Cifra, o estimare provizorie, a reprezentat o ușoară creștere față de cele 7,5 miliarde de franci pe care guvernul elvețian a declarat că le-a blocat anul trecut, după ce țara neutră a adoptat sancțiunile Uniunii Europene.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), agenția care supervizează sancțiunile, a declarat că cifra de 7,7 miliarde de franci reprezintă doar cea mai recentă estimare a sa și că aceasta poate fi modificată.
O cifră mai precisă este așteptată până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2024, când băncile elvețiene vor raporta guvernului cum sunt aplicate sancțiunile. Creșterea numărului de active înghețate se datorează creșterii numărului de 300 de persoane și 100 de companii și organizații care au fost adăugate pe listă în ultimele 12 luni.
Îți mai recomandăm Ministrul rus de Externe: OSCE a fost distrusă de Occident. Moscova nu-și va schimba obiectivele în UcrainaAceasta include, de asemenea, profiturile estimate din depozite în numerar, obligațiuni, acțiuni, precum și proprietăți și mașini de lux.
SECO a refuzat să comenteze cu privire la numele persoanelor ale căror active au fost înghețate.
Cu toate acestea, activele înghețate reprezintă doar o fracțiune din averea totală deținută de ruși în Elveția, băncile din această țară deținând 150 de miliarde de franci, potrivit estimărilor Asociației bancherilor elvețieni.
Președintele elvețian Alain Berset a promis mai mult sprijin pentru Ucraina în timpul unei vizite în această țară luna trecută și a discutat despre utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția țării.
Îți mai recomandăm Rușii bombardează în est. Volodimir Zelenski: Ne așteptăm la o ofensivă rusă intensificatăComisia Europeană lucrează la o propunere de a pune în comun o parte din profiturile obținute din activele de stat rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina și reconstrucția sa postbelică. Elveția participă la discuții, dar nu a decis dacă va susține sau nu propunerea.
Însă sprijinul elvețian a avut anumite limite, țara respingând cererile altor țări de a i se permite să trimită în Ucraina armament și muniție fabricate în Elveția, invocând legile de neutralitate ale țării.