Accidentul de tren din Teleorman, cauzat de „o eroare umană”, spune directorul CFR Călători

În trenul de călători implicat în incidentul feroviar se aflau peste 280 de persoane. Acestea au fost transportate la o altă gară și preluate de alte trenuri.

Accidentul de tren din Roșiorii de Vede, Teleorman, a fost cauzat de o „eroare umană”, a mecanicului trenului de călători care a tamponat un tren de marfă, spune directorul CFR Călători, Traian Preoteasa.

„E o eroare umană. Mecanicul trenului de călători a avut semnalul pus pe culoarea roșie, ceea ce indica oprirea obligatorie”, a declarat directorul CFR Călători, citat de Digi24.

„Pagubele sunt destul de mari, dacă va fi găsit vinovat, probabil va avea să le plătească și pe acestea”, a adăugat Traian Preoteasa, care a participat marți la o ședință cu sindicaliștii din CFR și cu reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, pe marginea incidentului feroviar.

Îți mai recomandăm Bâlbe ale autorităților după un accident feroviar cu victime în Teleorman

Potrivit lui, mecanicul a încetinit viteza în momentul culorii roșii, dar a continuat deplasarea anticipând apariția culorii verzi, ceea ce nu s-a întâmplat. Sistemul automat de frânare s-a declanșat, dar nu a mai reușit să evite impactul.

Trenul de călători inter regio București - Arad a lovit un tren de marfă, operat de o companie privată și care transporta autoturisme Ford, de la fabrica producătorului auto din Craiova.

Ultimele trei vagoane ale marfarului au deraiat, iar ultimul dintre ele s-ar fi răsturnat. Conducerea Ford România a confirmat incidentul, precizând că autoturismele au polițe de asigurare.

Reprezentanții sindicatelor spun, pe de altă parte, că un mecanic cu mai multă experiență ar fi acționat în alt mod și ar fi reușit să evite incidentul, potrivit Europa FM.

Conducerea CFR Călători a anunțat pe site-ul propriu că mecanicul „este autorizat și deține permisul de conducere aferent trenului de călători și vechimea necesară pentru a conduce trenurile de rang superior”.

Reprezentanții operatorului feroviar au mai precizat că mecanicul nu va mai conduce trenuri de călători, până la finalizarea anchetei, coordonată de Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER).

Îți mai recomandăm De ce ard locomotivele în România?

De altfel, directorul AGIFER, Laurențiu Dumitru a fost cel care a confirmat existența tamponării între trenul de călători și cel de marfă, descriind ciocnirea drept una „violentă”.

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a declarat însă că impactul ar fi fost totuși minor.

De altfel, CFR Călători evitase în prima parte a zilei de luni să menționeze că a fost vorba de o tamponare.

„Informarea CFR Călători din această dimineață s-a bazat pe avizările oficiale primite de la CFR SA de la acea oră”, au scris reprezentanții CFR Călători într-o actualizare a anunțului inițial.

La rândul său, CFR SA a actualizat abia luni în jurul orei prânzului informarea legată de incidentul care s-a petrecut în noapte de duminică spre luni.

Mai mult, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) declaraseră și ei că au declanșat planul roșu de intervenții dar au transmis că accidentul feroviar nu s-a confirmat.

Îți mai recomandăm Țară în service | Miliarde pentru șine: lucrările de modernizare ale CFR au întârziere. Unde merg banii

În urma incidentului feroviar, douăsprezece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, patru dintre ele fiind transportate la spital.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu, acestea ar fi fost externate încă din cursul zilei de luni.

Ministrul Sorin Grindeanu nu a făcut până acum precizări oficiale legate de incident.