9 ianuarie 2024. Din câmp, de lângă o coloană de mașini agricole, fermierul Dănuț Andruș transmite mesaje către urmăritorii săi de pe TikTok.
„Fermierii și transportatorii se adună. Deranjăm! Știm că deranjăm, dar aceleași probleme le aveți și voi”. Pe imagini apare îndemnul: „Ieșiți din casă dacă vă pasă. Așa nu se mai poate!”
„Nordul țării s-a pornit spre București”, anunță Dănuț Andruș.
10 ianuarie 2024. Dănuț Andruș transmite pe TikTok dintr-o adunare spontană de la Roman, județul Neamț. „Oamenii se adună, se adună în număr impresionant. În condițiile în care nimeni nu ne organizează, este o chestiune frumoasă”, spune pe Andruș. Apare chiar el în video, purtând pe cap o cușmă de oaie.
Pe 12 ianuarie 2024, coloana de protestatari plecată din Moldova era deja la intrarea în București. Mesajul lui Dănuț Andruș, pe aceeași platformă socială, transcede deja de la protestul fermierilor și transportatorilor la cel al tuturor românilor.
„Nu e o explicație logică pentru care suntem opriți. Avem un protest spontan care trebuie să aibă loc până la rezolvarea problemelor noastre, ale transportatorilor, ale românilor de fapt”.
Postările lui Dănuț Andruș au avut mii de reacții – aprecieri, comentarii, vizualizări.
Fermierul este unul dintre liderii protestului care blochează România de mai bine de o săptămână. A fost la negocieri și la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Agriculturii. Acum este contestat de alți protestatari.
Dar cine este Dănuț Andruș? Și cine sunt ceilalți lideri ai protestului care au mers la negocieri cu Guvernul? Și cum a fost organizat protestul?
Cum s-a organizat, de fapt, protestul
Organizarea s-a făcut pe un grup de Whatsapp, explică pentru Europa Liberă Georgian Calotă, unul dintre protestatari și care a fost la negocierile de la Guvern.
În grupul cu pricina, femierii și transportatori s-au adăugat unii pe alții până s-au strâns câteva sute de participanți.
Startul protestului l-a dat Dănuț Andruș, de la Botoșani, spune Calotă. El a plecat primul la drum spre București. Coloana formată de el a fost cea care a adunat, de-a lungul drumului, alți protestatari.
„Am primit și eu o invitație de la cineva, am dat acces la invitație și am fost introdus în grupul respectiv. Am sesizat că sunt sute de oameni în grupul ăla și am ținut legătura. Am văzut când a plecat dl. Andruș din Botoșani, am ținut legătura, și când ajuns la Râmnicu Sărat l-am întâmpinat”.
La Afumați, aproape de București, protestatarii adunați în coadă sunt aproape exclusiv din Bacău, Botoșani și Buzău, explică Georgian Calotă.
Dar acela a fost doar începutul. De atunci, alte sute de fermieri și transportatori au ieșit în stradă, au blocat vămi și drumuri.
Fermierul care a falimentat două firme și n-a avut noroc în politică
În 2004, Dănuț Andruș punea bazele primei sale firme – Apimold SRL.
Firma nu a mers foarte bine. De la an la an, datoriile creșteau și au ajuns, în 2008, la aproape 1 milion de euro. Patru ani mai târziu, firma intra în faliment.
În 2007, soția lui Dănuț Andruș, Silvia, înființează o altă societate, Darcom SRL.
Administrator al firmei este numit Dănuț Andruș. Din 2011, firma trece pe numele fiului celor doi, David. Între timp a ajuns la unul dintre ginerii lui Dănuț Andruș, după cum l-a prezentat într-o emisiune TV, Constantin Grădinaru.
Societatea este încă funcțiune și a avut, în 2022, o cifră de afaceri de peste 2,1 milioane de lei și un profit de 380.000 de lei.
În 2014, același Constantin Grădinaru a înființat o nouă firmă – Ando Expert Agrofarm.
Compania ajunge apoi la soția lui Dănuț Andruș, Silvia. Pe 20 decembrie 2023, firma a fost declarată în faliment și are un lichidator. Societatea a închis anul financiar 2022 cu datorii de peste 800.000 de lei.
În paralel cu activitatea economică, Dănuț Andruș și-a încercat norocul și în politică. A intrat în PSD, a fost președinte al organizației locale din comuna sa și a candidat la primărie de două ori. În 2016 și 2020. Fără succes.
La congresul PSD din 2018 a fost o apariție mediatizată. A venit îmbrăcat în domnitor moldav.
Intrarea pe scena publică
Din 2023, aparițiile sale în spațiul public au devenit tot mai dese. Se erijează în fermier de succes și în apărătorul intereselor colegilor de breaslă. Are soluții, dă sfaturi.
Apare în nenumărate emisiuni, la diverse emisiuni TV sau online, alături de un bun prieten al său, Mircea Marcel Medan, un alt lider al protestelor din aceste zile. Dar vom reveni la el ceva mai târziu.
Amândoi sunt parte din Asociația de Proprietari Paltinul și au încercat să pună bazele unei formațiuni politice – Partidul Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români. Cererea a fost depusă la Tribunalul București pe 4 octombrie 2023 și a fost respinsă pe 27 noiembrie. Fondatorii au făcut recurs.
După declanșarea protestelor fermierilor și transportatorilor, Dănuț Andruș a apărut peste tot. În media, a fost la negocieri la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Agriculturii. A fost acuzat că ar simpatiza partidul naționalist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), dar a negat.
Primarul comunei de unde vine Dănuț Andruș, Păltiniș jud. Botoșani, a anunțat că pleacă de la PNL la AUR.
Europa Liberă l-a contactat, de două ori, telefonic pe Dănuș Andruș care nu a dorit să vorbească motivând că nu are timp. A promis că va reveni cu un telefon.
I-am transmis întrebările și vom adăuga răspunsurile sale la acest articol imediat după ce le vom primi.
Mircea Marcel Medan – fost polițist, acum protestatar (lider)
Alături de Dănuș Andruș apare des, în ultimele luni, Mircea Marcel Medan.
El este prezentat ca director de dezvoltare al Asociației Paltinul. După cum am arătat, Medan a solicitat împreună cu Dănuț Andruș înființarea unui partid.
Micea Marcel Medan a fost „criminalist la IPJ Maramureș, politie judiciară la IPJ Arges, inginer auto la MILORMED CONCEPT SPEDITION, expert in achiziții la Inspectorul General pentru Imigrări, expert in achiziții la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI”, după cum scrie pe pagina sa de LinkedIn.
Soția sa este încă angajată a Ministerului Afacerilor Interne.
A înființat o societate comercială în 2012, Milormed Truck, în Argeș, cu obiect de activitate transporturi rutiere de mărfuri. În 2018, firma a intrat în insolvență și apoi în faliment. În 2022 figura cu datorii de 1 milion de lei.
Firma la care declară că este inginer autor, Milormed Concept Spedition, tot de transporturi, a fost înființată în 2017, și este deținută de Violeta și Gheorghe Medan. În 2022, societatea a avut cifră de afaceri zero.
Îți mai recomandăm Ce măsuri a adoptat Guvernul după discuțiile cu transportatorii și fermieriiDin toamna anului trecut, Mircea Medan a intrat într-o campanie de imagine, alături de Dănuț Andruș. Cei doi au avut mai multe prezențe în emisiuni online sau TV.
Acum este alături de protestatari și a fost la negocierile de la Guvern.
Europa Liberă l-a contactat și pe Mircea Medan dar, până, în acest moment nu a răspuns întrebărilor noastre.
Cercel - Calotă, un alt tandem al liderilor
Ionuț Lucian Cercel și Georgian Calotă sunt, și ei, doi dintre liderii erijați ai protestelor din stradă. Cei doi sunt parteneri de afaceri, colegi în Grupul de Acțiune Locală (GAL) Crivățul de Sud-Est.
Cercel și Calotă sunt asociați în două firme – Top Agrisem SRL și Horica SRL. Prima, Top Agrisem, cu obiect de activitate comerț, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,3 milioane de lei și un profit de 700.000 de lei. Horica SRL, are obiect de activitate transporturi, și în 2022, a avut 1 milion de lei cifră de afaceri și pierdere de peste 260.000 de lei.
Lucian Ionuț Cercel are și o firmă în care e acționar unic – Agrisem Junior SRL, cu cifră zero de afaceri în 2022 și pierderi de 12.600 lei.
Și Georgian Calotă are o firmă doar a lui – Agroflor Construct. Nici aceasta nu a mers foarte bine în 2022: pierdere de aproape 150.000 de lei.
Amândoi au fost oameni politici. Ionuț-Lucian Cercel a candidat la alegerile parlamentare din partea PNL, în 2020, însă nu a intrat în Parlament. Georgian Calotă a fost primar PNL al comunei Balta Albă, din Buzău, între 2012-2016, apoi consilier județean între 2016 și 2020. A intrat în conflict cu PNL și a demisionat în 2021.
Și Georgian Calotă este în GAL Crivățul de Sud Est, ca și Lucian Ionuț Cercel.
Ambii au plecat la protestul de la București și au fost la negocieri la Guvern, ca lideri ai protestatarilor.
„Nu mă consider un lider al protestatarilor”, spune Ionuț Cercel pentru Europa Liberă.
„Doar un mijloc de dialog între protestatari și guvernanți [...] Oamenii au spus, din stradă, simplu, noi vrem fapte”, adaugă el.
Cât despre firmele pe care le deține împreună cu Georgian Calotă, „un prieten din copilărie”, Ionuț Cercel spune că vor avea rezultate financiare dezastruoase în 2023. „S-au adunat: Covid-ul, seceta, războiul și multe altele”.
Georgian Calotă a ajuns la masa tratativelor cu Guvernul dintr-o întâmplare, explică acesta pentru Europa Liberă. Din stradă, la Afumați, acolo unde coloanele venite din Moldova au fost oprite de poliție, oamenii au desemnat pe câțiva să îi reprezinte.
„Poate pentru că știam legislația, nu știu neapărat de ce”, spune el.
Cine a mai negociat din partea protestatarilor?
După prima întâlnire între Guvern și protestatari, Exectivul a transmis într-un comunicat cine au fost reprezentanții fermierilor și transportatorilor prezenți la negocieri.
Șerbănescu Constantin, Cercel Ionuț-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruș Dănuț, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel.
Sunt oameni care fie au firme de transporturi (Denisa Oltean, Benone Dumitrache), service-uri auto sau sunt conducători auto.
Denisa Oltean e singura femeie prezentă la negocieri. Are o firmă de transporturi la Voluntari, în Ilfov, și a mai participat și la alte proteste ale transportatorilor.
În ultimele zile, în rândul protestatarilor de la Afumați, lângă București, acolo unde e un fel de cartier general, au apărut și primele contestații ale legimității acestor lideri.
În stradă, oamenii spun că nu-i reprezintă nimeni de fapt. Oficial.
Cine și ce a mai negociat cu Guvernul?
Deși au declarat explicit că nu au organizat protestele, ba mai mult nici nu îi reprezintă, organizațiile sindicale din Agricultură și Transporturi au mers și ele la negocieri.
Pe la Agricultură au trecut asociații din zootehnie, ale producătorilor și ale marilor lanțuri de magazine. Pentru că există revendicări comune, au justificat reprezentanții acestor organizații.
Și în cazul transportatorilor au fost două runde de negocieri cu asociațiile și doar una cu reprezentanții străzii.
„La nivelul ministerelor și instituțiilor publice am preluat și analizat solicitările transportatorilor [...] Vom rămâne în continuare la masa discuțiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la finalul întâlnirii de miercuri, 17 ianuarie, de la Guvern, cu federațiile din transporturi.
În dimineața zilei de joi, 18 ianuarie, Dănuț Andruș a făcut, pe TikTok, un rezumat video al celor 11 zile de protest.
„Nu cerem demisii. Cerem ca Guvernul, ca Parlamentul, ca ministerele, oamenii din teritoriu să lucreze în folosul populației și nu în uciderea ei. Rezistăm pentru că vrem să le spunem copiilor noștri să trăiască în țara lor, în casa lor, în ceea ce noi am făcut și am muncit pentru ei. Nu ne dăm bătuți fără rezultate concrete”.