Republica Cehă a confirmat primul deces în apele inundațiilor care au măturat zone mari din Europa Centrală.
Șeful poliției cehe, Martin Vondrášek, a spus că o persoană s-a înecat în micul râu Krasová din regiunea Moravia-Silezia. Autoritățile au raportat cel puțin șapte persoane dispărute, inclusiv trei despre care se crede că au fost blocate de ape într-o mașină de revărsarea unui râu în apropiere de orașul balnear Jesenik, lângă granița cu Polonia, scrie dpa.
Premierul ceh, Petr Fiala, a descris situația ca fiind un tip de inundație care se întâmplă o dată la un secol. În weekend, străzi din orașe precum Jesenik în Munții Altvater, Opava - pe râul cu același nume și Krnov - la granița cu Polonia s-au transformat în torente furioase.
La Jesenik, serviciile de urgență au salvat sute de oameni cu bărci și elicoptere. Primarul orașului a declarat la televizor: „A fost o apocalipsă, este noroi peste tot, totul este distrus”.
În Republica Cehă, râul Morava a pus Litovel, un oraș situat la 230 km est de capitala Praga, cu o populație de aproape 10.000 de locuitori, aproximativ 70% sub apă și a închis școlile și unitățile medicale, a declarat primarul într-un videoclip pe Facebook.
Părți inundate din capitala regională Ostrava din nord-estul Cehiei au forțat închiderea unei centrale electrice care furnizează căldură și apă caldă orașului, precum și a două uzine chimice.
Peste 12.000 de persoane au fost evacuate în Republica Cehă, a declarat premierul Petr Fiala duminică seara, în timp ce a convocat o sesiune extraordinară de guvern pentru luni.
În Polonia, un bărbat s-a înecat, duminică. Ministrul infrastructurii, Dariusz Klimczak, a declarat că sunt informații despre un posibil al doilea deces, dar deocamdată acesta nu a fost confirmat.
În Austria, un pompier a murit în timpul unei intervenții din orașul Tulln, au transmis autoritățile locale.
În întregul stat Austria Inferioară din partea de nord-est a țării a fost declarată zonă de dezastru. 10.000 de salvatori au evacuat până acum 1.100 de case din regiune. Personalul de urgență a început să amenajeze locuințe pentru cei care au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza inundațiilor.
Municipalitatea Lilienfeld, cu aproximativ 25.000 de locuitori, este izolată complet de lumea exterioară. Locuitorilor li s-a spus să fiarbă apa de la robinet ca măsură de precauție.
Situația este deosebit de periculoasă de-a lungul râului Kamp, care se varsă în Dunăre. Rezervorul Ottenstein de pe râu funcționează ca un tampon, dar depășirea limitelor sale ar putea provoca mai multe inundații, spun experții.
La Viena, râul Viena s-a revărsat, inundând casele și forțând primele evacuări ale caselor din apropiere.
Crește nivelul Dunării
Ministrul adjunct al Afacerilor Interne din Polonia, Czeslaw Mroczek, a declarat luni pentru postul de radio polonez că mii de pompieri, ofițeri de poliție și soldați s-au luptat cu inundațiile în ultimele 24 de ore, în timp ce guvernul încă lucra pentru a determina amploarea pagubelor.
„Guvernul, așa cum a fost anunțat, va lua decizia de a introduce o stare de dezastru natural. Ne consultăm cu guvernatorii locali”, a spus el.
Capitala Slovaciei, Bratislava, și capitala Ungariei, Budapesta, se pregăteau pentru creșterea nivelului Dunării.
În Austria, nivelurile râurilor și rezervoarelor au scăzut peste noapte, pe măsură ce ploaia s-a diminuat, dar oficialii au spus că se pregătesc pentru un al doilea val, deoarece se așteaptă ploi mai abundente în următoarele ore.
Îți mai recomandăm Un mort în Polonia, patru dispăruți în Cehia, zăpadă în nordul AustrieiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.