Accidentele rutiere fatale, în scădere în UE. România are în continuare cea mai mare rată a mortalității

Accident microbuz în județul Ialomita, soldat cu 10 morți

În 2020, s-au petrecut cu 4.000 mai puține accidente rutiere mortale în Uniunea Europeană. România rămâne de departe țara cu cele mai multe accidente soldate cu victime.

România are cea mai mare rată de accidente rutiere fatale din UE: 85 la un milion. Cele mai sigure drumuri din UE sunt cele din Suedia, în care rata mortalității este de 18/1 milion.

Comisia Europeană a publicat date provizorii privind accidentele rutiere mortale în UE din anul 2020, care arată că Europa este continentul cu cele mai sigure drumuri din lume. Cifrele provizorii mai arată o scădere a deceselor rutiere cu 17% față de cele din 2019, deși impactul pandemiei în reducerea traficului nu poate fi măsurat clar.

Din păcate, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente soldate cu victime - 85 la un milion de locuitori.

În 2020, pe șoselele europene au fost cu 4000 de victime mai puțin față de anul precedent. Din păcate, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente soldate cu victime - 85 la un milion de locuitori”, a declarat Adina Vălean, Comisarul European pentru transporturi. “România trebuie să investească masiv și urgent în soluții pentru siguranța rutieră: infrastructură adecvată pentru fiecare tip de mobilitate, programe de educație, reformă legislativă pentru introducerea tuturor principiilor europene în domeniu. Sper ca investițiile în transporturi prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență să aibă o componentă consistentă de siguranță rutieră. România are nevoie de o strategie integrată în această privință, care să lege investițiile în infrastructură de cadrul legislativ’’.

Cifrele din ultimii zece ani arată un trend de îmbunătățire a siguranței traficului în UE: numărul deceselor în urma accidentelor rutiere a scăzut cu 36% între 2010 și 2020, deși nu atinge obiectivul de 50%. Până în 2050, UE își propune să nu mai existe niciun deces cauzat de accidente rutiere.

Accidentele rutiere fatale din Uniunea Europeană între 2010 și 2020. Cifrele sunt în scădere.

Se presupune că restricțiile de circulație din pandemie ar fi influențat numărul de accidente rutiere, însă nu se știe exact cum. Deși oamenii au circulat mai puțin în trafic, s-au observat comportamente mai riscante la mulți șoferi, în special excesul de viteză.

Pe timpul pandemiei, mai mulți oameni circulă pe jos sau cu bicicleta, însă pietonii și bicicliștii din zonele urbane sunt adesea victimele accidentelor rutiere. Siguranța rutieră pentru pietoni și bicicliști devine un punct de interes pentru autoritățile europene, pe măsură ce mai multe orașe mari din UE restricționează accesul mașinilor în încercarea de a evita congestionarea traficului și a combate poluarea.

Europa Liberă a discutat cu pilotul de raliuri Valentin Porcișteanu despre siguranța pe drumurile României. Porcișteanu a fondat și o școală de șoferi în care predă pilotaj sportiv și conducere defensivă și preventivă. Scopul acestor cursuri de conducere preventivă este reducerea numărului de accidente și vin ca o completare a cunoștințelor din școala de șoferi.

Îți mai recomandăm Corupția ucide. Suceava, județul cu cei mai mulți morți în accidente rutiere și sute de permise ilegale

Avem atât de multe accidente fatale pentru că șoferii, după parcurgerea cursurilor la școlile de șoferi, nu mai participă la cursuri de recalificare sau specializare. E nevoie de cursuri de conducere defensivă”, explică Porcișteanu. „Ca în orice disciplină, e nevoie să se facă din când în când recalificări, dar la șoferie nu se întâmplă asta: iei permisul și mergi până mori. Dacă îți updatezi cunoștințele cu noile coduri rutiere, e bine, dacă nu, asta este.”

Nevoia de cursuri de conducere defensivă a fost adusă și la atenția Guvernului și a fost discutată și de parlamentari în ultimii ani. Porcișteanu și alți susținători ai conducerii defensive, precum Titi Aur, speră că popularizarea acestor cursuri și introducerea lor în lege vor ajuta situației. „Va dura ceva timp, pentru că sunt multe milioane de persoane care posedă permis”, menționează Porcișteanu.

Infrastructura proastă din România joacă și ea un rol important în rata crescută de mortalitate. „Modul în care sunt concepute și întreținute străzile face să apară probleme. Cu pistele de biciclete este complicat, ne lipsesc multe altele”, punctează pilotul.

Dar factorul uman este principal. Dacă șoferii ar conștientiza pericolele la care se expun, chiar și cu niște drumuri proaste ar știi să evite situațiile periculoase. Dar avem și drumuri proaste, și șoferi care nu prea sunt capabili să conducă”.

Traversarea prin locurile nepermise este o cauză importantă a deceselor din accidentele rutiere. Mulți refuză să folosească pasarele pentru că le e mai comod să treacă strada decât să urce și să coboare scări. Oamenii nu sunt civilizați și nu înțeleg că trebuie să traverseze prin locurile permise, de acolo pornește tot”, încheie Porcișteanu.

Îți mai recomandăm Greșeală de redactare în dosarul „Mită pentru permis”: examinatorii auto s-au întors la muncă