Peste 20 de morți după un atac al Israelului asupra militanților Hezbollah din Liban

Un soldat libanez stă alături de victima unui atac israelian asupra militanților Hezbollah din Liban.

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise în noaptea de luni spre marți în urma unui atac aerian al Israelului asupra militanților Hezbollah din Liban, scrie Reuters.

În același timp, în Israel, milioane de locuitori ai țării s-au adăpostit în fața proiectilelor trase înspre Israel de către gruparea desemnată teroristă de SUA.

Victime au fost și în Fâșia Gaza, unde patru oameni au fost uciși după un bombardament israelian asupra curții unui spital din centrul Gazei. O altă lovitură asupra unei școli din apropiere, folosită drept adăpost, a ucis cel puțin 20 de persoane, iar o lovitură cu dronă a ucis cinci copii care se jucau pe stradă în tabăra al-Shati din Gaza, scrie The Guardian.

În Liban, principalul obiectiv al operațiunilor militare ale Israelului a fost în Valea Bekaa din est.

Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat luni îngrijorarea după ce mai multe poziții de menținere a păcii din sudul Libanului au fost atacate.

Atacul asupra orașului libanez nordic Aitou, cu majoritate creștină, a lovit o casă care fusese închiriată familiilor strămutate, a declarat pentru Reuters primarul orașului Joseph Trad.

Pe lângă decese, opt persoane au fost rănite, a declarat Ministerul Sănătăţii libanez.

Salvatorii de la locul atacului au căutat luni prin grămezile de moloz, unde au putut fi văzute vehicule arse și copaci împrăștiați pe pământ.

Îți mai recomandăm 18 persoane ucise în sudul Libanului. Puț Hezbollah la 200 de metri de forța ONU de menținere a păcii

Israelul a ordonat locuitorilor din 25 de sate din sudul Libanului să evacueze zonele de la nord de râul Awali, care curge la aproximativ 60 km nord de frontiera israeliană.

Prim-ministrul Beniamin Netanyahu a vizitat o bază militară din centrul Israelului, unde patru soldați au fost uciși duminică în urma unei lovituri cu drone Hezbollah. El a declarat că Israelul va continua să atace mișcarea susținută de Iran „fără milă, peste tot în Liban, inclusiv în Beirut”.

În centrul Israelului, locuitorii s-au grăbit la adăposturi în timp ce sunau sirenele. Armata a spus că trei proiectile care au traversat din Liban au fost interceptate. Nu au fost raportate victime.

Armata israeliană a declarat că aproximativ 115 proiectile trase de Hezbollah au trecut luni din Liban în Israel.

Conflictul dintre Israel și Hezbollah a reluat în urmă cu un an, când gruparea militantă a început să tragă cu rachete spre Israel în sprijinul militanților palestinieni Hamas, cărora Israelul le-a declarat război după atacul terorist din octombrie 2023, când sute de israelieni au fost luați ostatici.

Conflictul a escaladat în ultimele săptămâni, mai ales după ce sute de membri ai Hezbollah au fost uciși și mii răniți după ce pagerele și dispozitivele de emisie-recepție pe care le foloseau au explodat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI