3 minute | Bronzul olimpic, pierdut după o contestație. Scădere istorică a bursei. Premierul din Bangladesh fuge de protestatari

Ana Bărbosu s-a bucurat doar câteva momente de medalia de bronz, înainte ca o contestație a unei gimnaste din SUA să o claseze în afara podiumului.

​​​​​​​Gimnasta Ana Bărbosu ratează podiumul olimpic, după o recalculare a scorului altei concurente. O zi proastă pentru bursa japoneză ar putea avea impact global. Protestatarii sntiguvernamentali din Bangladesh reușesc să impună o schimbare de regim.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Gimnasta Ana Bărbosu a avut medalia de bronz pentru câteva minute, pe care a pierdut-o după contestația unei concurente. Sabrina Voinea, care a obținut locul 5, anunță că se va retrage din gimnastică.
  • Bursa din Tokyo și-a mai revenit marți - a încheiat cu o creștere de circa 10% - la o zi după ce a suferit cea mai mare scădere într-o singură zi: Lunea Neagră din 1987.
  • Tinerii protestatari din Bangladesh au alungat-o din țară pe lidera Shaikh Hasina.

Ana Bărbosu pierde bronzul olimpic, Sabrina Voinea se retrage din gimnastică

Finala individuală la sol s-a încheiat cu lacrimi pentru gimnasta Ana Bărbosu, după ce a pierdut bronzul în urma unei contestații a lui Jordan Chiles (SUA). Chiles a evoluat ultima din acea probă și, în scorul inițial, ar fi luat locul 5, după Rebeca Andrade (BR), Simone Biles (SUA) și cele două românce, Ana Bărbosu și Sabrina Voinea.

Însă contestația din ultimul minut a lui Chiles, pe care lumea nu o urmărise pentru că era simultan cu o contestație a Sabrinei Voinea, a surprins întreg stadionul și pe însăși Ana Bărbosu, căzută brusc pe locul 4. HotNews are scorurile, iar la Digi24, reacția gimnastei după două minute pe podium.

Ana Bărbosu și colega ei, Sabrina Voinea, au terminat amândouă cu un scor de 13,700, în timp ce scorul lui Jordan Chiles a fost crescut de la 13,666 la 13,766. Chiles spune că era atât de obosită, încât nici n-a observat că antrenorii ei au depus o contestație.

„Sunt dezamăgită de această decizie, însă știu că am făcut tot ce am putut. Nu vreau să trec peste calculele arbitrelor, însă știu ce e în inima mea. Mi-aș fi dorit să fie România pe locul trei, nu SUA”, a declarat Ana Bărbosu, citată de GSP.

Și colega sa, Sabrina Voinea, consideră că ar fi meritat o notă mai mare, deși contestația sa pentru creșterea punctajului de dificultate a programului nu a fost acceptată și ea a încheiat pe locul 5. Ea consideră că exercițiul ei a fost mai bun decât cel al lui Chiles și că notarea a fost nedreaptă. Drept urmare, mama și antrenoarea gimnastei a anunțat că Sabrina Voinea se va retrage din sport, conform Digi24.

Sabrina Voinea consideră că a avut un exercițiu mai bun decât cel al lui Jordan Chiles.

Voinea concurase mai devreme și în finala la bârnă, unde a luat ultimul loc, într-o competiție în care au căzut de pe aparat mai multe sportive, inclusiv Simone Biles, cea mai decorată gimnastă americană, potrivit Flashscore.

Rezultatele celorlalți români din probele de marți, la Libertatea. Programul de astăzi îl are Agerpres.

O scădere istorică pe piața japoneză scutură economia Statelor Unite

Bursa japoneză a înregistrat luni o scădere istorică, care riscă să tragă până și SUA înspre o recesiune. Știrea, la Europa Liberă. Potrivit Financial Times, deschiderea proastă a bursei japoneze a dus la vânzări în masă a acțiunilor în yeni, după luni întregi de progres bun al monedei. Și The Economist scrie despre rolul yenului slab în această scădere a bursei.

Economedia scrie că panica de pe piață se datorează, în mare parte, deciziei miliardarului Warren Buffet de a vinde mare parte din acțiunile Apple.

Evenimentele cele mai importante din această zi, explicate de CNN și în detaliu, pentru cunoscători, la Investment Week. New York Times au și ei un live-blog bun.

Marți dimineață, numerele de pe bursa japoneză deja arătau mai bine.

Urmele acestei căderi a bursei internaționale ar putea fi majore, dar BBC explică cum economia americană ar putea să nu fie trasă în jos. Politico scrie despre dimensiunile politice ale acestui moment.

Principala frică, explică The Guardian, este că FED (Banca Centrală Americană) ar fi așteptat prea mult până să încerce să proptească economia americană. Firma Goldman Sachs spune că SUA are o șansă din patru să intre într-o recesiune anul viitor, scrie Financial Times.

Forbes scrie ghidul de supraviețuire a unei prăbușiri a bursei, iar Business Insider amintește impactul celor mai dramatice astfel de evenimente din istorie. Potrivit Nikkei, aceasta a fost a doua cea mai mare scădere de la Black Monday (1987) încoace.

Asta a fost panica de luni. Marți, deja, bursa japoneză s-a deschis mai bine, compensând aproape întreaga pierdere de luni, scrie Reuters.

Protestatarii din Bangladesh dau jos guvernul

Premierul Bangladeshului, Shaikh Hasina, și-a dat demisia și a fugit din țară cu un elicopter după mai multe zile de demonstrații împotriva guvernului ei. Potrivit Reuters, protestatarii au intrat în reședința opulentă a premierului fără probleme, furând obiecte prețioase.

Hasina a fost la putere de mai multe ori în ultimii 30 de ani și constant în ultimii 15. Ea este lideră a partidului creat de tatăl său, fondator al statului Bangladesh.

Începând din iunie, au avut loc proteste conduse de studenți împotriva reintroducerii sistemului de cote care rezervă posturi la stat pentru copiii și nepoții veteranilor războiului de independență din 1971, conform CNN. Independența greu câștigată a țării încă își pune amprenta asupra politicii de zi cu zi, punctează The Guardian.

Protestatarii care au dat jos guvernul Hasina au intrat în reședința sa opulentă.

Un tânăr protestatar din capitala Dhaka spune pentru Middle East Eye că momentul se simte „ca o revoluție”. Guvernul condus de Hasina a asigurat țării un succes economic limitat, însă cu prețul libertății de expresie. Mai mulți activiști din opoziție au fost uciși de regimul pe care mulți îl descriu drept dictatorial, amintește The Guardian. Cel puțin 300 de oameni neînarmați au fost uciși de forțele de ordine sute de alți oameni sunt răniți de la începutul acestor proteste.

BBC scrie că urmează ca armata să formeze un guvern interimar, iar președintele țării a ordonat eliberarea din închisoare a fostei prim-ministre și lideră a opoziției, Khaleda Zia.

În schimb, Reuters prezintă portretul liderului mișcării studențești, care spune că nu va accepta niciun guvern condus sau susținut de armată și-l propune în schimb pe laureatul Nobel Muhammad Yunus la șefia țării.

Bucuria revoluționarilor ar putea fi scurtă, consideră New York Times, care punctează că politica ajunge adesea să fie violentă în țara sud-est asiatică.

Alte subiecte:

  • În PressOne, despre cum Bucureștiul în creștere a înghițit spațiile verzi.
  • TikTok renunță în UE la un feature care încurajează dependența de aplicație, scrie Politico. Așadar, utilizatorii din Europa nu vor fi recompensați cu cât stau mai mult să privească clipuri video în aplicație.
  • Tot din zona tech, un judecător din SUA a decis că Google monopolizează ilegal căutările online, într-un proces antitrust urmărit de New York Times.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.