Linkuri accesibilitate

Coronavirus, lipsa medicamentelor în România și legătura cu Donald Trump


Euthyrox, Siofor și Plaquenil sunt cel puțin trei medicamente care lipsesc din farmaciile românești, iar pacienții cu boli cronice caută să-și continue schemele de tratament. Autoritățile dau asigurări că se rezolvă, dar nu explică lipsa de pe piață.

Euthyrox este un medicament absolut necesar pacienților cu afecțiuni ale glandei tiroide. Este un medicament ieftin, necompensat costă doar circa 10 lei. Cu toate acestea, Euthyrox lipsește din farmacii din luna noiembrie.

Pe site-ul Ministerului Sănătății, unde pacienții pot raporta lipsa unor medicamente și primesc răspuns de la autorități, Euthyrox este cel mai frecvent raportat ca lipsă în ultima vreme.

„De la Agenția Națională a Medicamentului am primit răspunsuri diferite. Că nu ar trebui să fie probleme sau că pacienții își fac stocuri. Eu, din discuții cu sute și sute de pacienți, nu am auzit de niciunul care să-și fi făcut stocuri”, declară pentru Europa Liberă Rozalina Lăpădatu, vicepreședinta Alianței Pacienților Cronici din România.

Pe piața românească există un înlocuitor al acestui medicament: Acutirox, soluție orală, adică picături. „Dar acesta se aduce în cantități mici, iar pacienții trebuie să-și schimbe tratamentul la medic, lucru anevoios în acastă perioadă de epidemie cauzată de noul coronavirus”, mai spune Lăpădatu.

Există o promisiune a Societății de Endocrinologie, făcută pacienților cronici, de a publica pe site-ul societății echivalența dozelor, dacă trebuie schimbat tratamentul de la Euthyrox la Acutirox. Publicarea este așteptată azi, 24 martie.

Alt medicament pe care pacienții nu-l găsesc este Siofor, folosit în tratamentul diabetului tip II. „Este cea mai ieftină terapie și foarte eficientă până la un punct”, explică vicepreședinta APCR.

„Pe ambele medicamente, la nivel estimativ, sunt zeci de mii de pacienți care au nevoie de ele”, mai spune Lăpădatu.

Medicamentul surpriză și președintele american

Plaquenil, un medicament cu substanța activă hidroxiclorochină, este un antiviral / antiinflamator folosit, printre altele, în tratarea malariei.

El mai este folosit off label de câteva mii de pacienți din România în medicația prescrisă pentru mai multe boli autoimune.

„De circa o săptămână lipsește și acest medicament din farmacii. Nu știu dacă motivul este legat de epidemia de coronavirus sau altul”, explică Rozalina Lăpădatu.

„E de la rețeta minune dată de Trump”, spune pentru Europa Liberă o farmacistă din județul Argeș, care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Dacă până acum intrau în farmacie oameni cu boli autoimune și cereau Plaquenil, acuma vine lume și cumpără pentru că au citit pe internet”, explică aceasta.

Președintele american Donald Trump a făcut referiri pe contul său de Twitter la afirmații făcute de un medic francez despre tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus cu hidroxiclorochină. Un studiu nu există însă ca să probeze teoria.

„De ieri a început nebunia și cu Azitrox”, mai spune farmacista consultată de Europa Liberă. Azitrox este denumirea comercială a unui antibiotic de spectru larg cu substanța activă azitromicină. Referința la acest antibiotic vine tot de la președintele american, care, într-un alt mesaj pe Twitter, a spus că „Hidroxiclorochina și azitromicina, luate împreună, au o șansă reală să scrie istoria medicinei”.

Într-adevăr, în cazul unei pneumonii, de pildă, aceste două medicamente pot fi prescrise împreună. Primul pentru pneumonia virală, al doilea ca suport pentru că imunitatea scăzută a pacientului poate duce și la o complicație bacteriană peste cea virală.

În schema de medicație folosită acum în România pentru pacienții cu noul coronavirus și consultată de Europa Liberă, este trecut, într-adevăr, Plaquenil. Dar medicamentul este doar unul suportiv, de susținere a organismului să lupte cu infecția. Nu există până acum o dovadă științifică pentru efectul său curativ.

Mai mult, automedicația trebuie evitată în orice situație. Un bărbat din Florida, înțelegând parțial mesajul președintelui Trump, a luat o pastilă de fosfat de clorochină, o substanță folosită la dezinfectarea acvariilor de pești. Bărbatul a murit otrăvit.

Ce spune Agenția Medicamentului?

Contactată de Europa Liberă, Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției, a dat asigurări că situația cu Euthyrox este pe cale de rezolvare săptămâna aceasta.

Din datele furnizate redacției, la finele săptămânii trecute a intrat în România un transport de Euthyrox de la compania germană Merck, deținătorul autorizației de punere pe piață a acestui medicament.

„Săptămâna aceasta, distribuitorii au trimis către farmacii”, a precizat Crupariu. Informația este contrazisă de farmacista consultată de Europa LIberă, care nu a primit acest medicament.

La Siofor, situația este puțin mai relaxată. Deși acest medicament, adică această denumire comercială, a avut într-adevăr probleme de aprovizionare, vineri au intrat în țară 187.338 de cutii, conform datelor ANM.

La acest medicament original există și existau însă și pe piață alternative generice cu aceeași substanță activă (metformin) și aceeași concentrație (1000mg). Ele sunt Glucophage, Metfogamma și Metformin Arena.

De altfel, producătorul român de medicamente Arena s-a angajat să producă alternativa generică la Siofor în toate concentrațiile de care ar fi nevoie, în cazul în care epidemia de coronavirus ar provoca probleme de aprovizionare.

Sfaturi pentru pacienții cu boli cronice

Rozalina Lăpădatu, vicepreședinta APCR, recomandă tuturor pacienților cu boli cronice să respecte schemele de tratament în această perioadă de epidemie.

„Un puseu de boală cronică poate fi foarte periculos, mai ales în situația actuală, în care s-au eliberat capacități (paturi, n.r.) pentru cei infectați cu coronavirus”, spune aceasta.

Lăpădat afirmă că, din punct de vedere medical, autoritățile au luat deciziile pentru a avea grijă de pacienții cu boli cronice în perioada de epidemie și de interdicții de circulație. Documentația a fost simplificată, tratamentele pentru boli cronice sunt exceptate de la interdicția de circulație și altele.

„Comunicarea cu aceștia ar trebui îmbunătățită pentru că este o perioadă în care panica se poate instala foarte ușor”, mai subliniază Lăpădat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG