Peste 14 ore au durat căutările unui alt candidat comun pentru București. Au fost luate în discuție cam toate numele disponibile în partide și în afara lor pentru a-l înlocui pe Cătălin Cîrstoiu, medicul scos din joben de Marcel Ciolacu și acceptat de Nicolae Ciucă.
Din informațiile Europei Libere, ședința, întreruptă de mai multe ori pentru consultări separate între cei doi președinți PSD și PNL, a fost una tensionată: s-au adus acuze reciproce și s-au spus vorbe grele.
Bye, bye Cîrstoiu
Au fost ore lungi, la finalul cărora Cîrstoiu a plecat pe ușa din spate a guvernului, iar Ciolacu și Ciucă au fost nevoiți să se dea bătuți și să accepte realitatea: un alt candidat comun nu există.
Analistul politic Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că episodul Cîrstoiu arată, de fapt, amatorismul și incompetența liderilor politici ai alianței și în general.
„Amatorism e un cuvânt slab. Întregul episod arată cât de jos a ajuns capacitatea organizatorică a celor două mari partide, PSD și PNL. E o premieră și vorbește despre scăderea nivelului clasei politice în general. Nu vorbim neapărat de interese politice, mai degrabă de incompetență”, spune sociologul.
Ovidiu Voicu susține că unul dintre motivele pentru care a fost retras Cătălin Cîrstoiu este acela că scandalul începea să se reflecte în scorul general al partidelor și al alianței.
Îți mai recomandăm Sebastian Burduja (PNL) și Gabriela Firea (PSD), noii candidați la Primăria Capitalei. Iohannis: „Nu e un succes al Coaliției”Campania ar fi continuat să fie centrată pe problemele de integritate ale medicului Cîrstoiu, chestiuni sensibile și dureroase pentru mulți cetățeni, dar pe care liderii alianței le-au ignorat atunci când l-au ales, adaugă el.
„Ar fi fost o campanie electorală pe tonuri stridente și pe teme care deranjează foarte mult lumea”, spune analistul Ovidiu Voicu.
Din perspectiva profesorului și analistului politic Andrei Țăranu, dincolo de diletantismul evident al partidelor din alianță, era clar că medicul Cîrstoiu nu reușea să adune voturi.
„Cîrstoiu era un candidat foarte slab, care nu reușea să atragă pe aproape nimeni, cu o infatuare incredibilă și cu multe probleme de integritate. Nu reușea să strângă voturi, era evident. Dar desigur că e vorba de diletantismul politic al partidelor”, spune Andrei Țăranu.
Prieteni la Consiliu, adversari la Primăria Generală
Ședința nu numai că a fost lungă - întreruptă de mai multe ori pentru consultări separate între Ciolacu și Ciucă; ci și tensionată - cu acuzații reciproce.
Dar mai cu seamă s-a pus problema că lipsa unui candidat comun ar putea arunca în aer întregul aranjament pentru București - candidații comuni la sectoarele 1, 2 și 5, listele comune la consiliul general și consiliile de la aceste sectoare.
Nu știu cum va fi posibilă o competiție electorală în care la Consiliul general ai liste comune și la primărie candidați diferiți. Va fi un alt experiment.analistul politic Ovidiu Voicu
Soluția la care s-a ajuns - Gabriela Firea candidată a PSD și Sebastian Burduja din partea PNL - este una de „avarie”, iar pentru pentru a nu dărâma toată „șandramaua”, după cum s-a exprimat o sursă din PNL, listele comune la consilii vor fi păstrate.
Cum va arăta campania, e greu de spus. Teoretic, atât PSD și PNL, cât și Firea și Burduja, vor trebui să se bată pentru primărie și să se laude reciproc pentru consiliul general.
Campania va arăta „ciudat” și „trebuie să avem grijă să nu sărim peste cal nici cu atacurile, nici cu laudele, ca să nu ostilizăm electoratele, pentru că vrem ca alianța să meargă mai departe”, spune pentru Europa Liberă aceași sursă din Partidul Național Liberal.
Profesorul și analistul politic Andrei Țăranu susține că PSD și PNL nu se vor ataca reciproc, fiind probabil să ajungă la o înțelegere, linia de atac a PSD va fi Popescu Piedone.
„Între PNL și PSD probabil nu va exista scandal, îl vor ataca pe Piedone, asta pare să fie direcția, ca să nu piardă voturi Firea, în speranța că aceasta va ajunge pe locul doi în confruntare cu Nicușor Dan”, spune Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.
La loc comanda
Cei doi lideri ai alianței fac acum damage control.
După ce a ridicat în slăvi ideea candidatului comun și independent, despre care a spus că e cerut de electorat, și după ce l-a prezentat pe Cătălin Cîrstoiu drept „medicul care va vindeca Bucureștiul”, Ciolacu o laudă acum pe Gabriela Firea, deși a refuzat-o nu cu mult timp în urmă.
„Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol, dar mai multe soluții la problemele zilnice cu care se confruntă. (…) De astăzi, dansul în doi s-a terminat! De astăzi, bucureștenii chiar au ce alege! Succes, Gabi!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Iar „Gabi” a lăsat la o parte supărarea, i-a mulțumit lui Ciolacu „pentru încredere” și a dat asigurări, tot într-o postare pe Facebook, că „împreună vom lupta pentru dreptul bucureştenilor la o viață mai bună, într-un oraş civilizat”.
Marcel Ciolacu a apărut într-o conferință de presă alături de Gabriela Firea și a promis că va strânge semnături în stradă pentru ea.
Sebastian Burduja, care acum câteva zile, la o altă ședință a coaliției, refuza să se mai înscrie în cursa pentru Capitală, a fost convins să se sacrifice pentru binele partidului și al bucureștenilor.
Nu a fost greu, ministrul Burduja era în Coreea de Sud împreună cu președintele Iohannis, de la care „a luat lumină”, spun sursele Europei Libere.
E același loc din care, spun aceleași surse, ar fi primit undă verde și Marcel Ciolacu atunci când l-a propus pe Cătălin Cîrstoiu.
Susținerea președintelui Iohannis a fost clară: „Burduja e un candidat redutabil”, a spus el, deși acesta nu depășea 20% în sondaje. Pe de altă parte, președintele a admis că ceea ce s-a întâmplat „nu e un succes al Coaliției”.
Deocamdată responsabilitatea pentru eșecul strategiei candidatului comun și independent nu și-a asumat-o nici unul dintre cei doi lideri ai alianței.
Îți mai recomandăm Vești proaste pentru Alianță și Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei. De ce 1+1 nu fac 2Cum se resetează jocul. Cine e avantajat și cine nu
Sondajele de opinie comandate înainte de decizia de a-l numi pe Cătălin Cîrstoiu candidat comun arătau că nici Gabriela Firea, nici Sebastian Burduja nu reușeau să obțină toate voturile propriilor lor electorate.
Astfel, 30% din electoratul social-democrat al Gabrielei Firea ar fi votat cu Popescu Piedone, iar 40% din electoratul liberal s-ar orienta spre Nicușor Dan, în cazul unei candidaturi a lui Sebastian Burduja, așa cum a arătat Europa Liberă.
O sursă din PSD ne spune că nici acum situația nu este mai bună și că sondaje recente arată că „5 din 10 votanți PSD se duc spre Piedone”.
Aceleași sondaje o arată pe Gabriela Firea la un scor în jur de 25%. Aceasta a pierdut mult după scandalul „azilelor groazei”.
Îți mai recomandăm O localnică povestește cum erau tratați cei din „azilele groazei”. „Toți știau. Pandele, Firea stau după colț”Profesorul și analistul Andrei Țăranu susține că intrarea în cursă a Gabrielei Firea și lui Sebastian Burduja îl avantajează pe Nicușor Dan.
Formula la care au ajuns îl avantajează pe Nicușor Dan.Profesorul Andrei Țăranu
„Firea e singura persoană care va ține PSD-iștii în bazinul lor electoral. Nu se vor duce la Piedone în proporție mare, o vor vota pe Firea.”
„Pe Burduja nu-l cunoaște mai nimeni și este probabil ca electoratul PNL să se ducă la Nicușor Dan.”
„Deci Firea o să ia voturi de la Piedone, iar Burduja o să-i dea voturi lui Nicușor Dan. Formula la care au ajuns îl avantajează pe Nicușor Dan”, declară analistul Andrei Țăranu.
Este probabil și motivul pentru care Cristian Popescu Piedone s-a enervat și a acuzat, într-o postare pe Facebook, un „blat politic prin care PSD și PNL îl susține pe Nicușor Dan.”
„Ca să elimine valul de susținători ai candidatului Cristian Popescu Piedone, șefii alianței toxice își trădează electoratul și îl susțin public pe Nicușor Dan!”, a scris Popescu Piedone.
Teoretic, voturile de stânga, cele social-democrate, se vor împărți între Piedone și Firea, iar cele de dreapta între Dan și Burduja, deși prestația candidaților, tipul de campanie și implicarea partidelor va atârna greu în balanță.
Analistul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că meciul se joacă și scorul este deschis. „Oricare dintre cei trei - Firea, Dan, Piedone - poate să câștige, dar va fi foarte strâns”.
Se spag oalele în capul lui Ciolacu?
Cel mai dezavantajat de deznodământul experimentului numit Cîrstoiu este Marcel Ciolacu.
A facut tot posibilul să o scoată din cărți pe Gabriela Firea, pe care o vede ca pe o adversară în lupta pentru putere în partid. Și-a impus punctul de vedere prin insistența pentru un candidat comun independent.
Nu cred că cineva o să-i reproșeze lui Firea dacă nu va câștiga alegerile. Se va sparge în capul lui Ciolacu.Profesorul Andrei Țăranu
Intrarea în cursă a Gabrielei Firea este o veste proastă pentru Ciolacu.
„Dacă pierde, Firea îl va acuza pe Ciolacu că din cauza lui s-a pierdut Bucureștiul. Va fi chiar mai rău dacă va câștiga Firea, pentru că atunci va veni cu pretenții, poate chiar la președinția partidului. S-ar putea ca Ciolacu să-și dorească mai degrabă să piardă Firea”, spune pentru Europa Liberă analistul Ovidiu Voicu.
Eșecul Cîrstoiu
Medicul Cătălin Cîrstoiu nu a reușit să gestioneze problemele de incompatibilitate sesizate de Corpul de Control al Guvernului încă din anul 2020 și recent de presă, chiar dacă a făcut conferința de presă pe care i-a cerut-o ultimativ premierul Marcel Ciolacu.
Motivele pentru care candidatul comun Cătălin Cîrstoiu are imaginea afectată la nici o lună după ce a fost lansat în cursă țin în primul rând de gravitatea și impactul subiectului aflat în miezul dezbaterii.
Practica dirijării pacienților de la spitalele de stat către clinicile private pe bani grei este una larg răspândită și extrem de deranjantă pentru pacienți.
Cîrstoiu nu a dat explicații convingătoare în fața probelor prezentate de presă - și anume declarații ale unor pacienți care au fost îndrumați de rezidenții managerului de la Spitalul Universitar către clinica familiei, Anemona Med, pentru diverse proceduri postoperatorii și consultații.
Nu a dat explicații nici pentru faptul că facturile pentru consultațiile acordate la Anemona erau emise de clinica Praxis, deținută de soția sa.
Îți mai recomandăm Cătălin Cîrstoiu, candidatul „momentan”, somat de premierul Marcel Ciolacu să lămurească acuzele care i se aducCătălin Cîrstoiu s-a apărat spunând că, de fapt, a răspuns „solicitărilor” unor colegi care au apelat la expertiza sa și din „devotament față de pacienți”. În plus, a criticat legea care interzice managerilor de spitale astfel de practici.
Aerul său mulțumit de sine, încercările de a scoate faptele din context și o inabilitate a comunicării au iritat suplimentar și i-au ofilit și mai mult imagine.
Rezultatul? În loc să crească în sondaje a scăzut, fiind la un scor de 10% în sondaje, sub cel cu care era cotat în urmă cu două săptămâni.
După ce a fost restras din cursă, Cătălin Cîrstoiu a scris pe Facebook că a crezut că se poate implica din afara politicii ca să schimbe lucrurile, dar că a fost supus unor atacuri care au ca miză multiplele probleme nerezolvate ale sistemului medical
„Nu am luat decizia de a face un pas înapoi pentru că un medic nu abandonează niciodată. În fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici. Ei au puterea de a face ceva sau nu pentru București”, a transmis Cătălin Cîrstoiu.
„Mi-aș dori ca toți politicienii care sunt acuzați de presă să explice public, dacă sunt vinovați sau nu, așa cum am făcut eu. Eu afirm încă o dată: nu sunt incompatibil”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.