Atacurile rusești și canicula impun ucrainenilor mai multe restricții la energie

Un oficial rus a declarat că un incendiu la o fabrică de echipamente de joasă tensiune din Korenovo, din apropierea graniței cu Ucraina, a fost stins de echipajele de pompieri.

Distribuitorul național de energie electrică din Ucraina, Ukrenerho, a anunțat marți că întreruperile de urgență vor continua în mai multe regiuni - atât ca urmare a atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice a țării, cât și din cauza perioadei cu temperaturi extrem de ridicate, care au dus la consumuri record de energie.

Echipamentele de la una dintre centrale au cedat noaptea trecută, lucru care a dus la reducerea capacității de producție, a precizat Ukrenerho.

Pentru marți, 16 iulie, erau programate patru intervale de întrerupere a electricității, începând cu ora locală 10:00, transmite compania de distribuție pe Telegram.

„Opririle de urgență sunt programate pe tot parcursul zilei în regiunile Harkov, Sumîi, Poltava, Zaporijiaa, Donețk, Dnipropetrovsk și Kirovohrad”, declară reprezentanții Ukrenerho, care adaugă că lucrările de reparare a instalației energetice afectate sunt deja în curs. Nu e precizată locația centralei defecte.

Rusia țintește din ce în ce mai mult infrastructura energetică a Ucrainei, folosind atacuri cu rachete și drone, iar compania Ukrenerho este nevoită să apeleze tot mai des la întreruperi ale curentului pentru consumatori.

Valul de căldură, care a provocat temperaturi chiar și de peste 40 de grade Celsius în multe țări europene, a afectat și consumul din Ucraina.

Cea mai recentă rundă de opriri vine la o zi după ce, în 446 de orașe, orașe și sate din șase regiuni ucrainene au fost întreruperi ale curentului cauzate de condițiile meteorologice.

Atac ucrainean cu drone în Rusia

Pe fondul intensificării atacurilor aeriene ruse asupra infrastructurii energetice și a orașelor, dronele ucrainene au lovit mai adânc în interiorul Rusiei, avariind instalații energetice esențiale pentru efortul militar al Moscovei, în special instalații petroliere.

Pe 16 iulie, Aleksei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk - care se învecinează cu Ucraina - a declarat că o dronă ucraineană a incendiat o fabrică de echipamente electrice din orașul Korenevo, situat la aproximativ 25 de kilometri de frontiera cu Ucraina.

„Niciunul dintre lucrători nu a fost rănit”, a declarat Smirnov, adăugând că incendiul de la uzina de echipamente de joasă tensiune a fost stins de echipajele de pompieri.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea sa aeriană a doborât 13 drone ucrainene peste noapte, inclusiv o dronă deasupra regiunii Kursk.

Ucraina nu a comentat afirmațiile Rusiei.

Îți mai recomandăm ONU cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară de la Zaporojie

În altă ordine de idei, Estonia, Letonia și Lituania au anunțat pe 16 iulie că operatorii lor de rețele electrice au semnat un acord de separare de rețeaua electrică comună din era sovietică cunoscută sub numele de BRELL, care este controlată de operatorii ruși.

Acordul a fost anunțat de ministrul energiei din Lituania, Dainius Kreivys.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.