A patra zi de manifestații împotriva ideilor promovate de Călin Georgescu. „Putin, jos labele de pe România!”

Un banner cu mesajul „Putin, jos labele de pe România” la protestul din Piața Universității din București, 28 noiembrie 2024.

În București are loc a patra zi consecutivă de manifestații împotriva lui Călin Georgescu și a ideilor promovate de acesta, după ce candidatul independent pro-rus a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. O contramanifestație are loc în apropiere.

Aproximativ 2.000 de oameni protestează la Piața Universității, pentru a patra seară la rând, față de viziunea politică pe care o are candidatul independent Călin Georgescu, care s-a clasat pe primul loc al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie.

Manifestații acuză ideile fasciste și legionare ale acestuia și scandează „Legionarul de unde are banul?” sau „Georgescu, Georgescu e noul Antonescu”.

De asemenea, ei au venit cu pancarte cu mesaje precum „Iubirea de țară nu e legionară”, „Așteptăm Crăciunul, nu fascismul” sau „Dragă Moșule, de Crăciun vreau o țară ca afară, nu o țară legionară”.

Your browser doesn’t support HTML5

Manifestație împotriva lui Călin Georgescu pentru a patra seară consecutivă

Și susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit joi seară în stradă. Câțiva s-au adunat la Fântana de la Universitate, iar în jur de zece persoane au fost în fața Teatrului Național.

Manifestație organizată la Fântana de la Universitate, în București, pe 28 noiembrie 2024.

La statui, acolo unde are loc manifestație de condamnare a legionarismului și fascismului, tinerii au scandat „Vrem transparență” atunci când au aflat că la renumărarea voturilor din turul I nu vor fi primiți observatori sau reprezentanți ai partidelor.

Biroul Electoral Central a decis joi seară renumărarea tuturor voturilor din circumscripțiile din țară și din străinătate în alegerile din primul tur de scrutin.

„Întreg procesul de renumărare va fi asigurat de un grup restrâns de oameni, fără niciun fel de transparență, spre deosebire de procesul normal de numărare a voturilor, care implică 150.000 de reprezentanți ai partidelor politice în secțiile de votare”, spune președintele USR, Elena Lasconi despre decizia BEC.

Îți mai recomandăm A început renumărarea tuturor voturilor din primul tur al prezidențialelor. Marcel Ciolacu își anunță retragerea indiferent de rezultat

Decizia BEC a venit la câteva ore după ce Curtea Constituțională a admis joi o contestație a unuia dintre candidați și a amânat, de asemenea, decizia legată de confirmare și validarea rezultatului din primul tur.

Astfel, CCR a decis „reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024”.

Candidatul Partidului Național Conservator Român (PNCR), Cristian Terheș, a declarat într-o conferință de presă că a cerut la Curtea Constituțională anularea primului tur de scrutin din cauză că unele formațiuni, mai ales Uniunea Salvați România (USR), ar fi continuat ilegal propaganda electorală, lucru care fi influențat rezultatul votului.

Terheș a obținut aproape 100.000 de voturi și s-a clasat pe locul 9. În schimb, diferența între Elena Lasconi, candidata USR care a intrat în turul al doilea, și următorul clasat, Marcel Ciolacu de la PSD, a fost de doar 2.740 de voturi.

Cine este Cristian Terheș, cel care a sesizat Curtea Constituțională pentru refacerea turului 1

Claudiu Tarziu, Cristian Terhes, George Simion, în campania de alegeri la Europarlamentare.

Cristian Terheș este europarlamentar ales pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la scrutinul din iunie 2024. Cu cinci ani, înainte candidase pe listele Patridului Social Democrat (PSD).

Este cleric al Bisericii Greco-Catolice Române și a lucrat și ca analist de afaceri.

  • În 2012, a făcut parte din campania pentru referendum privind demiterea președintelui României Traian Băsescu.
  • În 2016, a devenit comentator TV și susținător al Partidului Social Democrat, aflat la guvernare. S-a înscris ulterior în PSD.A fost unii dintre susținătorii suspendării președintelui Klaus Iohannis și al referendumului privind Familia Tradițională.
  • În 2019, a fost ales membru al Parlamentului European.
  • În mai 2020, a trecut la PNȚCD și în grupul Reformiștilor Europeni.
  • Din octombrie 2022, a devenit membru al partidului AUR.
  • Pe 1 decembrie 2023 , Cristian Terheș s-a înscris în Partidul Național Conservator Român, al cărui președinte a devenit, zece zile mai târziu. În această calitate a fost ales europarlamentar pe listele AUR.
  • A candidat la președinția României la alegerile din 2024. S-a clasat pe poziția a noua, cu 1,03% din opțiunile de vot la primul tur din 24 noiembrie 2024.

Îți mai recomandăm Explainer | Unde a ajuns buletinul tău de vot? Cum se fac numărarea și renumărarea

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.