

„Pe Craiova-Pitești s-a întârziat cu soluția de descărcare a traficului la Colonești, nu e sigur că vor reuși să termine la timp. Pe Oradea-Arad constructorul nu are o presiune, având libertate contractuală până anul viitor. Șansele de finalizare pe ambele drumuri expres sunt 50%-50%”, subliniază el.

Datele CNAIR arată un stadiu fizic al lucrărilor de 85% pe primul tronson din Oradea-Arad (drumul de legătură dintre centura Oradei și ciotul de autostradă A3 Biharia-Borș) și 86% pe tronsonul 3 Valea Largă-Colonești din drumul expres Craiova-Pitești.

Estimări și mai optimiste în vară

În vară, atât Pro Infrastructura cât și CNAIR aveau estimări și mai optimiste.

Reprezentantul asociației afirma atunci că au șanse de finalizare 86 de km de autostrăzi și drumuri expres, incluzând porțiuni de pe autostrada Transilvania, secțiunile nord și sud ale autostrăzii de centură a Bucureștiului, respectiv de pe drumurile expres Oradea-Arad și Craiova-Pitești.

CNAIR plusa la acel moment, estimând că poate ajunge la peste 120 de kilometri realizați.

„Teoretic erau șanse de peste 120 de kilometri, am zis și noi; ne-am învățat să oferim scenarii mai realiste, dar din păcate și acestea se dovedesc uneori prea optimiste. CNAIR ar trebui să își rezolve birocrația, în special cu descărcările provizorii de trafic. Unii constructori nu sunt mobilizați cum ar trebui și așa ajungem mereu să avem mai puțini kilometri decât ne propunem”, spune în prezent Ionuț Ciurea.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG