3 minute | Trump nu scapă de consecințele revoltei din 6 ianuarie. Râurile României seacă. Polonia încalcă drepturile omului

Procurorii americani încearcă să-l pună sub acuzare pe fostul președinte Donald Trump pentru instigarea la revolta din 6 ianuarie 2021 în calitate de candidat la prezidențialele din 2020, ci nu ca președinte, calitate pentru care beneficiază de imunitate.

Un rechizitoriu reformulat împotriva candidatului Trump, pentru rolul în revolta de la Capitoliu. Patru râuri din România au secat. Interzicerea avortului în Polonia încalcă drepturile omului, potrivit ONU.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Procurorii americani schimbă abordarea în procesul împotriva lui Donald Trump, pentru rolul său în insurgența din 6 ianuarie 2021.
  • Cel puțin patru râuri din România au secat într-o zi și alte 37 sunt în pericol să sece.
  • ONU consideră că interdicția accesului la avort în Polonia, chiar și după venirea la putere a premierului Donald Tusk, încalcă drepturile omului.

Procurorii îl urmăresc pe candidatul Trump

Donald Trump, fostul președinte al SUA și candidatul republican pentru alegerile din noiembrie, este acuzat de încercarea de a întoarce rezultatul alegerilor din 2020, într-un caz revizuit de procurori.

Procurorul Jack Smith a schimbat unghiul rechizitoriului, încercând să creeze un caz mai nișat, pentru a evita hotărârea recentă a Curții Supreme de a-i acorda fostului președinte imunitate pentru faptele din timpul mandatului, scrie Reuters.

De data aceasta, în rechizitoriu se pune accent pe faptele lui Trump nu ca președinte, ci în calitate de candidat care a complotat să vină la putere deși a pierdut alegerile din 2020, explică New York Times. Procurorii au scos acuzațiile cu privire la eforturile lui Trump de a influența Departamentul de Justiție, conform AP.

Susținătorii lui Donald Trump, convinși că alegerile din 2020 au fost furate și că liderul lor ar fi câștigat de fapt, au atacat Capitoliul american din Washington pe 6 ianuarie 2021.

Așadar, accentul e pus pe acțiunile private ale candidatului Trump - este invocat inclusiv faptul că mitingul organizat pe 6 ianuarie 2021 a fost finanțat și organizat în mod privat, nu ca eveniment de stat, arată Politico.

În doar 10 zile, va intra în vigoare „politica de 60 de zile”, adică nu vor putea fi depuse plângeri noi împotriva lui Trump, fiind prea aproape de data alegerilor, punctează Washington Post.

Trump încă nu a răspuns încă în mod legal după revolta de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021. Săptămâna aceasta, primul participant la revoltă care a intrat în Capitoliu a fost condamnat la 53 de luni în închisoare.

Râurile României seacă, unul după altul

Patru râuri au secat, luni, în România: au secat complet Glavacioc și Sabar, în sudul țării, și porțiuni din Bahlui și Miletin, în nord-est. Multe altele ar putea fi în aceeași situație, dar nu sunt monitorizate, iar 658 de localități primesc apă doar în anumite intervale orare, din acest motiv. Mai multe poți citi la Europa Liberă, care a urmărit și situația din Moldova și Bulgaria.

Greenpeace România a organizat chiar un protest din mijlocul albiei secate a Parcului Natural Comana, din județul Giurgiu.

Aproape un sfert din suprafața agricolă a țării a fost calamitată de secetă, iar în multe orașe din România s-au înregistrat temperaturi cu 3 grade Celsius peste medie, la începutul lunii august, scrie Meteo Radar. România riscă să piardă până la 30% din recolta de porumb, potrivit Agerpres.

Patru râuri din România au secat, iar alte câteva zeci sunt afectate de secetă și în pericol ca debitul apei să scadă la zero.

„Întrebarea nu este dacă vom muri, ci când vom muri”, rezumă pentru RFI o tânără fermieră de la Urziceni. Un sătean din județul Botoșani spune pentru Adevărul că „este pârjolit totul, îi moarte, gata”.

Deșertificarea face ca România să piardă 1.000 de hectare de teren arabil în fiecare an, scrie Euronews. Europa Liberă a scris, în trecut, despre deșertificarea Olteniei.

Secete au mai fost, dar devin din ce în ce mai dese, conform HotNews. Secretarul de stat Sorin Banciu spune pentru Antena 3 că România are noroc că nu are probleme la fel de grave ca Portugalia sau Grecia. Însă climatologii avertizează că situația se va amplifica dacă țările de pe Glob nu vor acționa coordonat pentru a reduce emisiile de gaze de seră.

Polonia încalcă drepturile omului prin interzicerea avortului

Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor consideră, într-un nou raport, că Polonia încalcă grav drepturile omului prin legea care interzice avortul (mai puțin în cazul în care sarcina pune în pericol viața mamei sau dacă fătul este rezultatul violului sau incestului), anunță publicația independentă Notes from Poland.

„Situația din Polonia constituie violență împotriva femeilor și poate fi considerată tortură”, declară experții ONU.

Polonia, țară profund catolică, condusă între 2015 și 2023 de un guvern conservator care a erodat statul de drept, a interzis avortul în 2021, ceea ce a dus la proteste în masă. Însă situația nu s-a schimbat în bine: cel puțin șase femei au murit între 2021 și 2023 după ce le-a fost refuzat avortul, iar o activistă care a ajutat o femeie să facă avort a fost trimisă la închisoare.

Proteste la Varșovia în noiembrie 2021, după ce Izabela, o tânără de 30 de ani aflată la a 22-a săptămână de sarcină, a murit pentru că nu a putut face avort.

Polonezii sperau că revenirea la putere a lui Donald Tusk, premierul liberal reales la sfârșitul anului trecut, va reinstaura dreptul la avort. Disensiunile din coaliția la guvernare, însă, au dus la numeroase eșecuri de a schimba legea, iar Tusk a recunoscut că nu va găsi o majoritate favorabilă în acest mandat parlamentar, scrie Euronews. El își pune speranțele în alegerile din 2027, iar până atunci încearcă să schimbe procedurile din spitale și procuraturi, pentru a crea portițe în legislație care să ușureze accesul la avort, conform AP.

În România, avortul este legal - pe hârtie. Însă, în realitate, peste 80% dintre unitățile medicale publice nu oferă servicii de avort sau nu pot fi contactate, arată un studiu din martie al Asociației Moașelor Independente. Aspectul financiar ajunge și el să fie o piedică majoră, scrie Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • În Contributors.ro, un interviu cu istoricul Armand Goșu, care avertizează despre atitudinile pro-ruse din rândul angajaților din serviciile de informații.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că-i va prezenta omologului său american Joe Biden planul de victorie în septembrie, anunță Kyiv Independent.
  • Într-o intervenție televizată, Rabinul șef al Franței, Haim Korsia, a încurajat armata israeliană „să termine treaba” în Gaza, scrie Middle East Eye.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,
Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.