Linkuri accesibilitate

Ministrul rus de Externe: OSCE a fost distrusă de Occident. Moscova nu-și va schimba obiectivele în Ucraina


Ministrul rus de Extnere, Serghei Lavrov (decupaj de la o întâlnire cu omologul său european, Josep Borell).
Ministrul rus de Extnere, Serghei Lavrov (decupaj de la o întâlnire cu omologul său european, Josep Borell).

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov spune că Moscova nu vede niciun semn că Kievul ar fi dispus să se îndrepte către o înțelegere politică cu Kremlinul și că nu există niciun motiv pentru ca Rusia să-și schimbe obiectivele așa-zisei sale „operațiuni militare speciale”, cum numește Kremlinul invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Declarația lui Lavrov a fost făcut vineri la Skopje, capitala Macedoniei, la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), boicotată de Ucraina și țările baltice și la care nici România nu participă.

Cât privește existența însăși a OSCE, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Occidentul pierde orice șansă de a revigora gruparea despre care el a spus că se află în pragul colapsului.

„Nu există motive speciale pentru optimism în prezent. OSCE este în esență transformată într-o anexă a NATO și a Uniunii Europene”, a spus Lavrov.

„Organizația, să recunoaștem, este pe marginea prăpastiei. Apare o întrebare simplă: are sens să depunem eforturi pentru a o revitaliza?"

Lavrov a acuzat Occidentul că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei și a spus că Uniunea Europeană a devenit un „proiect politic agresiv”.

OSCE, formată din 57 de membri, este succesorul unei organizații din epoca Războiului Rece din care făceau parte țările sovietice și ceșe occidentale, dar acum este în mare măsură paralizată de utilizarea continuă de către Rusia a dreptului de veto.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG