CCR a decis joi, pe 28 noiembrie, să ceară Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 24 noiembrie.
Decizia vine în urma unei contestații depuse de candidatul Cristian Terheș, care a sesizat Curtea Constituțională pentru continuarea ilegală propagandei electorale, mai ales de către Uniunea Salvați România (USR), după încheierea legală a campaniei electorale.
CCR a decis renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.
Ce inseamnă numărătoarea și cum se va face ea decide joi, într-o ședință de urgență, Biroul Electoral Central.
Nu există o procedură stipulată legal pentru procesul de renumărare și rămâne la latitudinea BEC să decidă dacă se poate face în birourile electorale județene/sector, spun specialiști consultați de Europa Liberă.
Actualizare ora 20:05 Biroul Electoral Central a decis că numărătoarea se va face la birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București. Procedura de renumărare e descrisă mai jos.
În comunicarea trimisă de CCR la BEC nu se specifică un termen până la care trebuie terminată numărătoarea. BEC a considerat că având în volumul mare al operațiunilor care trebuie efectuate termenul de finalizare a renumărării va fi 1 decembrie.
Care e drumul buletinului tău, după ce l-ai pus în urnă?
Cum se face numărătoarea voturilor, în ziua votării:
- După ora 21:oo, adică după închiderea secției de votare, președintele secției se asigură că acest fapt a fost consemnat de operatorul de calculator prin intermediul aplicației informatice.
- Din acel moment, operatorul așează tableta în așa fel încât tot ceea ce se întâmplă în secție să fie înregistrat audio și video. Președintele secției de vot trebuie să se asigure că această înregistrare e făcută fără întrerupere.
- În prezența tuturor membrilor biroului electoral al secției, precum și a celorlalte persoane care au dreptul să se afle în acel moment în secție (vedeți lista lor la final), președintele verifică sigiliile de pe urnele de vot.
- Ștampila cu mențiunea „votat” se pune într-un plic, care se sigilează. Dacă o ștampilă dispare, toate materialele se predau celei mai apropiate judecătorii.
- Buletinele de vot nefolosite sunt inscripționate cu mențiunea „anulat” și ștampila de control a secției. Numărul acestor buletine este important, pentru că el va trebui scris pe procesul verbal încheiat după numărătoarea voturilor.
- Ulterior, se desigilează urnele de vot, inclusiv cea specială. Buletinele de vot se separă în funcție de fiecare tip de vot - la București, pe 24 noiembrie, s-a votat și pentru Referendum.
- Buletinele de vot introduse de alegători în mod greșit în altă urnă decât cea dedicată scrutinului pentru care a votat NU SE ANULEAZĂ. Ele sunt sortate în mod corect de membrii secției. Această operațiune trebuie să fie obligatoriu înregistrată video-audio.
- Președintele secției este cel care, în prezența celorlalți membri, numără voturile. Buletinele pe care alegătorii au pus ștampila pe mai mulți candidați sunt considerate nule.
- După ce se încheie numărătoarea, operatorul de calculator introduce rezultatele în ceea ce se numește „formularul pentru verificarea corelațiilor”. Face asta pe un dispozitiv pus la dispoziție de STS.
- Dacă toate cifrele introduse nu sunt corecte (de pildă valoarea cumulată voturi valabile-nule-anulate este similară numărul de alegători de pe liste), aplicația semnalează eventualele erori. Acestea trebuie remediate, altfel procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării nu pot fi încheiate.
- Dacă totul este în regulă, operatorul de calculator transmite datele în aplicație, alături de procesele verbale încheiate, care trebuie semnate de către toți membrii biroului electoral al secției de vot.
- Dacă aplicația semnalează o eroare privind datele introduse, președintele secției este cel care trebuie să reverifice datele și să le corecteze.
- După ce toate cheile de control sunt verificate, operatorul introduce în aplicație și rezultatele votului.
Ce se întâmplă cu procesele verbale și cu voturile
- Se încheie câte un proces verbal, în trei exemplare originale, pentru fiecare vot în parte. Ele trebuie semnate de toți membrii secției de votare. Un exemplar trebuie afișat într-un loc public în secția de vot.
- Președintele secției face câte un dosar sigilat și ștampilat. Dosarul conține două procese verbale și toate eventualele contestații.
- Buletinele de vot sunt puse în saci.
- Formularele și procesele verbale din timpul votării se introduc într-un alt sac. Sacii sunt legați cu sfoară sau coliere de plastic.
- După sigilarea sacilor, pe acesta se pune o bandă de hârtie semnată și de ceilalți membri. Peste acea hârtie se aplică ștampila de control. Acea bandă de hârtie trebuie să rămână intactă în timpul transportului.
- Următorul pas este transportul sacilor la biroul electoral comunal, orășenesc, municipal sau de sector – de care aparține secția de vot.
- Transportul sacilor este făcut de către președintele secției, însoțit de personal MAI, de alți doi membri ai secției trași la sorți și de alți doi care se oferă. Materialele sunt predate pe bază de proces verbal.
- La biroul electoral de circumscripție superior sunt verificate procesele verbale încheiate după numărarea votului. Trebuie respectate, din nou, cheile de control înscrise în procesul verbal.
- După verificare, dosarele care conțin acele procese verbale sunt resigilate și predate în baza unul alt proces verbal către locțiitorul președintelui biroului electoral superior secției de votare.
- Sacii cu voturi sunt transportați apoi de la biroul electoral superior secției de votare la judecătoria în raza căreia funcționează biroul electoral județean / municipiul București prin grija prefecturii.
- Sacii cu voturi din străinătate sunt trimiși, mai întâi, la secția de votare specială dedicată diasporei, apoi la judecătoria în raza căreia funcționează secția.
Cine sunt membrii unei secții de vot
Birourile electorale ale secțiilor de votare din ţară sunt constituite din:
- preşedinte,
- locţiitor al președintelui,
- Șapte membri, reprezentanţi ai partidelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale
Cine are dreptul să asiste la procesul electoral
- membrii biroului electoral al secției de vot;
- operatorii de calculator;
- personalul de pază;
- candidații;
- persoanele acreditate (de exemplu: observatori independenți, mass-media);
- reprezentanții Autorității Electorale Permanente (AEP);
- membrii birourilor electorale de circumscripție și ai Biroului Electoral Central (BEC).
Cum se face renumărarea
- Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, pe baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Buletinele sunt preluate de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz.
- Biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti şi birourile electorale de circumscripţie judeţeană sunt deja constituite și sunt formate din preşedinte, un locţiitor al acestuia, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente şi din 12 reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri în circumscripţiile electorale respective.
- Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 (pentru secţiile de votare din străinătate) și birourile electorale ale sectoarelor Capitalei desigilează sacii în care sunt materialele electorale menționate. Apoi fac un proces verbal referitor la desigilare și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot - voturile valabil exprimate și cele nule. Pot fi voturile exprimate direct (prin prezența alegătorului la secția de votare) sau prin corespondență, unde este cazul. După aceasta, comunică rezultatul Biroului Electoral Central.
- Materialele electorale din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
- Materialele electorale din străinătate sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgență, în țară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului Ministerului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
- Rezultatul renumărării este notat, pentru fiecare secție de votare, într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, este făcut un proces-verbal centralizator.
- Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00.
Textul integral al deciziei adoptate va putea fi consultat pe pagina de internet a BEC - https://prezidentiale2024.bec.ro/
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.