A ieșit într-adevăr China din criza coronavirus?

Spital înființat pe un stadion din Wuhan. Medicii consultă pacienții cu forme ușoare de COVID 19

Pekinul nu înțelege că în Europa democratică nu se pot impune condiții de izolare și control la fel de stricte ca în China.

Toată lumea s-a minunat de felul în care China, care începe să iasă din dezastru, a ajuns să ajute Italia, care o duce acum aparent mult mai rău decât China pe când epidemia se afla încă în toi.

Ajutor chinez care nu se petrece fără hopuri. Astfel, o dispută diplomatică între Praga și Roma a izbucnit, potrivit Hospodářské noviny, după ce Cehia a decis să trimită Italiei 110.000 de măști cehești pentru a compensa confiscarea de vameșii cehi a unui transport medical din China. Materialul medical chinez a fost confiscat în Cehia, cum a explicat vice-ministrul ceh de externe Aleš Chmelař, sub pretextul combaterii contrabandei. Asta nu a făcut nimic pentru a ameliora imaginea Cehiei în Italia.

Criza epidemiei de COVID-19 i-a făcut pe mulți să ajungă practic să aplaude regimul totalitar chinez pentru felul în care a reușit "în stilul lui Mao" să impună un control total al populației pentru a învinge virusul.

Deși China e acuzată că inițial, în ianuarie, a ascuns gravitatea epidemiei, de îndată ce decizia politică a fost luată sute de milioane de oameni au fost ținuți în izolare, până când s-a anunțat că epidemia pierde teren și se retrage.

Pe 20 martie, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că: "Wuhan dă speranță restului omenirii, arătând că până și cele mai grave situații pot fi depășite."

Majoritatea observatorilor sunt însă de acord că felul rapid și temeinic în care a fost încetinită epidemia în China putea funcționa doar într-un stat totalitar. Primul motiv de speranță a venit pe 18 martie, când nu a fost anunțat nici un singur nou caz transmis local, în toată China, toate cazurile anunțate provenind de la persoane venite din străinătate. În acel moment, Italia depășise deja China ca număr de decese.

În acest moment, șase alte țări au un număr de cazuri active de COVID-19 mai ridicat decât cel din China: Italia, Spania, Germania, SUA, Iran și Franța. Un "raport final" al unei misiuni comune de experți în epidemiologie OMS-China s-a arătat chiar de un optimism care a stârnit scepticism și iritare printre specialiști.

Al doilea val?

Cu toate că puterea în această țară autoritară cu 1,4 miliarde de locuitori a părut a fi în stare să frâneze extinderea rapidă a epidemiei, specialiștii avertizează că izolarea locală a unui mare număr de oameni și localități va trebui impusă în continuare, periodic, chiar de-a lungul anului viitor.

Un al doilea val de infecție este foarte posibil, spun ei. China rămâne, apoi, criticată pentru faptul că, deși primul caz a fost anunțat pe 1 decembrie, a trebuit atât de mult timp înainte ca regimul să-și anunțe cetățenii și partenerii străini de gradul de periculozitate al virusului.

Mai mult, cei care au avertizat din interior au fost pedepsiți.

Cu toate astea, Pekinul oferă acum în străinătate expertiză, măști, aparate de respirație artificială și tot felul de echipament medical. La o lună de la o situație în care China părea în pragul Apocalipsei, regimul a ajuns acum să ofere ajutor Europei – devenită pentru OMS "epicentrul" epidemiei – și SUA.

Aceasta e parte din ceea site-ul american Politico a numit un "război de propagandă" hrănit printr-o "nu foarte subtilă campanie de PR a Pekinului".

În mod simetric în această înfruntare de PR, mulți în administrația lui Donald Trump continuă să vorbească de "virusul chinezesc" ("the Chinese Virus").

"Campania aceasta de dezinformare este o încercare de a deplasa responsabilitatea," a spus secretarul de stat SUA Mike Pompeo, care la rândul său a vorbit despre "the Wuhan virus," adresându-se presei pe 17 martie.

Partidul Comunist Chinez a condamnat săptămâna trecută felul în care autoritățile l-au tratat pe doctorul (astăzi decedat) care a tras pentru prima oară semnalul de alarmă, Li Wenliang.

Un inamic nou și necunoscut

Conform analizelor genetice, virusul s-a transmis de la animal la om cam prin a treia săptămână din noiembrie 2019, undeva în Wuhan, in extrem de populata provincie Hubei. COVID-19 se manifestă inițial ca un soi de pneumonie, iar pe moment nu există vaccin. Cele mai optimiste previziuni estimează că un vaccin va fi găsit peste un an sau 18 luni.

Autoritățile chineze au reușit să controleze populația folosind masiv inteligența artificială și "big data". Succesul aparent nu l-a împiedicat pe directorul OMS Ghebreyesus să sublinieze că măsurile luate de autorități au avut "un serios efect social și economic asupra populației."

The New York Times a calculat că cel puțin 760 de milioane de chinezi au fost la un moment dat forțați să se izoleze la domiciliu. Human Rights Watch a deplâns modul autoritar în care au fost impuse măsurile de menținere în carantină, care au inclus întemnițări în condiții brutale.

În schimb, într-o vizită de informare și lucru în nordul Italiei, oficiali ai Crucii Roșii chineze s-au mirat de faptul că condițiile de izolare în Milano nu sunt foarte stricte. Chinezii nu înțelegeau, se pare, că în Europa democratică nu se pot impune condiții de izolare și control la fel de stricte ca în China.

Rămâne însă faptul că inițial Pekinul a ascuns gravitatea situației, nedivulgând datele sau distrugându-le, practicând ceea ce se numește o operațiune de acoperire (coverup). De pildă, laboratorul din Shanghai care a făcut prima mare descoperire privind virusul și a publicat informațiile pe o platformă deschisă și accesibilă oricui a fost închis imediat, fără explicații.

Așa încât, rămâne deschisă întrebarea: în ce măsură datele oferite de Pekin, care par să arate că epidemia a fost oprită sau încetinită în China, pot fi considerate fiabile.

Va trebui mare atenție pentru a preveni izbucnirea unui al doilea val distrugător, așa cum s-a întâmplat cu gripa spaniolă din 1918-1919.

Michael Osterholm, care în cartea lui din 2017 book, Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs, avertizase că viruși de tip corona deja cunoscuți precum SARS sau MERS n-au făcut decât să anunțe "furtuna care va veni," a vorbit despre eforturile actuale ca despre "a încerca să oprești vântul"

El a mai spus: "Din ce am văzut în China, cred că putem spune că atunci când toți oamenii care au stat închiși se vor întoarce la lucru, pe avioane, trenuri, autobuze, spații închise, virusul va reveni".