Atac rusesc asupra Harkovului. Rusia avansează în estul Ucrainei. Dronele ucrainene vizează fabrici rusești de alcool

O clădire rezidențială distrusă de un atac rusesc asupra Harkovului. 24 septembrie 2024.

Mai multe persoane au fost rănite în timpul nopții în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei. Rusia anunță noi avansuri în estul Ucrainei.

Două persoane au fost spitalizate duminică seara, după ce Rusia a lovit orașul Harkov, centrul administrativ al regiunii cu același nume, cu bombe ghidate de precizie. Mai mult clădiri rezidențiale au fost avariate în urma loviturilor, a declarat primarul orașului, Igor Terehov, transmite Reuters.

Au mai existat și alte atacuri asupra orașului mai târziu în cursul nopții, a spus Terehov pe Telegram. Loviturile au avariat mai multe clădiri.

Alte patru persoane fost rănite regiunea Harkov mai târziu în cursul nopții, după ce Rusia a lansat mai multe atacuri, a declarat guvernatorul regional Oleg Siniehubov pe Telegram.

Într-un atac asupra orașului Ciuhuiv, o clădire rezidențială a fost avariată, a spus Siniehubov. El a adăugat că nu au existat răniți.

Nou avans al Rusiei în estul Ucrainei

Oficialii militari ruși au transmis duminică că armata și-a a continuat avansul în estul Ucrainei, capturând un sat de pe linia frontului, aflat la câțiva kilometri nord de un centru industrial important, Kurahove, controlat de Ucraina.

Unitățile armatei ruse „au eliberat așezarea Izmailovka”, a transmis ministerul rus al Apărării într-un briefing zilnic. Izmailivka avea o populație de puțin sub 200 de oameni înainte de începerea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Localitatea se află la opt kilometri nord de centrul industrial Kurahove și la doar câțiva kilometri nord de Kurahivka, un orășel de pe linia frontului pe care Moscova încearcă să-l încercuiască.

De asemenea, Rusia a mai anunțat că armata a doborât 109 drone ucrainene în ultimele 24 de ore deasupra mai multor regiuni ale sale, inclusiv în apropierea graniței.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică că Moscova „va răspunde” dacă Occidentul va permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului său.

„Este prea devreme pentru a spune încă, dar, desigur, departamentul nostru militar se gândește la asta și va oferi diverse răspunsuri”, a declarat Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere de luni de zile aliaților săi occidentali permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul teritoriului rusesc, argumentând că mișcarea ar „motiva” Moscova să caute pacea.

Statele Unite și Marea Britanie au semnalat luna trecută că o decizie în această chestiune este iminentă, dar ulterior au amânat mișcarea, după ce Putin a avertizat că o asemenea permisiune ar pune NATO „în război” cu Moscova.

Dronele ucrainene vizează fabricile de alcool din Rusia

Dronele ucrainene au vizat fabricile de etanol (alcool etilic) din regiunea Voronej din sudul Rusiei, au declarat canalele rusești de pe aplicația Telegram. Guvernatorul regional, Alexander Gusev, a declarat că două persoane au fost rănite în atac, în urma căruia s-a declanșat un incendiu și două fabrici au fost avariate.

Aproximativ 10 drone ucrainene au fost distruse sau interceptate deasupra regiunii duminică seara, a adăugat el, resturile avariind mai multe clădiri.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o dronă ucraineană a fost distrusă deasupra regiunii Voronej, dintr-un total de 21 doborâte deasupra teritoriului său în timpul nopții.

Explozii au fost auzite în apropierea unei fabrici de etanol din satul Krasnoie din districtul Novohoperski, a transmis canalul de știri Baza, apropiat de serviciile de securitate ale Rusiei.

Canalul de știri SHOT a scris că incendiul a izbucnit la o distilerie din satul Anna din Anninski. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat un incendiu mare la o clădire care luminează întunericul.

Imaginile au fost confirmate de Reuters. Agenția scrie însă că data filmărilor nu a putut fi confirmată.

Îți mai recomandăm Rusia spune că avansează în estul Ucrainei, în timp ce orașul Herson este lovit de bombele rusești

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.