Mai mulți răniți după un atac rusesc cu rachete asupra Kievului. Volodimir Zelenski încearcă să salveze sprijinul militar oferit de SUA

O explozie a unei drone rusești pe cerul Kievului, în timpul unui atac asupra capitalei Ucrainei, 2.5 noiembrie 2023. REUTERS

Apărarea aeriană ucraineană a respins pe 11 decembrie un atac cu rachete asupra capitalei Kiev și a împrejurimilor sale, în care cel puțin patru persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile militare ucrainene.

Opt rachete de croazieră au fost doborâte deasupra Kievului, au declarat forțele aeriene ucrainene, în timp ce administrația militară a capitalei a declarat că resturile căzute au rănit patru locuitori dintr-un cartier aflat în sud-estul Kievului.

„Invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Kiev” în jurul orei locale 4:00, au declarat forțele aeriene ucrainene, adăugând că „apărarea aeriană a distrus opt ținte aeriene care zburau în direcția capitalei”.

Fragmente de rachete au căzut în cartierul Darnițki, rănind patru persoane, potrivit administrației militare.

„Medicii le-au oferit ajutor la fața locului”, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o postare pe Telegram.

Optsprezece drone au fost, de asemenea, doborâte deasupra Ucrainei, a transmis armata ucraineană, adăugând că majoritatea au vizat regiunea sudică Nicolaev.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că pregătește o campanie de lovituri asupra infrastructurii energetice a țării în mijlocul iernii, așa cum a făcut anul trecut.

Îți mai recomandăm Kievul așteaptă livrarea avioanelor F-16 „în curând”, din cauză că ajutorul SUA rămâne blocat în Congres


În iarna anului 2022, astfel de lovituri aeriene au făcut ca milioane de oameni să rămână fără energie electrică pentru perioade lungi de timp în timp de iarnă, cu temperaturi mult sub zero grade.

Kievul și-a consolidat semnificativ de atunci sistemele de apărare aeriană cu arme de la aliații săi europeni și americani, dar spune că este nevoie de mai mult pentru a proteja regiunile vulnerabile.

În aproape 22 de luni de război, numeroasele atacuri aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei au folosit în principal drone de atac Shahed de fabricație iraniană sau rachete de croazieră.

Volodimir Zelenski încearcă să salveze sprijinul militar SUA

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ajunge luni, 22 decembrie, în SUA unde va avea o întâlnire cu președintele Joe Biden, la câteva zile după ce Casa Albă a avertizat că va rămâne fără bani pentru sprijinirea militară a Ucrainei dacă parlamentarii americani nu iau o decizie în următoarele săptămâni.

Senatorii republicani au blocat săptămâna trecută ajutoare de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, în principal pentru Ucraina și Israel, pe fondul unei dispute politice interne cu democrații, care nu au inclus în pachetul legislativ măsuri privind imigrația, cerute de conservatori.

Volodimir Zelenski a fost, de asemenea, invitat să se adreseze senatorilor americani marți dimineață la Capitoliu. Președintele ucrainean se va întâlni, de asemenea, cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson.

Președinții ungar și ucrainean s-au întâlnit în Argentina, la depunerea jurământului noului președinte, Javier Milei.

Vizita președintelui ucrainean în SUA vie după cea din Argentina, unde a participat la depunerea jurământului de către noul președinte al Argentinei, Javier Milei. Cu această ocazie, președinții ucrainean și ungar s-au întâlnit și au avut o discuție
„sinceră”, după cum a numit-o Zelenski.

Premierul ungar Viktor Orban a amenințat că va bloca acordarea de sprijin financiar european suplimentar Ucrainei. El a cerut, de altfel, ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie scoasă de pe agenda Consiliului European care va avea loc pe 14-15 decembrie.

Îți mai recomandăm Se va mulțumi Ungaria lui Viktor Orbán doar cu banii de la Bruxelles?