Îngrijorarea legată de așa-numitului „Zid albastru” („Blue Wall” - statele care, în mod tradițional votează cu Partidul Democrat - n.red) persistă pe măsură ce Donald Trump se apropie de victorie în alegerile prezidențiale din SUA. Experții spun că preocupările legate de imigrație și costurile ridicate ale vieții au fost elementele care au decis rezultatul votului.
Ca să câștige alegerile, contracandidatul democrat, vicepreședintele demisionar Kamala Harris, ar fi trebuit să învingă în statele cheie, Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, cunoscute sub numele de „Blue Wall”, în condițiile în care acestea sunt în mod tradițional „albastre” sau fiefuri democrate.
Dar, după numai câteva ore de la închiderea secțiilor de votare, postul american Fox News a fost primul care l-a desemnat pe fostul președinte Donald Trump drept câștigător în Pennsylvania și Wisconsin, ceea ce i-ar oferi suficiente voturi electorale pentru a-și adjudeca victoria la nivel național.
Kamala Harris, care ar fi trebuit să câștige toate cele trei state din Zidul Albastru pentru a-și asigura președinția, se afla în urma lui Trump și în statul Michigan, potrivit rezultatelor preliminare.
„Se pare că, în al treilea scrutin consecutiv, sondajele par să fi subestimat sprijinul pentru Trump”, a declarat pentru RFE/RL Brian Kalt, profesor la Michigan State University College of Law, înainte de afișarea rezultatelor.
Unii experți nu exclud un proces prelungit de validare a rezultatelor, dacă vreuna dintre părți ar cere renumărări sau anchete legate de validitatea voturilor anticipate și a voturilor prin corespondență. Unele dintre aceste voturi sunt încă în curs de numărare.
Peter Skerry, profesor de științe politice la Boston College, spune că ambele tabere, democrată și republicană, sunt pregătite să conteste un rezultat care nu le este favorabil și că „este foarte posibil ca aceste [alegeri] să se prelungească”.
Rezultatele din unele state indecise, cum ar fi statul Nevada, din vest, întârzie să apară.
Rebecca Gill, profesor asociat de științe politice la Universitatea din Nevada, Las Vegas, a declarat, înainte ca posturile de știri să înceapă să anunțe rezultatele în favoarea lui Trump, că buletinele de vot primite prin poștă și cele provizorii ar putea fi supuse unei examinări mai atente.
„În alegerile anterioare, acest lucru nu a contat atât de mult, deoarece marja de victorie a ajuns să fie mai mare decât numărul de buletine de vot care erau provizorii”, a spus Gill, care a adăugat: „Nu este clar dacă va fi cazul și de data aceasta”.
În cele din urmă, alegătorii americani au părut mai preocupați de problemele interne, în ciuda sugestiilor făcute înainte de vot. Unii observatori au spus că pozițiile candidaților legate de conflictul din Orientul Mijlociu, războiul Rusiei în Ucraina și relațiile Washingtonului cu China ar putea fi factori importanți în alegerea câștigătorului.
Însă, politica externă „nu a fost deloc un subiect important”, a spus Skerry, menționând că acest lucru este tipic în alegerile prezidențiale din SUA. „Avem de-a face cu imigrația și costul vieții”.
Rebecca Gill spune că problema drepturilor de reproducere, în privința căreia alegătorii din zece state urmează decidă dacă dreptul la avort trebuie consemnat în constituțiile statelor lor, a fost un motiv important pentru ca femeile să voteze indiferent de loialitatea față de partid.
Înaintea alegerilor, mulți votanți și politicieni au declarat că se tem de posibile violențe care ar putea apărea în urma votului, în special în cazul unui rezultat strâns.
Skerry afirmă că ambele părți erau „pregătite” pentru posibile violențe și adaugă că Statele Unite se confruntă cu o „perioadă tensionată și periculoasă”.
La rândul ei, Gill spune că situația „a fost foarte tensionată” și remarcă anunțurile autorităților din unele state, inclusiv Georgia și Michigan, care au raportat amenințări cu bombă atribuite unei surse ruse.
În același timp, Gill spune că „nu a fost informată de violențe generalizate” în timpul votului și că opțiunile alternative de vot, cum ar fi votul anticipat, au redus numărul persoanelor aflate la secțiile de votare care ar fi putut crește posibilitatea de conflict.
Îți mai recomandăm Kamala Harris îl asigură pe Donald Trump că transferul de putere va fi pașnic: Sper că nu intrăm într-o perioadă întunecatăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.